Facebookstress (en Instagram- gedoe) 9 Facebook Facebookstress (en Instagram- gedoe)
Artikelen, Over mij

Facebookstress (en Instagram- gedoe)

Eigenlijk schrijf ik dit ook naar aanleiding van een vraag op mijn post over het Blogsociety kennisevent: Het klinkt een beetje raar, maar de laatste tijd krijg ik af en toe een knoop in mijn maag als ik Facebook open. Facebookstress, noem ik het maar even…

shutterstock_565199158

Bron: Shutterstock

Het is voor mij een soort Twitter geworden, het gaat soms veel te snel allemaal. Zoveel updates van iedereen: waar iedereen is, met de locatie er exact bij) wat ze eten, of ze wakker zijn, wanneer ze naar bed gaan. En stiekem wil je ook niets missen. Best wel vreemd.

Om maar niet te spreken over voorgestelde pagina’s, en winacties waarmee je wordt doodgegooid. Ik heb ook wel eens een winactie, maar grote bedrijven gaan als een gek tekeer.

Ik heb een paar kennissen die alleen maar meedoen aan prijsvragen, en kan ze geen ongelijk geven. Jongens , het is nog steeds crisis, en wie wil er geen mooie tuinbank, serre of nieuwe auto? Vaak winnen ze ook veel.

En eerlijk is eerlijk. die mensen die doen ook bij mij mee en zij maken net zoveel kans op een prijs. Zij zijn vaak degenen die ook serieus jouw post delen op social media of vrienden taggen. Dank!

Waarom winnen ze zoveel prijzen?

Omdat ze erbovenop zitten, dus elke reminder wordt ge-liked en gedeeld. Omdat ik zelf wel eens een winactie organiseer, kan je een winnaar kiezen door de URL of post door een machine te halen. Dan komt altijd diegene tevoorschijn, die het meest gereageerd en gedeeld heeft. (ik deed dat 3 jaar geleden dus anders, zie ik nu… nu kies ik zelf een winnaar of ik zet alle namen van de deelnemers in Naamloten)

Op zich heel logisch en ik misgun het ze niet, want er gaat heel wat tijd in zitten om constant die nieuwe posts te liken, taggen, een reactie te geven en/of  te delen. Een kwestie van consequent blijven volhouden.

Ook ik heb een dappere poging gedaan, een paar keer zelfs, maar ik denk dat mensen er niet op zitten te wachten als mijn tijdlijn volloopt met alleen maar winacties…

Zoals veel mensen in Nederland is het voor ons ook niet echt een geweldige tijd. Zal jullie de details besparen, maar echt leuk is het niet. Dus zit ik te denken om toch meer mee te gaan in het Deel en Win gebeuren.

shutterstock_534722290

Bron: Shutterstock

Al vind ik het bepaald niet creatief; constant liken en sharen die handel… vroeger won ik vrij veel, maar dat was in de pre- internet-tijd. Dan moest je een briefkaart per post opsturen, een creatief frutseltje maken, een goede slagzin en dat soort dingen.

 

Creatief ?

Nu proberen bedrijven soms wat creatiever te zijn, een leuke selfie wint. Maar hemeltje, dan moet je weer de meeste stemmen krijgen. Dan gaat het niet om de kwaliteit, maar om zoveel mogelijk mensen te lokken naar die website. En wie de meeste vrienden heeft, wint. Of het nu een geweldige of een idiote (lees slechte) foto is.

Mijn idee? Laten we zeggen, een bedrijf die nagellak verloot roept zijn lezers op tot het maken van een bijzondere look met nagellak of desnoods, een idee wat je nog meer met nagellak kan doen. ( de zool van je pumps of je sleutels beschilderen, ik noem maar wat)

Vrees dat dan veel mensen afhaken. Ik zou stiekem best wel terug willen naar de tijd dat je naar de brievenbus moest lopen.

