Lage rugklachten en een betere houding, ooit nagedacht over inlegzolen?

Lage rugpijn is een vervelende aandoening waar ik en met met mij ongeveer de halve Nederlandse bevolking over mee kan praten. Een goede zithouding, de spieren van je rug en buik sterker maken zijn manieren om rugklachten te verminderen of te voorkomen. Maar ook heel belangrijk is de basis; je voeten waar je de hele dag op moet staan en lopen. Want je voeten hebben veel te verduren. En ik roep het wel vaker: goed schoeisel is een must. En als je met inlegzolen je schoenen een upgrade kan geven en je houding daarmee kan corrigeren heb je natuurlijk al veel gewonnen!

pijnlijke voeten inlegzolen

Foto: Shutterstock

Rugpijn onderin de rug komt veel voor en meestal lijkt er geen directe aanleiding te zijn. Er zijn natuurlijk verschillende soorten rugpijn met een duidelijke oorzaak en behandeling, zoals: hernia, spit en scoliose. Maar de meeste mensen hebben non-specifieke lage rugpijn en zij lopen daar vaak jarenlang mee rond.

Ik herken dat zeker, na veel onderzoeken kwam er eigenlijk geen uitsluitsel wat er nu aanwijsbaar aan de hand is met mijn rug. Je hebt (chronische) pijn maar geen arts kan echt zien wat je precies hebt. Behoorlijk frustrerend. Ik bedoel, als je een gebroken arm hebt ziet iedereen dat er wat mis is… En nu heb ik Ischias, zenuwpijn die vanuit mijn bil naar mijn voet loopt. Heel vervelend.

Balans en evenwicht

Alles draait om balans. Je lichaam zoekt een goede balans en die begint bij de basis, de voeten dus.

voeten in zand

Foto: Shutterstock

Overpronatie (het doorzakken aan de zijkant van de voet) komt bij ontzettend veel mensen voor en uit recent onderzoek is gebleken dat het dragen van corrigerende steunzolen de pijn in de onderrug bij maar liefst 68% van de mensen vermindert. Het looppatroon wordt gecorrigeerd, de lichaamshouding verbetert en de spieren in de rug kunnen ontspannen.

Ook klachten aan de knie komen heel veel voor. In mijn geval, als ik te lang wandel dan gaat geheid mijn knie ook nog eens opspelen. Tijd om in te grijpen dus!

Inlegzolen

Inlegzolen , ook wel bekend als steunzolen, geven de overbelaste voet en de enkels de extra ondersteuning die je nodig hebt, waardoor klachten in de rest van het lichaam. zoals nekpijn, rugpijn en pijn bij het hardlopen verminderen en zelfs voorkomen kunnen worden.

Waardoor kunnen er o.a voetklachten ontstaan?

  • Slecht en oud schoeisel
  • Begonnen met een sport of meer gaan sporten
  • Zwaarder worden (kan ook door een zwangerschap)
  • Slechte doorbloeding
  • Slijtage van het kraakbeen
  • Diabetes

Op de website van Footlogics heb je een handige steunzolenkiezer. Welke steunzool past het best bij jou en jouw voetklachten?

De mogelijkheden:

Bij voetklachten

1- Hielspoor (doorgezakte voet, pijn aan de bal van de voet, enkel-, knie- en rugklachten)

2- Gevoelige voeten (diabetes, neuropathie, etalagebenen of artritis)

3- Achillesklachten, shin splints =scheenbeenpijn, Runners en Jumpers knee)

Waarvoor zoek je ondersteuning?

1- Lekker lopen en werken (voor smalle, normale schoenen of hoge hakken)

2- Sporten:  Actief Sporten (hardlopen, voetbal, hockey etc.)  of rustig sporten ( golf, roeien, fietsen, roeien)

Zo een zoekfunctie is enorm handig, je vindt exact de inlegzool die bij jouw situatie past!

Als je kindje zijn eerste stapjes zet…

Ook voor kinderschoenen zijn er inlegzolen verkrijgbaar bij Footlogics. Toen Tom klein was hebben wij eigenlijk nooit bespaard op schoenen. Wij kozen altijd voor kwalitatief goede kinderschoenen toen Tom ging lopen. Wij waren altijd wel duurder uit, maar later pluk je daar, of in dit geval Tom, de vruchten van. En mocht je budget het niet toelaten om dure schoenen aan te schaffen, dan is zo een inlegzool natuurlijk perfect om voetklachten te voorkomen, je kan ze in iedere schoen overplaatsen, ideaal!

voeten

Foto: Shutterstock

Ik heb nu zeker baat met mijn inlegzolen, vooral in mijn ballerina’s, want die geven totaal geen steun aan mijn voeten. Op die manier kan ik die leuke schoentjes blijven dragen zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik mijn voeten en lijf tekort doe!

Koop jij altijd goed schoeisel voor je voeten?

 

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Annette
3 jaren geleden

Ja ik ben wel van het goede schoeisel moet ook wel ben al een moeilijke loper en last van de rug dus stevige stappers it is 🙂 haha

Anna Gerrie
3 jaren geleden

Dit heb ik ook echt nodig, door mijn verschil in beenlengtes al helemaal.
Mijn ouders kochten inderdaad ook altijd goede schoenen voor mij en mijn broertje.

chucky1012
3 jaren geleden

Fijne tips.
Goed artikel.
Ik let er wel goed op omdat ik last heb van heftige rugpijn dat doortrekt in het boven been….

Xoxo

bychristiana
3 jaren geleden

Pfoeh nee, ik kijk alleen maar naar of ik schoenen leuk vind en of ze lekker lopen. Of dat echt ‘goed’ schoeisel is, is een tweede;-) Andre daarentegen wel, die koopt altijd hele dure schoenen en heeft ook inlegzolen. Hij heeft vaak last van zijn knieën en dat kwam blijkbaar ook o.a. door een verkeerde houding. Hij heeft echt wel baat bij die inlegzolen.

chucky1012
3 jaren geleden

Wat een goed en zeer interessant artkel!
Ik heb ook al jarenlang last van lage rugpijn en het trek door door naar het been.
O zo vervelend.
Heb al maandenlang steunzolen.
Helaas merk ik geen verschil.

Fijne dag Xoxo

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten