Handige Tips om te Schilderen als een Meester 9 schilderen Handige Tips om te Schilderen als een Meester
Artikelen, DIY, Lifestyle, Wonen

Handige Tips om te Schilderen als een Meester

Jullie verwachten vast dat ik het over kunstschilderen ga hebben maar ditmaal wil ik het hebben over ons interieur. Wij zijn echte DIY-ers en thuis schilderen wij zelf altijd de boel op. Wat ik in de loop der jaren geleerd heb en dat geldt eigenlijk ook voor mijn schilderijen, is dat je beter kan kiezen voor kwaliteit dan budgetproducten. Het werkt zoveel prettiger, alles blijft langer mooi en je bespaart op de lange termijn veel geld. Ik heb wat handige tips voor jullie als je van plan bent om in en rondom je huis weer alles fris in de verf wil gaan zetten!

Handige Tips om te Schilderen als een Meester 11 schilderen Handige Tips om te Schilderen als een Meester

Strak in de lak

Heb je een hond of kat die ook graag krabt aan je deuren als hij door wil geven dat het nu echt tijd is voor een wandeling of een lekkere bak met voer? Toen wij 2 honden hadden zagen wij al snel krassen op onze deuren en deurposten ontstaan. Het is zonde van je tijd, geld en energie als je steeds weer alles moet gaan overschilderen. Wij kochten vroeger altijd de goedkoopste verf die er was en dan hadden wij achteraf vaak spijt. Twee lagen verf dekte nooit, dus dan werden het 3 lagen… of meer. Ik moet direct denken aan nagellak, hoe meer laagjes er nodig zijn, hoe minder strak je lakwerk wordt. En streperig… niet mooi dus. Toen wij een aanbieding van de verf van Wijzonol zagen moest ik even alle zeilen bijzetten om Jeroen te overtuigen om nu eens een echt merkproduct te kopen. Wat een verademing! Deze verf dekte sneller en beter en alles zat in no time weer strak in de lak. En ons schilderwerk bleef ook veel langer mooi.

Handige Tips om te Schilderen als een Meester 13 schilderen Handige Tips om te Schilderen als een Meester

Ik kocht ook altijd budgetverf voor mijn schilderijen. Prima als ik met spatels in de weer ging en heel veel verf nodig had, maar ik kom er niet mee weg als ik een mooi portret wil maken. Het fijne werk, de dekkingskracht, de flow van je penseel. En zo is het eigenlijk ook met verf voor je interieur of buitenwerk.

Schimmel

Mijn trouwe lezers weten dat ik mij enorm erger aan onze ouderwetse 80-er jaren badkamer. Het is een kleine badkamer met daarin ook nog eens het toilet. Nu maakt de grootte mij niet heel veel uit, maar waar ik mij wel aan stoor is de afgebladderde verf op de leidingen (die ook niet weggewerkt zijn) en de oersaaie kleur van de tegels (alsof ze altijd vies zijn). Plus de steeds terugkerende schimmelplekken op het plafond en de muur. Er is wel een afzuigsysteem in onze douche maar die is niet krachtig genoeg voor onze wolken van stoom die tijden het douchen ontstaan. Behalve dat het er lelijk uitziet is schimmel ook slecht voor je gezondheid. Ik ben altijd heel snel klaar met douchen, in minder dan 10 minuten kan ik mij wassen, mijn haren wassen en mijn benen ontharen. Mijn mannen houden meer van lange douche sessies en zien het douchen ook ideaal om lekker warm of wakker te worden. Echt!

Handige Tips om te Schilderen als een Meester 15 schilderen Handige Tips om te Schilderen als een Meester
Zo erg is het gelukkig (nog) niet…

Klusje voor de lente

Ik wil daarom als eerste de badkamer aanpakken, het liefst ook de wasbak en toilet vervangen maar dat komt later wel. Eerst schilderen.

Ik zag dat Wijzonol ook een speciale muurverf voor de badkamer heeft, die heel geschikt is voor plafonds en wanden van gipsplaat, pleister- en metselwerk, beton en goed hechtend behang. Goed reinigbaar, sneldrogend en waterverdunbaar. En niet onbelangrijk: schimmelbestendig!

