Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen? 9 zelfbruiner Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen?
Artikelen, Zelfbruiners (tanning)

Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen?

Heb je, net zoals ik, nog steeds deze zomer geen zomers kleurtje opgebouwd? En wil je toch dat leuke jurkje binnenkort aan naar de trouwerij van je beste vriendin? Een zonnebankkuur of een last-minute boeken om in het buitenland wanhopig in de zon te gaan liggen bakken is, zoals bekend, geen goed idee om dat mooie bruine kleurtje te bekomen. Is een zelfbruiner dan misschien een optie om toch die mooie bruine gloed op je huid te verkrijgen?

Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen? 11 zelfbruiner Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen?

Werking

In een zelfbruiner zit de stof DHA, oftewel dihydroxyacetone. Dit is een kunstmatige suiker die in reactie treedt met de eiwitten in de bovenste huidlaag, die is samengesteld uit dode huidcellen. Deze reactie resulteert in de mooie bruine kleur. Hoe bruin je huid wordt, is afhankelijk van de concentratie DHA. Hoe meer DHA er in de zelfbruiner zit, hoe bruiner je huid zal worden.

Duur werking

Na ongeveer één uur is de reactie al zichtbaar. Je huid behoudt zijn bruine gloed gedurende acht tot vierentwintig uur na het aanbrengen van de zelfbruiner. Het is handig om je huid te scrubben voor het aanbrengen van de zelfbruiner, aangezien je zo dode huidcellen verwijdert.

Soorten

Je kan zelfbruiners verkrijgen in verscheidene soorten en maten. Zo bestaan er zelfbruiner druppeltjes die je zelf kan mengen of mousses die je rechtstreeks op je lichaam aanbrengt. Wanneer je zelf druppeltjes gaat mengen met bijvoorbeeld dagcrème, is het belangrijk dat je net zoveel maakt als dat je nodig hebt. Het is immers niet aangeraden om je product vooruit te mengen en voor een langere tijd te bewaren.

Er bestaan ook nog verschillende soorten in het aanbrengen van zelfbruiner. Als beginner kies je best voor een zelfbruiner met een kleurstof of “guide color”. Zo zie je waar je al gesmeerd hebt en waar niet. De kleurstof trekt weer weg en zorgt voor een egale bruine kleur op je huid. Wanneer je al wat meer ervaring hebt, kan je een spray gebruiken.

Zelfbruiner of zon?

Het is wetenschappelijk bewezen dat verkleuring door de zon of zonnebank de kans op huidkanker doet toenemen en dat de huid er erg door beschadigd wordt. Sommigen beweren dat DHA, de stof die er voor zorgt dat je huid een bruine kleur krijgt, niet veilig is. Er is echter nog geen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd dat bewezen heeft dat DHA gevaarlijk kan zijn. Je kan dus beter voor de veilige optie kiezen en zelfbruiner smeren in plaats van in de zon te gaan liggen. Het is wel mogelijk dat je allergisch bent voor een stof van de zelfbruiner, maar dat is afhankelijk van persoon tot persoon.

Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen? 13 zelfbruiner Kan een zelfbruiner je tegen zonnebrand beschermen?

Zelfbruiner en zonnebrand

Het is zeer belangrijk dat je te allen tijde in je hoofd houdt dat een zelfbruiner absoluut niet hetzelfde is als een zonnebrandcrème. In sommige zelfbruiners zit een SPF-factor, maar dan dien je om de paar uur opnieuw zelfbruiner aan te brengen. Dit is echter niet bevorderlijk, aangezien je dan te veel zelfbruiner gaat smeren. Het is dan ook verstandiger om je huid ook in te smeren met een zonnebrandcrème (liefst met een SPF 30), zodat je je huid voldoende beschermt. Je moet je huid ook om de paar uur opnieuw insmeren met zonnebrandcrème. Het is belangrijk om je huid in te smeren met zonnebrandcrème, ook wanneer je gewoon gaat wandelen of fietsen. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat de meeste mensen verbranden tijdens dagdagelijkse activiteiten.

Verschil zelfbruiner en zon

Er is een groot verschil tussen bruinen door middel van een zelfbruiner of door gewoon in de zon te bakken. Een zelfbruiner zorgt ervoor dat enkel de bovenste huidcellen bruin worden. Het beschermt je huid niet tegen de zon. Wanneer je echter natuurlijk bruin wordt door de zon, wordt de stof melanine opgebouwd in je huid. Melanine zorgt voor de bruine kleur van je huid en biedt bovendien een minimale bescherming tegen UV-straling. Deze bescherming is uiteraard nog steeds onvoldoende om je huid optimaal te beschermen tegen de UVA- en UVB-stralen van de zon. Het maakt niet uit of je je bruine kleur hebt bekomen door een zelfbruiner te smeren of door te bakken in de zon, je moet steeds een aanvullende zonnebrandcrème smeren om je huid voldoende bescherming te bieden tegen de zon.

Hoe kies ik de geschikte zelfbruiner?

De beste zelfbruiners hebben de volgende eigenschappen, ongeacht het merk. Ten eerste geven goede zelfbruiners geen vlekken. Ten tweede is het belangrijk dat het een natuurlijk effect creëert. Ten slotte kies voor een zelfbruiner aangepast aan jouw huidtype. Indien je een lichte huid hebt, ga dan voor een zelfbruiner met een lichte ondertoon zoals Minetan.

-samenwerking-

Gebruik jij wel eens een zelfbruiner? 

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Daphne - verdraaidmooi
3 jaren geleden

Ik ben de laatste tijd dol op zelfbruiners. Zonder schadelijke straling, toch een kleurtje!

Tessa
3 jaren geleden

interessant artikel. ik heb ooit een bodylotion gebruikt die ook een lichte glow gaf. erg fijn was die

Annette
3 jaren geleden

Ja ben druk met allerlei merken en soorten aan het testen van de zelfbruiners. Wel alleen voor het gezicht op het moment. Mijn huid kleurt snel in de zon, ook al is het slecht ik vind het zalig af en toe de zon op mijn huid te hebben. Smeer me wel altijd heel goed in, verbrand gelukkig zelden.

Robin
3 jaren geleden

Ik gebruik eigenlijk nooit zelfbruiner ben altijd bang dat ik oranje vlekken krijg. Heb nog nooit een goede gevonden kan het wel gebruiken met mijn witte melk flessen haha.
X Robin

chucky
chucky
3 jaren geleden

Dit heb ik nooit gebruikt.
Ben er niet bekend mee maar denk dat er heel veel mensen zullen zijn die er wel gebruik van zullen maken….

Xoxo

bychristiana
3 jaren geleden

Ik gebruik nooit een zelfbruiner. Ik heb dan ook niet de wens om bruin te worden. Vroeger daarentegen wel, toen kon ik uuuuuuren in de zon liggen en wilde ik zo bruin mogelijk zijn;-)