Er is veel geschreven over Facebook. Pesten, depressie door Facebook. Dan zit je thuis in je badjas, terwijl het lijkt alsof de hele wereld op vakantie is of op een terrasje zit. Of naar een evenement is, die je echt niet had mogen missen… zucht…

Dit heb je ook met Instagram. Everybody is having fun lijkt het wel

Deze video geeft perfect weer hoe Facebook voor veel mensen aanvoelt:

Kippenvel, hé…

Wat doet sociale media met jouw humeur en zelfbeeld?

Vrouwen merken dat hun zelfbeeld wordt aangetast door diverse social media, blijkt uit een enquête van tijdschrift Viva. Tweederde van de deelneemsters zegt onzeker te worden van de vele positieve berichten van andere mensen. 

Iedereen heeft wel een paar van die types op Facebook, Twitter of Instagram: altijd de mooiste vakantiefoto’s, de mooiste (bijgewerkte) selfies, voornamelijk berichten over positieve gebeurtenissen en ook sportieve prestaties worden regelmatig gedeeld.

Zelfbeeld
Uit de enquête onder vijfhonderd lezeressen tussen 25 en 45 jaar oud, blijkt dat veel vrouwen er onzeker van worden en het hun zelfbeeld aantast. Er is overigens ook al veel geschreven over mensen die hun Facebookpagina wat opleuken om een positiever beeld van zichzelf of hun leven te creëren.

Bron: Lindanieuws

Ik zag in het nieuws dat Instagram nu het meest mensen onzeker maakt. (Dat was op 19-05-2017)

Het ‘negeren’ op Facebook

Als je niet constant online bent, raak je al snel uit de gratie. Bij je online vrienden maar ook door het algoritme. van Facebook. Ik wil toch in de toekomst een beetje proberen te ont-facebooken (al denken mensen dat ik altijd online ben, de pagina staat vaak open)

Er zijn mensen die mij na aan het hart liggen, die ik helemaal niet ken, maar zeker reageer als ze verdrietig zijn. Voor een operatie, hun huisdier is overleden en dat soort dingen. Zelf is mijn leven ook niet bepaald tralala de laatste jaren. (Gelukkig ben ik wel gezond, op mijn chronische rugpijn na en die vreselijke ervaring in januari)

Laten we het er maar op houden dat Facebook een lange straat is met bewoners, en met sommige buurtjes heb je wat en met de andere weer minder. Een sociale groep, die soms een beroep op je doet. Althans, zo voel ik dat. En soms hebben we enorm veel lol, om de meest banale dingen.

Dat zijn voor mij redenen om toch weer alle updates te lezen. En leuke filmpjes, ach, daar wordt ik weer vrolijk van…

Oude blogpost

Dit artikel is een throwback uit 2014. Inmiddels heb ik heel veel meldingen van mensen uitgeschakeld op Facebook want ik werd er kriegel van. Dat geeft al een hoop rust. Ik kan ook niet tegen bliepjes van mijn smartphone. Die staat altijd op de zachte stand.

Het bovenstaande filmpje kwam ik laatst weer tegen en nu de zomer nadert en iedereen op een droomvakantie lijkt te gaan is het voor veel mensen ook weer best moeilijk om al die geweldige updates te lezen. Ik merk dat veel bloggers erdoorheen zitten (ook teveel social media?) en ik heb ook veel momenten/dagen dat het alles wat voorbij komt mij irriteert. Dan zit je gewoon niet lekker in je vel.

Vrienden op Instagram mijden…

Toevallig las ik net een artikel dat mensen vrienden op Instagram mijden omdat zij daar een heel ander persoon zijn dat in het echt. Ik herken dat ook wel. Ik ken mensen die, als je ze ontmoet, een stuk leuker en echter zijn dan op social media… en andersom ook. 😉

Social media kan leuk zijn maar soms wel een energievreter… Ik blijf erbij, bloggen is leuk, maar soms is alles wat je eromheen moet doen hopeloos vermoeiend.

handtekening Babs

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Kool Family
3 jaren geleden

Ik heb je genomineerd.
Neem je een kijkje op:
https://kool-family.com/2018/02/08/de-sunshine-blogger-award/ ?
Fijn weekend!
Kris

