Alle informatie over een ooglidcorrectie: kosten, vergoeding en ervaringen (met voor en na foto's!) 9 ooglidcorrectie Alle informatie over een ooglidcorrectie: kosten, vergoeding en ervaringen (met voor en na foto's!)
Artikelen, Anti- aging, Medisch cosmetische behandelingen

Alle informatie over een ooglidcorrectie: kosten, vergoeding en ervaringen (met voor en na foto’s!)

In februari heb ik een ooglidcorrectie gehad. Een van de beste beslissingen die ik ooit genomen heb. Ik liep al zolang met die wens en die wens kwam eindelijk uit. Ik ben nu 3 maanden verder en nog steeds heel happy met mijn nieuwe “ogen”! Werkelijk een wereld van verschil! Ik zal jullie een vreselijke vóór foto van mij laten zien en een mooie na-foto. Gemaakt precies 3 maanden na de ingreep.

 

Alle informatie over een ooglidcorrectie: kosten, vergoeding en ervaringen (met voor en na foto's!) 11 ooglidcorrectie Alle informatie over een ooglidcorrectie: kosten, vergoeding en ervaringen (met voor en na foto's!)

Bron: Shutterstock

Een ooglidcorrectie is een van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen in Nederland. In enkele gevallen wordt deze ingreep vergoed vanuit de basiszorgverzekering door de zorgverzekeraar.  Maar vaker moet je het zelf betalen. Ik kreeg een paar keer de afwijzing dat mijn hangende oogleden niet aangeboren waren… Daar zit je dan met je goede gedrag. De kosten van de ingreep moet je dan zelf betalen.

 

Oorzaak van hangende oogleden

Bij een ooglidcorrectie wordt het teveel aan huid van het boven- of onder ooglid  weggehaald. Het teveel aan huid wordt veroorzaakt doordat de huid van het ooglid door ouderdom minder elastisch wordt. Ook kan een verschuiving van onderhuids vetweefsel het ooglid doen opzwellen. In veel gevallen leiden de afhangende oogleden niet direct tot fysieke klachten, maar (meestal) wel tot een vermoeid uiterlijk.

Bovenooglid

Indien een teveel aan huid van het bovenooglid over het pupil hangt, kunnen fysieke klachten optreden zoals hoofdpijn. Daarnaast wordt het gezichtsveld beperkt door het afhangende ooglid. Bij fysieke klachten door een boven ooglid wat over de pupil hangt, is onder voorwaarden een vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk. Hieronder is het onderwerp vergoeding van een ooglidcorrectie verder uitgewerkt.

Ik weet daar alles van, een boek ‘s avonds lezen is gewoon lastiger en omdat je toch je hoofd naar achteren helt als je leest, krijg je vanzelf enorme pijn in de nek. Daarom slik ik dus al jaren Tramadol (valt onder de opiaten). En dat werd bij mij ook niet meer vergoed… gevolg, hoge kosten.

 

Onderooglid

Een hangend onderooglid leidt niet tot fysieke klachten, maar wel tot een vermoeide uitstraling zonder dat je echt moe bent. Een onderooglidcorrectie wordt door zorgverzekeraars gezien als cosmetisch en wordt daarom niet vergoed.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed?

1 januari 2017 is de bovenooglidcorrectie weer teruggekomen in het basispakket. Hierdoor worden ooglidcorrecties weer vergoed, mits er voldaan wordt aan zeer strenge medische eisen. Er moet sprake zijn van een ernstige gezichtsveldbeperking die veroorzaakt wordt door een ooglid dat 1 millimeter of lager dan het centrum van de pupil hangt als je recht vooruit kijkt. Hieruit blijkt al dat slechts zeer weinig mensen in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit het basispakket.

Als je aanvullend verzekerd bent, is de kans op de vergoeding van je verzekeraar een stuk groter. Elke verzekeraar stelt hierbij zijn eigen eisen, om erachter te komen of je een behandeling (deels) vergoed krijgt, kan je dus het best contact opnemen met je verzekeraar.

Voor een uitgebreid artikel over ooglidcorrecties check deze link: vergoedingen door zorgverzekeraars. Hiermee kan je zelf bepalen of het voor jou interessant is een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

 

Ooglidcorrectie kosten en prijzen?

De prijs van een ooglidcorrecties is voor veel mensen een behoorlijk grote uitgave. Daarom loont het de moeite om de prijzen eens onderling te vergelijken.

Uit de vergelijking van de tarieven van verschillende behandelaars, blijkt dat de prijzen voor het uitvoeren van een ooglidcorrectie behoorlijk verschillen. De concurrentie onder behandelaars is dan ook behoorlijk groot. Zowel klinieken als ziekenhuizen en soms zelfs huisartsen voeren ooglidcorrecties uit.

Met deze handige tabel heb je direct een goed overzicht van de klinieken en hun prijzen. (De prijzen van de behandeling lopen uiteen van €600,- tot meer dan  €1500!)

