De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan? 9 maybelline De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan?
Artikelen, Make-up, Mascara, Merken

De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan?

Ik hou van de geschiedenis van en leuke weetjes over beauty en lifestyle producten. En mascara is er zo eentje. Waar komt mascara eigenlijk vandaan? Wanneer is men mascara gaan gebruiken? Zo heeft Maybelline een heel leuk achtergrondverhaal, iets met Mabel, vaseline en houtskool… Of was het Maybel?

De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan? 11 maybelline De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan?

De Geschiedenis van de mascara

De eerste mascara werd gemaakt door het merk Maybelline in 1917, maar een soortgelijk goedje werd al meer dan 3000 jaar voor onze jaartelling gebruikt. Deze massa werd samengesteld uit galena (donkergrijs mineraal gesteente), malachiet, koolstof, honing en krokodillenpoep. Met de val van het Romeinse rijk verdween de mascara weer van het toneel. Pas in de 19e eeuw werd mascara weer gemaakt door de plaatselijke apothekers of thuis. De uitvinding van vaseline droeg aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van de mascara. In de laatste helft van de twintigste eeuw werden de verpakkingen en borstels ten slotte verbeterd voor een betere applicatie. Bron: Wikipedia

Ik ben 2 versies tegengekomen over “de geboorte” van Maybelline mascara:

1- Op Wikipedia vind ik dit verhaal: Maybelline werd opgericht in 1915 door Thomas Lyle Williams. Williams zag zijn oudere zus, Mabel, een mix van vaseline en steenkool aanbrengen om haar wimpers een donker en voller uiterlijk te geven. Hij wist het mengsel aan te passen met een eenvoudige scheikundedoos, en verkocht het als “Lash-Brow-Ine”. Als eerbetoon aan zijn zus werd het product later hernoemd naar Maybelline. In 1917 werd de eerste mascara geproduceerd.

2- Maar er is ook een ander verhaal en daar kwam Jeroen mee aanzetten. (Hij leest zo een beetje alles, zeker als het met geschiedenis te maken heeft zoals jullie weten). Chemicus T.L Williams had een zus die Maybel (anders gespeld, met een Y) heette die in de steek was gelaten door haar vriend. Om haar op te vrolijken maakte hij van steenkool (ergens las ik weer dat hij de as van verbrande kurk gebruikte) en vaseline een mengsel zodat haar oogopslag verblindend mooi werd en zij haar vriend weer terug kon winnen… Wat ook lukte, zo gaat het verhaal. Hij noemde het eerst “Lash-Brow-Ine” en daarna Maybelline, een samenvoeging van Maybel en vaseline. Of moeten wij het lezen als Maybel Line, dus de (cosmetica)lijn van Maybel?

Welk verhaal exact de waarheid weergeeft weet ik niet maar het is leuk om te weten dat deze mascara eerst een mengsel was van kolenstof en vaseline.

De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan? 13 maybelline De Geschiedenis van Mascara & Waar komt de naam Maybelline vandaan?

Waar wordt mascara nu van gemaakt?

De basiselementen in zo goed als iedere mascara zijn kleurstoffen, olie (castor olie, sesam olie, eucalyptus olie, lanoline en verschillende minerale oliën) en wassen zoals bijenwas (of paraffine, carnaubawas)

Het woord mascara is afgeleid van het Spaanse woord ‘máscara’, het Arabische woord mashkara of het Italiaanse ‘maschera’, dat ‘masker’ betekent.

Maybelline Lash Sensational

Maybelline Lash Sensational mascara’s zijn er nu in heel veel varianten, een primer, een lash boosting serum mascara, black, classic black, intense black, midnight black, black gold, brown en natuurlijk de waterproof mascara’s.

Lastig kiezen als er zoveel varianten zijn, maar ik kijk meestal naar mascara’s die mijn wimpers verlengen en een krul geven. Extra volume is natuurlijk ook mooi meegenomen al is dat niet mijn eerste vereiste voor een mascara. Daarom vond ik de Maybelline Falsies Lash Lift ook zo prachtig, krul en lengte!