Aileen
4 jaren geleden

Jeetje, wat een mooi en oprecht artikel. Ik kende hem nog niet maar herken veel van wat je schrijft. Soms is de druk hoog. Ik heb zelf bijna alle bliepjes op mijn telefoon uit staan. Zeker van social media, anders word ik er gek van. De ellende is dat het wel werkt als je wilt groeien met je blog. Als je niet zichtbaar bent, dan weten mensen natuurlijk niet dat je bestaat…

Annette
4 jaren geleden

Ja ik snap het wel vind het soms ook vermoeidend maar wat ik nog veel vervelender vind is het gerotzooi van FB en IG met de algoritmes. zie ik ineens een toetje wat iemand at een dag later of iemand mij een prettig weekend wensen op maandagmiddag, grrrrr dus ook op de achtergrond gebeurd er veel door deze grote reuzen waar wij geen weet van hebben of invloed.

Armande
4 jaren geleden

Ik herken het wel en soms volg ik iemand gewoon niet meer. Sinds ik van mezelf niet de hele tijd meer “moet” meegaan met facebook of instagram heb ik er minder last van. Als ik wat te melden heb, doe ik dat. Soms dagen niks. Ik deel mijn blog enzo en dat was het dan wel.
Soms heb ik wel ineens veel schik met een heenenweertje met iemand en dat maakt het dan de moeite waard, het gedoe. 😛

Eva | Realitijd
7 jaren geleden

Heel interessant artikel. Van die winacties: ik ga enkel eentje doen op mijn site als ik een leuke en creatieve manier heb gevonden om hem uit te reiken. Ik vind Facebook soms een grote vijand waar je beter een paar dagen ver van uit de buurt blijft. Alles lijkt altijd beter op facebook dan in de realiteit. Ik denk dat veel mensen dat nog moeten beseffen. En vooral dat je niet alles moet geloven wat op internet staat, en das best moeilijk! Zoveel informatie.. je vindt je weg gewoon niet meer!

Sophie
7 jaren geleden

Shit, mijn vorige bericht deed het niet. Nou wat ik dus wilde vertellen, ja het is wat je zegt, Facebook-stress en ik denk dat jij zojuist het woord van 2014 hebt gevonden! Er is natuurlijk ook zoveel druk vanuit society, je moet alles meemaken. Maar je moet niet alles zelf willen delen. Zodra je iets op het internet staat blijft het daar voor altijd. Straks als we oma´s zijn en onze kleinkinderen komen foto´s tegen die niet voor iedereen bestemd zijn? Ja je weet het natuurlijk niet. Ze zeggen altijd, bij zijn is meemaken, en door internet kunnen we overal… Lees verder »

july
7 jaren geleden

Oh Babs i feel you! Ik begin facebook ook een beetje zat te worden. Mensen gooien hun hele hebben en houden op facebook en maar klagen en doen (dat doen veel mensen in mijn lijst in ieder geval) en dan hebben we het nog niet eens over de winacties gehad die massaal geliked en geshared worden..
Maar wat ik nou echt vervelend vind, zijn de plaatjes of ziekmakende video’s van dood geschoten mensen e.d. ik vind het heel erg dat er oorglog is en er ontschuldige mensen gedood worden, maar hoef niet te zien hoe iemand helemaal uitelkaar ligt…

Esmée
7 jaren geleden

Heel begrijpelijk! Ik open Facebook ook een stuk minder als andere social media, er is een periode geweest dat ik het erg leuk vond, maar het wordt steeds minder. Toch wil ik wel actief blijven, omdat mensen ook op mijn blog komen via Facebook, maar ik lees niet alles meer. Ik heb wel een tijdje terug een heleboel mensen verwijderd, die alleen maar vervelende dingen deelden op Facebook, dat luchtte eerlijk gezegd wel op. De winacties zijn fijn, maar ik heb op Facebook nog nooit wat gewonnen (door de hoeveelheid mensen die meedoen) en op andere social media heb ik… Lees verder »