KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan 9 hernia KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan
Artikelen, Gezondheid, Keek op de Week

KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan

Hi lieve KeeKers! Ik hoop dat het met jullie allemaal goed gaat! Ik heb de uitslag van de MRI scan en de röntgenfoto gehad en nu is er wat meer duidelijkheid. Eindelijk. Of toch niet?

KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan 11 hernia KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan

In de tunnel…

Op 10 maart ging ik naar de Gelderse Vallei in Ede voor een MRI scan en een röntgenfoto van mijn onderrug. Voor een MRI scan ga je in zo een tunnel wat best wel spannend is. Je mag gewoon je kleding aanhouden, maar zonder iets waar metaal in zit. Want het is een grote magneet waar je eigenlijk in ligt. Dus had ik een sport bh, t-shirt en een joggingbroek aangetrokken en dat was prima.

KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan 13 hernia KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan

Wat is een MRI scan?

De afkorting MRI staat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Bij een MRI-scan worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne weer opgevangen. Een computer verwerkt vervolgens de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden. Met deze techniek kunnen gemakkelijk doorsneden van het lichaam of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden. Bron: gezondheidsnet.nl

Je gaat op een “bed” liggen met een kussentje voor je hoofd en een ondersteuning in je knieholtes zodat je prettig ligt. Dan schuiven ze je (automatisch) in de tunnel. Je moet geen claustrofobie hebben, die tunnel zit echt dicht om je heen. Je krijgt een koptelefoon met een muziekzender naar keuze. Ik koos voor Radio 1, lekker veel geklets ter afleiding… Maar ik verstond er weinig van, zo een apparaat maakt enorm veel herrie.

Je hoort over de koptelefoon de aardige stem van de assistente die vroeg of het goed met mij ging en daarna hoor je dat de volgende scan 1, 3 of 5 minuten minuten duurt (in mijn geval dan). Je moet verder heel stil blijven liggen.

Na de scan werd er nog een röntgenfoto gemaakt en kon ik weer naar huis.

Woensdag om half 2 zou ik gebeld worden voor de uitslag. Jeroen zou meeluisteren maar er werd maar niet gebeld… Bleek dat de arts eerder op de dag mij al had gebeld. En ik heb niet altijd mijn mobiel in de buurt liggen, dus niks gehoord. Daarna een heel gedoe, zij belden de dag erna, ik had het niet in de gaten, ik belde later terug en de arts was niet aanwezig en eindelijk donderdag sprak ik de vriendelijke consulente.

Hernia!

Ik blijk een (tussen)wervel te hebben die versleten is maar niet ernstig in die zin dat deze ingezakt is.

Maar ik blijk ook een hernia te hebben. Met aan de zijkant, links en rechts van de wervel de uitstulpingen (discus bulging). Dat links en rechts moet ik nogmaals een keer navragen want ik dacht altijd dat de uitstulping altijd aan de achterkant plaatsvond… Ik kan het ook verkeerd verstaan hebben.

Mijn huisarts had mij een tijdje geleden onderzocht toen ik die uitstralende pijn in mijn been had en zijn conclusie was dat ik geen hernia had. Ik had al zo een voorgevoel dat dat niet klopte.

Afijn, nu is het wel duidelijk waarom ik pijn heb. Een hernia schijnt binnen 6 weken vanzelf te verdwijnen, maar ik heb die pijn natuurlijk al veel langer. Sowieso die rugpijn waarmee ik al zo’n 15 of langer jaar mee rondloop, daarna om de haverklap spit en het afgelopen jaar een aantal keer “ischias.” Wat dat betreft is mijn KeeK op de Week voor mij echt een goed naslagwerk, want ik had in mei 2018 (!) al last van ischias  en in november 2019 werd die pijnlijke uitstraling naar mijn been erger.

Dus als ik toen al een hernia had kan je ervan uitgaan dat het langer dan 6 weken duurt? Snap jij het nog?

Ik kon eventueel een afspraak maken met de pijnpoli voor een injectie in mijn rug maar die heb ik afgeslagen. Zo een injectie zorgt ervoor dat de pijn minder wordt waardoor je beter kan bewegen. En als er corticosteroiden in zitten dan helpt dat tegen de ontsteking als ik het correct heb. Zo een soort injectie heb ik, weliswaar op een andere plek (heiligbeen/sacraal) al een keer gehad en heb toen gezegd dat ik dat nooit meer mee wilde maken.

KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan 15 hernia KeeK op de WeeK 11- Uitslag MRI scan

Ik vertelde de assistente dat dat een helse, pijnlijke ervaring voor mij was en dat ik  liever 10 kinderen baar dan ooit nog zo een soort injectie te krijgen. (Ze moest wel lachen, haha!)

