Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 9 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)
Artikelen, Lifestyle, Schilderijen

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Omdat ik even geen KeeK op de WeeK meer maak, wilde ik in deze aparte blogpost mijn nieuwste schilderijen laten zien. Ik heb bepaald niet stilgezeten en iedere keer leer ik meer. Maar ik zat ook te denken, hoe zit dat met de herkenbaarheid van een schilderij? Als je een portret maakt dan moet het natuurlijk goed lijken op die persoon, maar gek genoeg zullen wij nooit te weten komen hoe bijvoorbeeld de  mensen eruitzagen die portretteerden voor de oude meesters…

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 11 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

De oude meesters…

De schilderijen van Rembrandt, Frans Hals en al die andere meesterschilders uit die tijd maakten echt de meest prachtige portretten en ik ga ervan uit dat er zeker een gelijkenis was met de persoon die model zat. Maar niemand kan dat eigenlijk checken, er waren toen geen foto’s zodat je het kan vergelijken. Het is overigens beter als je van een live model een schilderij maakt dan van een foto. Ik schilder altijd vanaf een foto, want wie kan en wil er een paar uur lang stil zitten voor mij? Plus dat je exact hetzelfde licht moet creëren etc. Foto’s zijn op zich lastiger in die zin dat de kleuren vaak niet meer realistisch zijn (fotobewerking/filters) en het beeld kan ook wat vertekend zijn.

Copyright en portretrecht?

Kom ik bij de vraag hoe dat zit met copyright… Ook zo een lastig onderwerp. Ik had laatst een portret gemaakt van een kindje en liet die zien op Instagram Stories. 24 uur in beeld en dan weer weg. Ik had het geschilderd met een tutorial van een kunstenaar op YouTube maar die pakt zijn foto’s van o.a. Pinterest. En voor zover ik weet mag je die niet kopiëren tenzij je toestemming hebt van de fotograaf. Al zijn leerlingen schilderen met hem mee, zij maken datzelfde portret en zetten die online. Vaak in een facebookgroep waar iedereen zijn werk laat zien of op hun eigen Facebookpagina. Kunnen al die mensen dan aangeklaagd worden? Ik snap er soms niks van… Dan heb je ook nog eens portretrecht van degene die op die foto staat. Vaak tekenen en schilderen mensen en kunstenaars ook beroemde personen na, van koningen, zangers, zangeressen tot Hollywood sterren… Hoe zit dat dan? Wie weet hoe dat allemaal werkt, ik hoor het graag!

Daarom pak ik nu foto’s van o.a Pixabay, die zijn rechtenvrij. Maar het leukst is natuurlijk iemand portretteren die ik ken.

Om een lang verhaal kort te houden, ik durf mijn “beste schilderij” daarom hier  niet met jullie te delen. Ik heb hem ook niet afgemaakt. Ook omdat ik vaak de mist in ga als ik te lang op iets door werk, ik heb de grote gave dat ik iets wat er prima uitziet weer kan verpesten met een enkele penseelstreek!

Omdat ik het schilderij toch nog wil laten zien zet ik hem vandaag weer even op Instagram Stories, benieuwd wat jullie ervan vinden! Ik vind het mijn beste werk tot nu toe, al is het nog niet af.

Ik zei laatst tegen Jeroen dat ze mij bij de politie moeten aannemen als tekenaar. Niet zozeer voor het tekenen van boeven die gezocht worden, maar als er vermissingen zijn. Teken ik een jong kind dan lijkt hij of zij soms 10 jaar ouder als ik hem of haar schilder, haha! Je kent dat wel, er is een vermissing en dan zie je een foto (tegenwoordig met de computer gemaakt) van dat kind maar 10 jaar ouder gemaakt. Ik ben daar een kei in haha!

Genoeg gekletst, mijn nieuwste schilderijen (en een paar waar ik op vastloop en niet af zijn)

De basis was een portretfoto van Pixabay, maar tijdens het schilderen veranderde van alles. De achtergrond heb ik zelf erbij bedacht. Het is ook een behoorlijk formaat en ik was daar ook een beste tijd mee zoet, ook omdat ik wel 100 keer de golven in de zee heb aangepast. Ik hou ervan om een schilderij altijd iets extra’s te geven, zoals deze nepbloem die ik in haar haar gestoken heb,

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 13 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Zo zag het er in het begin uit… deze dame leek wel anorexia te hebben, oeps…

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 15 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

De sluier heb ik ook zelf erin gezet, zo leerde ik direct weer wat nieuws.