Welke borstel?

Eerlijk gezegd let ik nauwelijks op de vorm van de borsteltjes, ik heb zelf geen specifieke voorkeur. Je hebt siliconen borsteltjes, dikke borsteltjes, extreem dunne borsteltjes en gebogen borsteltjes. Alleen heel dikke borstels vind ik wat lastiger werken en met zo een krom/gebogen borsteltje kan je het wel heel fijn opbrengen. Vaak zie ik MUA’s zelf het borsteltje ombuigen, dat kan natuurlijk ook.

  • Een borsteltje met een bullet vorm heeft vaak fijne haartjes, neemt veel mascara op en zorgt voor meer volume.
  • Een gebogen mascaraborstel zorgt voor een krul en liftend effect.
  • Spits toelopend, een ideale vorm om ook in de hoekjes te komen waar de korte haartjes zitten.

Genoeg keuze dus bij de mascara’s van Maybelline Lash Sensational, qua type mascara en qua vorm van de borstels.

Heb jij een voorkeur wat betreft de vorm van een mascara borstel?

 

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Rory
5 maanden geleden

Ooit had Lancôme een model borsteltje wat er nu uit is en die vond ik destijds perfect. Hè, ik weet de naam niet meer. Het borsteltje was amper een borsteltje te noemen. Zo glad en dun was het. Maar het werkte perfect bij mij.

Petra
5 maanden geleden

Oh dit is best interessant!

Tessa
5 maanden geleden

Altijd leuk om wat over de geschiedenis van make up te lezen

Robin
5 maanden geleden

Ik kan niet zonder mascara ik gebruik het al sinds groep 7 volgens mij.:)

Annette
5 maanden geleden

Wat leuk om te lezen Babs, ik probeer altijd veel mascara’s uit, de meeste die mijn voorkeur hebben hebben een siliconen borsteltje maar ik ga een harig borsteltje ook niet uit de weg. Het is vaak toch meer de substantie dan het borsteltje dat het doet in mijn ogen….

Deb
Deb
5 maanden geleden

Wat leuk om te lezen over de geschiedenis van mascara. Dit wist ik nog niet, dus weer wat geleerd! Ik heb de nieuwste sky high mascara van Maybelline nog (in de ongeopende verpakking) liggen, maar nog niet gebruikt omdat ik het zonde vind om tig geopende mascara’s te hebben liggen die dan vervolgens weer uitdrogen. Maar ga deze zeker binnenkort proberen zodra een van de 2 die ik er al heb liggen heb opgemaakt ;-).

bychristiana
5 maanden geleden

Eigenlijk bestaat mascara dus al best lang, nooit bij stil gestaan;-) Ik heb een paar favorieten wat mascara betreft. Mijn favoriete budget variant is de roze remember me always mascara van Etos en verder vind ik de Estee Lauder Sumptuous mascara en de Lancome Hypnose mascara top. Ik koop ook eigenlijk nooit meer een andere mascara dan een van deze drie.

Natascha - Beautyopinie
Natascha - Beautyopinie
5 maanden geleden

Wat een leuke blogpost Babs, weer wat geleerd vandaag 🙂

Ilona
Ilona
5 maanden geleden

Leuk verhaal Babs. Ik geef niet zoveel over de vorm van een borsteltje maar wil wel altijd een borsteltje van siliconen. Ben nog steeds (wie niet) op zoek naar de ultieme mascara en trap er zo 1 of 2 keer per jaar weer in een dure merkmascara te kopen als Ici Paris een kortingsactie heeft die dan in 95% van de gevallen tegenvalt…..Mijn oma een, chique type, die er bij voorkeur uitzag als Greta Garbo of Marlene Dietricht had zo’n blokje mascara en een doosje met een borsteltje. Vond ik fascinerend ze maakte dat borsteltje nat met speeksel en doopte… Lees verder »

chucky1012
chucky1012
5 maanden geleden

Zo leerzaam…
Leuk om te weten….
Interessant artikel.

Xoxo