Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap! 9 trap Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap!
Artikelen, Gezondheid, Wonen

Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap!

Toen ik las hoeveel mensen er jaarlijks in hun eigen huis van de trap vallen, schrok ik wel even. Door de vergrijzing in Nederland en omdat steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, komen dit soort, ook dodelijke, ongelukken steeds vaker voor. Tijd om als oudere in spe ons huis eens onder de loep te nemen, te beginnen bij onze trap. De trap laten renoveren zou een goede stap naar meer veiligheid zijn, en wist je dat een nieuwe trap binnen 1 à 2 dagen al geplaatst is?

Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap! 11 trap Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap!

Ongelukkige val

Soms kijk ik wel eens naar die programma’s waar je als het ware een dagje meerijdt met het ambulancepersoneel van Engeland of Australië. Respect voor het werk wat die mensen doen, ik zou al die nare dingen niet aankunnen. En hoe goed zij met al die mensen in nood omgaan, soms ook heel grappig en luchtig in zo een vaak toch pijnlijke situatie. Het komt regelmatig voor dat ze langs moeten gaan bij bejaarden die gevallen zijn en je ziet hoe een kleine val of misstap al een flinke botbreuk op kan leveren. Erger nog als ze van een trap af vallen (ik wilde eerst donderen zeggen maar dat klinkt weer zo onaardig) maar je maakt wel een smak als je van een trap valt. En dan beland je in het ziekenhuis, een plek waar in principe niemand terecht wil komen. De ellende is dat veel ouderen soms weken later ook nog kunnen overlijden aan de gevolgen van zo een val.

Wat getallen:

Jaarlijks vallen er 13 doden door een val van de trap In 2018 zijn 4.628 inwoners van Nederland overleden door een val. Dit is een stijging van bijna 600 ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Gemiddeld zijn er 13 fatale vallen per dag. Ruim driekwart van de overledenen was tachtig jaar of ouder. Het gaat daarbij om ongelukken door struikelen of uitglijden.

Er overleden 1.887 mannen en 2.741 vrouwen door een accidentele val in 2018. De meesten waren tachtigplussers.

Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap! 13 trap Veilig Thuis blijven Wonen- Start met het Renoveren van je Trap!

Wat kan je doen om een valpartij te voorkomen?

  • Zorg voor licht langs de trap. Liefst met een onderscheid tussen de onderste trede en de vloer. Ik heb mij ook regelmatig verstapt, dan dacht ik dat ik al beneden was en bleek er nog een tree te zijn. Het schijnt heel vaak te gebeuren, herkenbaar?
  • Een stevige trapleuning is een must. (Die je dan ook moet gebruiken)
  • Ga eventueel zijwaarts of achterwaarts de trap af als je slecht ter been bent of onzeker.
  • Leg geen spullen op de trap en als je een huisdier hebt… Onze Marie slaapt de laatste tijd soms op de trap. Super eng natuurlijk, zeker als je ‘s nachts naar de wc moet. Ik laat daarom ook altijd een lichtje aan. Gelukkig slaap ik beneden.
  • Zorg ervoor dat je trap veilig is en blijft door deze tijdig te laten renoveren.

Anti- slip

Met een traprenovatie is het niet moeilijk of tijdrovend om een veilige trap te realiseren. En het is zo belangrijk, zeker als je ouder bent, dat een trap veilig en niet glad is. Ik vind hout vaak het mooist maar dan moet het wel geluiddempend zijn en dan mag het oppervlak niet glad kunnen worden. Vroeger hadden wij zo een loper op de trap, doodeng, zeker als de roedes weer eens losgingen. Dan krijg je een heuse glijbaan, levensgevaarlijk. Een trap bekleden is ook mooi, alleen weet ik dat ik met een kat wel kan blijven stofzuigen! Een onderhoudsvriendelijke trap die je slechts met een vochtig doekje kan afnemen zou ideaal zijn. En het fijne is dat je dat allemaal kan laten doen zonder hak- en breekwerk en in 1 tot 2 dagen kan je al genieten van je nieuwe trap!

Zoals ik al eerder zei, gelukkig slaap ik op de begane grond. Maar als je op een dag ook nog eens een paar keer op en neer moet omdat boven de douche en je washok is dan is een veilige trap wel zo fijn natuurlijk!

“Ben jij ook zo iemand die de laatste tree van een trap wel eens mist of struikel je al over een scheve stoeptegel?”

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Rory
1 jaar geleden

Ik ben ooit een keer van de trap af gevallen bij mijn ouders thuis (toen ik daar nog woonde als puber). Ik weet nog goed dat ik een schoteltje met biscuitjes in mijn handen had. Ik gleed gelukkig, maar dusdanig dat het schoteltje en de koekjes op mijn hoofd belandden. Ik heb destijds hard gelachen maar besefte mij nog niet dat het best link was en anders af had kunnen lopen. Ik liep toen op sokken en de trap was van glad hout. Later hebben mijn ouders de trap helemaal laten stofferen.

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Goed artikel Babs, ik moet nu heel erg oppassen door die rottige staar maar een veilige trap is zeker belangrijk. Toen wij in Hoofddorp woonden hebben we de trap laten bekleden met vloerbedekking omdat we PVC destijds te duur vonden. Helaas is de trap toen niet goed gestoffeerd (professioneel bedrijf) en ben ik ‘s nachts een keer uitgegleden toen ik naar het toilet moest (boven geen toilet). Ik hield er verrekte kniebanden aan over maar het had erger kunnen zijn. Van de schilder daar hoorden we dat hij ergens een trap had geschilderd en had aangeraden speciale verf (anti-slip) te… Lees verder »