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 17 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Vrouw en kat in een cocktailbar

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 19 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Ook bij dit schilderij weer een extraatje. De ketting op haar rug is gemaakt van opgeplakte steentjes. Het katje heeft ook een mooie glitter ketting om!

Redhead

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 21 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Het model voor dit schilderij zag er ook heel anders uit, met blond haar. Ik maakte er een beetje een “redhead” van.

Girl in a rainy city (acrylverf)

Dit schilderijtje heb ik gemaakt met een paletmes. Wel heel grof maar leuk om eens te proberen!

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 23 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Artistieke tante (acrylverf)… Nog niet helemaal af… het katje moet nog een neus en mondje krijgen.

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 25 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Deze dame lukt maar niet om de een of andere duistere reden. Ik vrees ook dat de ondergrond daarin meespeelt. In het kader van hergebruik… er zit een totaal ander schilderijtje onder. (waar ik niet tevreden over was)

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 27 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

Momenteel ben ik weer bezig met het schilderen van een jong meisje. Ik moet dan extra letten op de verhoudingen, het neusje is dan korter, de wangen boller etc etc. Maar iedere keer leer ik weer wat bij! Stiekem droom ik dagelijks van de hoofdprijs in de postcodeloterij. Een vrijstaand boerderijtje, een huisje met een serre (met goed licht van buiten) waar ik heerlijk kan schilderen en de boel niet steeds op te ruimen.

En ‘s avonds zit ik weer te needlefelten. Wat dat betreft hoef ik mij nooit te vervelen!

Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om te kijken naar mijn nieuwste creaties! (en check mijn stories vandaag!)

Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl) 29 schilderijen Mijn nieuwste schilderijen! (olieverf en acryl)

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Deb
7 maanden geleden

Lijkt me een heerlijke hobby dat schilderen. Fijn ook om lekker met je handen bezig te zijn, denk dat je je hoofd er ook helemaal leeg mee kunt maken wanneer je aan het schilderen bent. Ik vind eigenlijk alle creaties erg mooi. Het onderste vind ik prachtig, maar ook de vrouw met de sluier. Heel knap hoe je de sluier er in hebt gemaakt. Net als de golven. Knap staaltje schilderswerk. Heel leuk om te zien! Fijn weekend Babs!

Annette
7 maanden geleden

Je hebt echt een gave hoor Babs, ik vind ze echt prachtig. Geen idee hoe het zit met ‘rechten’ net als jij vind ik dat spannend dus op mijn blog ook altijd alleen foto’s van mezelf (op de covers van de gelezen boeken na, dat heb ik een keer uitgezocht en dat mag).

bychristiana
7 maanden geleden

Prachtig Babs, en weet je wat ik zo knap vind? Je hebt heel erg je eigen stijl en tegelijkertijd zit er toch enorm veel variatie in de dingen die je creeert. Mijn favoriet is die met het meisje met de rode jas. Ik heb nu toevallig ook een rode jas die ik graag draag, maar ik ben vooral benieuwd waar het meisje in de regen naar toe gaat, en of ze blij is…of juist niet? Leuk om daar een verhaal bij te bedenken.

Gonny
Gonny
7 maanden geleden

Echt prachtig Babs!

chucky1012
7 maanden geleden

Dit zijn stuk voor stuk prachtige schilderijen…..
Je moet dit eens heel goed checken hoe het daar mee in elkaar zit want er zijn inderdaad rechten en regels maar soms zijn zeer ingewikkeld…..
Jij ben een echte kunstenares en zou jou stukken kunnen verkopen als je alles goed gecheckt hebt en als het mogelijk is……

Xoxo

Ilona
Ilona
7 maanden geleden

PRACHTIG Babs, Je hebt echt talent met hoofdletters! Ik vind die dame met dat poezebeest in haar borstzakje (Pietje??) juist fantastisch beetje René Magritte-achtig ook 🙂 En op al je schilderijen vallen mij de haren op zo mooi en subtiel geschilderd. En tsja die postcodeloterij…..hier verderop bij een kasteel worden 20 villa’s gebouwd de goedkoopste is 1 miljoen. Midden in een (klein) bos dat zou wel iets voor je zijn. Om je in de sfeer te brengen. http://www.deboskamer.nl Nog even winnen:-)…