Wat is het Pioppi dieet? 9 pioppi Wat is het Pioppi dieet?
Afvallen/ Dieet, Artikelen, Food & Drinks, Gezondheid, Lifestyle

Wat is het Pioppi dieet?

Pioppi is een dorpje aan de Italiaanse kust. De inwoners van dit dorpje leven opvallend lang. Ze behoren tot de langst levende mensen ter wereld. En ze worden ook nog eens oud in goede gezondheid. Mensen met diabetes type 2 of hart- en vaatziekten zijn er een zeldzaamheid. De cardioloog Dr. Aseem Malhotra zocht uit wat het geheim van deze dorpsbewoners is, maakte een documentaire en schreef er een boek over. Zijn bevindingen zullen we in dit artikel met je delen.

Wat is het Pioppi dieet? 11 pioppi Wat is het Pioppi dieet?

Wat is zo bijzonder aan Pioppi?

Het was al langere tijd bekend dat het Mediterrane dieet gezond is. Het Mediterrane dieet is hoe in de gebieden rondom de Middellandse Zee gegeten wordt. Het dieet wordt gekenmerkt door onbewerkte voedingsmiddelen, veel plantaardige voedingsmiddelen en weinig dierlijke voedingsmiddelen. In de gebieden rondom de Middellandse Zee eet men relatief vaak vis en zeevruchten. Ook wordt er royaal gebruik gemaakt van extra vierge olijfolie.

Wat is het Pioppi dieet? 13 pioppi Wat is het Pioppi dieet?

Het dorpje Pioppi ligt ook aan de Middellandse Zee. Toch zijn er verschillen met het Mediterrane dieet. Dit komt omdat het dorpje in een historisch arme regio van Italië ligt. Het dorpje lag bovendien redelijk geïsoleerd van andere dorpen en steden. Omdat het dorpje zo arm en klein was, was het decennialang niet interessant voor supermarkten om er een vestiging te openen. De bewoners van Pioppi waren erop aangewezen om zich zelf van voedsel te voorzien. Dit resulteerde erin dat men alleen onbewerkt voedsel at, wat men zelf verbouwde of uit de zee ving.

Brood, pasta en vlees waren luxe goederen die zelden of in beperkte hoeveelheden op tafel kwamen. Men at vooral veel groenten, fruit, vis en olijfolie. Suiker en zetmeel at men nauwelijks.

In tijden van schaarste kwam het ook voor dat er niet dagelijks gegeten kon worden of dat er weinig te eten was. Het overslaan van maaltijden wordt tegenwoordig ook gedaan om af te vallen en de gezondheid te verbeteren. Dit wordt dan intermittent fasting genoemd. Een bekend en veel toegepast intermittent fasting schema is het 16/8 schema. Hierbij eet je 16 aaneengesloten uren niet waarna je een blok hebt van 8 uur waarin je mag eten. Je eet dan bijvoorbeeld niet meer na 20 uur waarna je de volgende dag om 12 uur weer mag lunchen.

Het Pioppi dieet zou je het beste kunnen omschrijven als een koolhydraatarm dieet met een Mediterrane twist. Net zoals bij het koolhydraatarme dieet eet je koolhydraatbeperkt en meer vetten. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten dienen in het geheel vermeden te worden. Vetten die gegeten mogen worden hebben een Mediterrane tintje; extra vierge olijfolie, vette vissoorten, volvette yoghurt, volvette kaas en noten.

Wat is het Pioppi dieet? 15 pioppi Wat is het Pioppi dieet?

Hoe werkt het dieet?

Het is in tegenstelling tot veel diëten niet de bedoeling (en niet nodig) dat je calorieën gaat tellen of kleine porties gaat eten. We leven in een maatschappij waarin we hebben geleerd om vetten vermijden, wat nu niet terecht blijkt te zijn. Bij het Pioppi dieet mogen vetten weer omarmt worden. Het voordeel van vetten is dat dit smaak aan onze gerechten geeft en zorgt voor een natuurlijk gevoel van verzadiging. Je krijgt vanzelf het signaal dat je genoeg hebt gegeten als je vetrijk voedsel eet. Dit in tegenstelling tot koolhydraten die normaal gesproken ons menu domineren. Denk maar aan de boterhammen, aardappelen, witte rijst, pasta, koekjes en andere snacks. Deze hebben juist een hoge dooreetfactor. Neem je één koekje dan wil je alleen maar meer.

Belangrijke pijler van het Pioppi zijn echter de groenten. Groenten bieden ons vele gezondheidsvoordelen omdat ze het lichaam voorzien van tal van voedingsstoffen als vitamines, mineralen, antioxidanten, spoorelementen en bioactieve stoffen. Groenten zijn tevens een belangrijke bron van vezels. Deze vezels zijn nodig om de darmflora gezond te houden en ze zorgen voor een gevoel van verzadiging; ze vullen de maag. En het mooie van dat alles is dat groenten nauwelijks calorieën bevatten. Je mag er daarom lekker veel van eten. Het is de bedoeling dat je 3 maal per dag vezelrijke voeding eet. Dit vertaald zich in 5 porties groenten en 2 porties fruit per dag.