 

Hoe ziet de ingreep er uit?

Het uitvoeren van de correctie van de oogleden gebeurt poliklinisch. Dit betekent dat je direct naar na de ingreep naar huis mag.
In onderstaande animatie kan je  zien hoe de ingreep wordt uitgevoerd.

 

In principe kan een boven- en onderooglidcorrectie gelijktijdig worden uitgevoerd. Toch wordt dit door sommige specialisten afgeraden. Er zijn klinieken die adviseren om altijd eerst de bovenooglidcorrectie uit te voeren en pas na herstel van deze ingreep het onderooglid.

Wil je zowel een boven- als onderooglidcorrectie laten uitvoeren, vraag dan tijdens het intakegesprek om concreet advies van de behandeld arts.

De behandeling bestaat grofweg uit de volgende stappen:

 • Voor de ingreep worden de oogleden en de omliggende huid gedesinfecteerd.
 • De overtollige huid die tijdens de operatie verwijderd moet worden, wordt door de behandelaar op de oogleden afgetekend.
 • Hierna wordt de huid verdoofd met enkele injecties, hierdoor voelt u tijdens de operatie geen pijn.
 • De overtollige afgetekende stukje huid wordt met een apparaatje verwijderd, waarbij de bloedvaatjes direct dicht gebrand worden. Hierdoor worden bloedingen zoveel mogelijk voorkomen. Soms wordt ook nog vetweefsel weggehaald voor een optimaal resultaat.
 • Tot slot wordt de wond gehecht.

Wat moet je doen na de ingreep?

De eerste weken na de ingreep ontstaan behoorlijke blauwe plekken rondom de oogleden. Ook kunnen zwellingen optreden. Deze verschijnselen passen bij de ingreep en trekken vanzelf weer weg. Dit kan wel enkele weken duren. Het uiteindelijke resultaat van de ooglidcorrectie is pas na 3 maanden echt goed te beoordelen.

Dag: 1

 • Zorg dat iemand je ophaalt na de operatie. Het wordt afgeraden om zelf met de auto of fiets naar huis te rijden.
 • Koel de oogleden met ijs, hierdoor worden zwellingen voorkomen. Hiervoor bestaan speciale ijsbrillen. Een meer huis-tuin-keuken oplossing zijn diepvrieserwten. Verdeel deze in kleine porties in plastic boterhamzakjes. Na de operatie doe je zo’n zakje in een schone washand en legt deze 10 tot 15 minuten op de oogleden. Dit voorkomt nabloeden. Je mag dit een paar keer per dag herhalen.
 • Meestal is er geen pijnbestrijding na de ingreep nodig. Zo nodig kan paracetamol worden gebruikt voor pijnbestrijding. Gebruik geen bloed verdunnende pijnstillers.
 • Na de ingreep moet de wond de eerste twee dagen schoon en droog blijven. Let hierop tijdens het douchen en/of wassen.
 • Probeer wrijven in de ogen te voorkomen.

Dag: 2

 • Koel de eerste twee dagen na de operatie de oogleden met ijs, zodat zwellingen worden voorkomen.

Week: 1

 • Voorkomen de eerste week dat tegen uw oog gestoten wordt. Daarom wordt geadviseerd om de eerste week niet te sporten.

Mogelijke complicaties bij ooglidcorrecties

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine operatie, waarbij weinig complicaties optreden.  Hoewel de kans op complicaties klein is zijn hieronder een aantal van de meest voorkomende complicaties uitgewerkt.

Zwelling van het ooglid
Elke ooglidcorrectie leidt tot zwellingen en bloeduitstortingen. De eerste week is iemand minder toonbaar. De zwellingen trekken binnen twee weken weg.

Storende asymmetrie van huidplooi
Voor de operatie wordt de huid afgetekend om een symmetrisch resultaat te behalen, zodat de huidplooi van beide ogen zoveel mogelijk gelijk is.Direct na de ingreep kan het zijn dat de huidplooien van beide ogen nog van elkaar verschillen. Dit kan veroorzaakt worden door de gezwollen ogen of de hechtingen. Als de huidplooien ook na de herstelperiode storend van elkaar verschillen, dan kan het zijn dat nogmaals een kleine herstel ingreep nodig is.

Infecties
Bij elke operatie (hoe klein ook) kan een infectie optreden. Bij een infectie wordt de huid warm en rood en voelt pijnlijk aan. Doet deze situatie zich voor, neem dan direct contact op met de behandelaar. Een infectie is normaal gesproken goed te behandelen met antibiotica.

Druk op het oog door een nabloeding
In zeldzame gevallen kan de bloeding zich uitbreiden tot achter het oog. Daardoor kan er druk op de oogzenuw ontstaan, hierdoor kan een blijvende beschadiging van oogzenuw ontstaan. Vermoed je deze complicatie, neem dan onmiddellijk contact op met de behandelaar/kliniek.