Wat nu?

Tja, wat nu. Ik slik voorlopig mijn oxycodon en gabapentine maar door. Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen, het helpt bij zenuwpijn en epilepsie.

Ik moet sowieso wat aan mijn houding/posture gaan doen, dus mijn rug- en buikspieren gaan versterken. Ik moet wel heel goed kijken welke oefeningen ik wel en niet mag doen, want ik wil die hernia natuurlijk niet verergeren.

Weinig nieuws verder…

Deze week heb ik eigenlijk weinig foto’s gemaakt, eigenlijk ook niet aan gedacht, mede door de corona crisis. Lief dat andere bloggers mij getagt hebben op Instagram, waarvoor dank. Ik moet eigenlijk jullie nog taggen maar alle bloggers die ik kende zijn al langsgekomen en volgens mij val ik dan alleen maar in herhaling. Maar lief is het zeker!

Hebben jullie nog tips wat je moet doen als je een hernia hebt en/of hoe ervaren jullie alle maatregelen/nieuws omtrent corona? 

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
nicolekatje
2 jaren geleden

Heftig meis wat een pech zeg
wens jou veel sterkte

Mariska
2 jaren geleden

Jeetje, dat is wel een hele nare uitkomst maar aan de andere kant weet je wel waar je aan toe bent, toch? Heel veel sterkte ermee! X

Natascha - Beautyopinie
2 jaren geleden

Wat een gedoe toch Babs met je rug. Nu heb je een diagnose maar kan je er nog niet echt wat mee. Ik denk in elk geval aan je, en stay safe lieverd!

Annette
2 jaren geleden

Wat een ellende Babs, ik probeer zelf nu ook thuis workouts te doen om mijn rug te versterken. Ik deed eerst alleen de crosstrainer en dan buikspieren maar ik wissel het nu af met 3x per week een HIIT training van 30 minuten en dan 2x op de crosstrainer. Ik had die tag ook gekregen maar ook niet verder verspreid. Ik ben er niet zo handig in en wat jij zegt iedereen heb ik al voorbij zien komen. Fijne week!

Irene
2 jaren geleden

Dat heb jij weer! Ik snap dat je die injectie niet wilt.

Ik hoop dat er niet nog meer maatregelen gaan komen door Corona. Ik geniet nu extra van het zonnetje en wil af en toe gewoon nog een wandeling kunnen maken. Ik doe dat gewoon vanuit huis waar het rustig is en ik geen mensen tegenkom. Zou toch te gek zijn dat mensen die massaal naar het strand en de bouwmarkten trekken het voor de rest verpesten.

Deb
2 jaren geleden

Hey Babs, jeetje wat heftig allemaal. Jouw huisarts trekt volgens mij wel vaker een verkeerde conclusie.. Ik moest wel lachen om jouw reactie richting de assistent toen ze je een injectie aanbood, maar eigenlijk is het om te huilen natuurlijk. Heel veel sterkte lieve Babs 🤗. Ik heb de laatste tijd ook niet zoveel foto’s gemaakt, maar begin het de laatste tijd toch weer op te pakken. Ik wil me niet teveel mee laten slepen door de negativiteit, maar soms mag je ook best ff je kop laten hangen. Gelukkig schijnt het zonnetje. Dat is in ieder geval goed voor… Lees verder »

bychristiana
2 jaren geleden

Oh Babs , wat afschuwelijk voor je:-( Ik leef ECHT met je mee…In ieder geval weet je nu waar het vandaan komt. Ik weet dat het een dooddoener is; maar hou zo veel mogelijk rust, wissel lopen, zitten, liggen en staan met elkaar af en neem goed je medicijnen in. Ik ging afgelopen zaterdag middag met echt helse pijn naar de huisartsenpost. Ik kreeg toen een injectie met Diclofenac die niets hielp. De dokter dacht toen dat ik een nekhernia had. Naar huis gestuurd met morfine. Maandag naar mijn eigen arts; ik blijk dus een zenuwontsteking in mijn schouder te… Lees verder »

Tessa
2 jaren geleden

Fijn dat je nu een uitslag hebt. Heel veel sterkte!!!

chucky1012
chucky1012
2 jaren geleden

Fijn dat je nu een uitslag hebt…..
Goed uitgelegd 👌🏽
Wat erg zeg….
Ook van de injectie kan mij goed voorstellen dat jij dit niet wilt…
Één van je medicatie’s herken ik…..

Héél erg veel sterkte 😘

R M
R M
1 jaar geleden
Reply to  chucky1012

Hoe gaat het nu er mee??