Wat is het Pioppi dieet? 17 pioppi Wat is het Pioppi dieet?

Met olijfolie mag je royaal zijn. Olijfolie kan je bijvoorbeeld door salades doen of gebruiken als basis voor een vinaigrette. Je mag per dag 4 eetlepels extra vierge olijfolie gebruiken. Naast olijfolie mag je ook gebruik maken van echte roomboter. Gebruik geen margarine, dit is een bewerkt product en is minder gezond dan roomboter.

Dagelijks mag je een hand vol noten. Noten zijn een goede bron van gezonde vetzuren en eiwitten. Ongebrande en ongezouten noten zijn het beste voor de gezondheid.

Met eieren kan je ook je hart ophalen. Hier mag je er 10 per week van. Je kunt ze koken en in stukjes door de salade doen bijvoorbeeld of ze lekker bakken als boerenomelet. Vette vissoorten mag je driemaal per week eten. Vette vissoorten zijn sardientjes, haring, makreel en zalm.

Wat is het Pioppi dieet? 19 pioppi Wat is het Pioppi dieet?

Verder kan je gebruik maken van volvette zuivelproducten zoals volle yoghurt, Griekse yoghurt, kaas en roomboter. Hoewel het voedingsmiddelen zijn die niet uit de Middellandse Zee regio komen mag je ook kokosolie en pure chocolade gebruiken. Gebruik pure chocolade die voor minimaal 75% uit cacao bestaat en eet het alleen als tractie in bescheiden porties.

Wat veel mensen aanspreekt is dat je rode wijn mag drinken bij het Pioppi dieet. Je mag maximaal 14 glazen rode wijn per week drinken. Dit is iets wat de bewoners van Pioppi ook deden en het zorgt voor ontspanning en gezelligheid.

Goede voornemens!

Het zijn eigenlijk allemaal producten die ik heel lekker vind en ik wil na de kerstdagen, correctie, na Oud en Nieuw, meer gezonde dingen gaan eten. Want als ik naar de foto’s kijk, het ziet er allemaal zo lekker uit, toch? Niet dat ik heel ongezond eet, maar bijvoorbeeld vaker noten en olijfolie op het menu kan zeker geen kwaad! En ik moet ook eens gaan minderen met suiker. Suiker door mijn havermout scheppen moet ik niet meer doen. En in plaats van vla toch maar overstappen op yoghurt.

Hebben jullie op voedingsgebied ook goede voornemens?

-samenwerking-

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Shirley
Shirley
2 jaren geleden

Lijkt mij een gezond en toegankelijk dieet, bedankt voor de info!

Daphne - verdraaidmooi
2 jaren geleden

Het zou geen goed dieet voor mij zijn, want ik kan niet goed tegen olijfolie. Gelukkig hoef ik ook niet op mijn gewicht te letten, maar ik had niet verwacht dat dit een dieet zou zijn met al die oliën. Alleen raak je er natuurlijk wel snel van vol, dus je beredenering is eigenlijk wel logisch!

Rory
2 jaren geleden

Goede voornemens geloof ik eerlijk gezegd niet in (als in ‘per 1 januari’) wel voor elke dag. We proberen minder bewerkt vlees te eten, minder suiker. Alcohol minderen zou ook wel mogen (niet dat het heel veel is, maar het sluipt er af en toe in om doordeweeks ook wat te nuttigen en dat is niet de bedoeling). We eten alleen maar bruin brood (soms wel wittig, maar dan is het zuurdesem). Junkfood komt er niet in. Al kan je natuurlijk altijd wel een keertje zondigen. Het gaat om de balans vind ik.

bychristiana
2 jaren geleden

Ik vind het altijd heel lastig om te bepalen wat nu eigenlijk gezond is, qua eten. Er zijn ZO veel verschillende diëten en ik vind toch vaak dat die diëten elkaar een soort van tegenspreken. Wat je in het ene dieet wel ‘mag’, daarvan wordt dan weer in het andere dieet beweerd dat het niet goed is. Bij mij werkt minder of niet snoepen gewoon altijd het beste, in combinatie met sporten.

Tessa
2 jaren geleden

Dit klinkt echt heerlijk dieet!

Annette
2 jaren geleden

Ik vind minder suiker nog altijd erg lasting, ik ben nu eenmaal een snoepkont. Ben wel al goed op gang sinds een jaar of twee met veel meer water drinken (drink eigenlijk alleen maar een colaatje of zo als ik uit eten ga), ik lust geen alcohol dus dat is mooi meegenomen hahaha en ook in het afgelopen jaar zijn we veel minder vlees gaan eten en staat er regelmatig iets vegetarisch op tafel. Kleine stapjes maar zeker goed bezig.