Droog aanvoelend oog / irritatie van het oog
Het kan voorkomen dat door het litteken het oog wat moeilijker sluit in de eerste maanden na de behandeling. Hierdoor kan het oog branderig gevoel geven alsof je wat zandkorreltjes in je ogen hebt. Met oogdruppels of ooggel kan deze complicatie worden verholpen.

Littekens
Elke ooglidcorrectie leidt tot littekens. De arts zal proberen deze zo veel mogelijk te verbergen in de natuurlijke huidplooien. Sommige mensen vormen snel littekens. Deze groep mensen heeft meer kans dat een litteken zichtbaar blijft.

Cysten
Op de hechtingen kunnen kleine gele/witte bobbeltjes ontstaan. Dit worden cysten genoemd en verdwijnen meestal vanzelf.

Nabloeding achter het oog
Door een nabloeding kan bloed achter het oog lopen, waardoor het oog uitpuilt. Hierdoor wordt de oogzenuw afgekneld en dit kan leiden tot blindheid. Deze complicatie komt zeer zelden voor, maar snel handelen is dan noodzakelijk. Neem in deze situatie direct contact op met de behandeld arts. Om deze complicatie te voorkomen is het belangrijk geen bloedverdunnende middelen (zoals aspirine) te gebruiken. Mocht het nodig zijn, mag paracetamol wel gebruikt worden voor de pijnstilling.

 

Het kiezen van de beste behandelaar

Er zijn tientallen behandelaars waar u terecht kunt voor het laten uitvoeren van een ooglidcorrectie. Op internet vind je ziekenhuizen, klinieken en zelfs huisartsen die operaties uitvoeren. Daarnaast worden speciale reizen georganiseerd om ooglidcorrecties in het buitenland te laten uitvoeren.

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine operatie. Toch moet de ingreep niet onderschat worden, er is altijd een kans dat het misgaat, bijvoorbeeld door infecties of een allergische reactie.

Het kiezen van de beste kliniek of ziekenhuis voor de behandeling is altijd lastig. Gelukkig wordt door internet de geleverde kwaliteit door behandelaars een stuk transparanter.

Goed uitgangspunt: kijk verder dan alleen de prijs van de ooglidcorrectie. Beoordeel in ieder geval of de behandelaar bevoegd is om cosmetische ingrepen uit te voeren.

collage voor en na babs

Nu ik meer huid bij mijn oogleden heb is het ook een stuk leuker om oogschaduw en eyeliner te gebruiken! Mijn hoofdpijn die uit mijn nek komt is nog niet weg, op zich logisch als je meer dan 10 jaar gewend bent om je hoofd naar achteren te hellen. Nu kan ik ook  weer gaan kijken naar contactlenzen. Het inbrengen lukte mij altijd redelijk maar ze eruit halen vond ik toen een crime. Dan moest ik mijn oog heel wijd opensperren met mijn vingers.  Tweede kans dus!

collage voor en na ooglidcorrectie zijkant

Ik heb ook het idee dat mijn wallen minder zijn geworden, zien jullie het ook?

babs profiel

Neem de tips ter harte en een ooglidcorrectie… Nogmaals, echt de moeite waard!

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Bianca
Bianca
3 jaren geleden

Mooi artikel! Ik ben hier geweest Hofkliniek en nog steeds erg blij mee!

Florentine
5 jaren geleden

Wat een mooi artikel. Ik vind het bij jou absoluut prachtig geworden!!!! Helemaal waard <3

Aileen
5 jaren geleden

Wauw, ik vond het resultaat vlak na de ingreep al mooi maar nu zie je het echt nog beter. En die laatste foto…je ziet er echt goed uit! Mooi dat je deze nu ook aan de rechterkant van je website hebt gezet.

Rachel
5 jaren geleden

Wat een interessant artikel zeg! Het resultaat mag er zeker zijn!

Astrid
5 jaren geleden

Wauw Babs!! Wat een verschil!! Ik vind je er stralend uitzien!

priscilla
5 jaren geleden

Wow, wat een bijzonder verschil zeg! Een groot compliment hoor 🙂

Annette
5 jaren geleden

Echt prachtig hoor dat resultaat!

Jolanda
5 jaren geleden

Jeetje Babs wat een verschil. Wat zie je er mooi en stralend uit! Lijkt wel jaren jonger ook 💗

Marsha
5 jaren geleden

Wow wat een verschil! Je ziet er ook echt gelijk een stuk jonger uit hihi. Ik wil het ook graag laten doen, word echt gek van mijn hangende oogleden.

Sonja
5 jaren geleden

Echt super! Ik heb de pech dat ik dus a niet durf, ben als de dood voor spuiten. En b het vooral onder de ogen lubbert, dus niet vergoed.
Mijn tweelingzus kreeg het vergoed omdat ze dus met kijken er zoveel last van had. Dat was echt een noodzaak.
Ik probeer gewoon de ultieme crème te vinden!