De tegels krijgen dan een kek kleurtje, liefst iets met aquatinten maar ik durf ze ook zo maar zonnig geel of warm oranje (niet die jaren zestig kleur oranje) te schilderen. Nieuwe tegels plaatsen zal ons meer gaan kosten dan verf en ik heb even geen zin in hak- en breekwerk.

Het mooist zou het zijn als de woningbouwvereniging de badkamers kwam moderniseren maar dat zit er helaas niet in. Een buurvrouw had ook al geklaagd, zonder effect. Al zouden ze alleen een douchedeur of cabine plaatsen dan zou ik al tevreden zijn, de rest kan ik zelf wel doen. Omdat er alleen een douchegordijn hangt en het water niet goed afgevoerd wordt zitten wij eeuwig met een natte vloer, en dus natte badmatten. Waar ik, ezel als ik ben dan altijd met mijn schone, droge sokken op ga staan!

Zo mooi zal het nooit worden, maar een mens mag blijven dromen, toch?

Handige Tips om te Schilderen als een Meester 17 schilderen Handige Tips om te Schilderen als een Meester

Goed gereedschap is het halve werk

Het is een feit, met goede spullen is een klus zoveel leuker om te klaren. Om het te vergelijken met beauty, een goed hechtende eyeshadow maakt je toch blijer dan een poederige substantie die ook op je wangen beland? Of wat dacht je van goede kwasten? Het werkt gewoon veel efficiënter allemaal.

Dus.. als je aan de slag wil gaan met een verfklus denk dan onder andere aan:

  • Kwalitatief goede verf
  • Goede afplaktape (Goedkopere tape heeft als nadeel dat de verf er nog onder kan en de lijm vaak te sterk is. Als je de tape lostrekt kan het je gebeuren dat je verf los trekt van je wand of plafond).
  • Voor verf op waterbasis gebruik je een synthetische kwast, voor verf op oliebasis werk je met een kwast van varkens- of everzwijnenhaar. Drenk deze voor het eerste gebruik 24 uur lang in lijnolie, verdund met terpentine. Zo verliezen ze hun haren niet.
  • Gebruik je een nieuwe verfrol? Haal hem de eerste keer door het water en rol al het water er weer uit. Aan beide zijkanten komen de haartjes dan recht te staan. Daardoor hoopt de verf zich bij het schilderen aan de randen op en krijg je strepen. Knip dus de haartjes aan de zijkanten diagonaal af om dit te vermijden. Verf daarna de eerste keer op een stuk karton. Zo komen er geen loszittende haartjes op je muur terecht.

Ik wil ermee beginnen als het lente is, vinden jullie het leuk als ik jullie dan de metamorfose laat zien?

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Rory
1 jaar geleden

Ja leuk! Metamorfoses zijn altijd interessant. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je jezelf gaandeweg steeds meer gaat irriteren aan de dingen die je aangepakt wilt hebben. Goed dat jullie dat gaan doen! Benieuwd naar de voor- en na foto’s

bychristiana
1 jaar geleden

Jaaaaa, ik hou van metamorfoses, en al helemaal als het om interieur gaat! Goede afplaktape is bij het verven zeker een must, anders is het zomaar mogelijk dat je delen van het verfwerk meetrekt wat je juist afgeplakt hebt.

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Zeker goede spullen én gereedschap zijn het halve werk.Maar je leert ook van je fouten. Vroeger (in Nieuwegein) had iedere kamer heel veel verschillende kleuren die ik vaak in de opruiming kocht (wel een goed merk) maar ik liet het afplakband vaak veel te lang zitten met alle gevolgen van dien. Toen we in dit appartement kwamen moest er in hele korte tijd zoveel gebeuren dat we ervoor hebben gekozen alles te laten schilderen en 2 man hadden het gehele appartement in 2 dagen geschilderd (alleen sauzen). Zeker zou het leuk zijn een update als alles geschilderd is. Dan mag… Lees verder »

chucky1012
1 jaar geleden

Fijne tips om een mooi resultaat te krijgen als men een woning gaat verven….
Ik dacht echt dat jij het over jou schilderwerk zou hebben….

Xoxo