Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 9 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?
Anti- aging, Artikelen, Gezondheid, Lifestyle

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

In mijn vorige artikel over paddenstoelen liet ik jullie zien hoe de supplementen van Pure Mushrooms gemaakt worden, waar ze vandaan komen en meer leuke weetjes over paddenstoelen in het algemeen. Nu laat ik jullie een paar soorten paddenstoelen (supplementen) zien en waarom die zo bijzonder zijn. Aan het eind vertel ik wat mijn favoriet is, en waarom ik die besteld heb!

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 11 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

Lion’s Mane (ofwel “Pruikzwam”)

De Lion’s Mane is van nature een parasitaire schimmel die groeit op boomstammen van de beuken- en de eikenboom. Nadat de boom is afgestorven leeft de paddenstoel voort op het rottende hout.

Deze zwam heeft lange, roomwitte stengels die sierlijk naar beneden hangen. De naam Lion’s Mane komt omdat die stengels lijken op de manen van een leeuw.

De Lion’s Mane is een van de krachtigste en populairste paddenstoelen. Het vruchtlichaam is eetbaar en heeft een zachte smaak die aan kreeft doet denken. De paddenstoel wordt met name ingezet vanwege haar vermogen om onze hersenen een stimulans te geven. Deze paddenstoel geeft je brein dus een cognitieve boost. Vooral het geheugen en de visuele herkenning wordt verbeterd.

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 13 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

Vertraging van het verouderingsproces

De  Lion’s Mane verhoogt namelijk de productie van de zenuwgroeifactor ook wel de ‘Nerve Grow Factor’ (NGF) genoemd.

De ‘Nerve Grow Factor’ is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de signaaloverdracht in de hersenen, met name bij de neuronen (zenuwcellen). Zenuwcellen zorgen voor het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Deze zenuwcellen hebben het eiwit NGF nodig om hun taak te kunnen volbrengen. NGF heeft het vermogen om de functies van beschadigde delen van de hersenen naar onbeschadigde delen te verplaatsen.

NGF helpt om het verouderingsproces te vertragen en blijf je langer vitaal. Dat spreekt mij enorm aan, ik merk zelf dat alles niet meer zo soepeltjes verloopt daar. Maar niet alleen oudere mensen kunnen baat hebben bij deze paddenstoel, ook jonge mensen met concentratieproblemen, angst, depressie en stress, iets wat steeds vaker lijkt voor te komen, zouden heil kunnen vinden bij deze Lion’s Mane.

Voordelen samengevat:

 • Hersenen, focus en geheugen
 • Stress en emotionele klachten
 • Ondersteuning maag- en darmstelsel
 • Verbeteren van focus en concentratie

In China, Japan en diverse Aziatische landen is deze zwam daarom zeer geliefd vanwege zijn heilzame eigenschappen.

Cordyceps (ofwel ‘knotshoofd’)

Cordyceps is een paddenstoel die al meer dan 2000 jaar in China gebruikt wordt, vanwege de krachtige eigenschappen die deze paddenstoel bezit. De paddenstoel was vroeger zo waardevol dat alleen de keizer in China het mocht gebruiken.

In China wordt deze paddenstoel ‘Dong Chong Xia Cao’, oftewel ‘Winterworm Zomergras’ genoemd. Van oorsprong is het een schimmel die parasiteert op rupsen en insecten. Met ‘winterworm zomergras’ wordt bedoeld dat een worm in de winter transformeert tot een plant in de zomer. Tegenwoordig wordt deze zwam gecultiveerd  op een substraat van granen, bijvoorbeeld soja of rijst, dus bevat het geen dierlijke ingrediënten.

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 15 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

In mijn vorige artikel over paddenstoelen vertelde ik dat paddenstoelen de schoonmakers van de natuur zijn en alle omringende stoffen uit de bodem en lucht tot zich nemen. Deze zwam kan nu ook gekweekt worden op granen en dan kunnen er helemaal geen zware metalen of chemische stoffen in komen. En laten wij de rupsen ook met rust, helemaal top dus!

De schimmel gedijt het beste op grote hoogten (boven 3000 meter), zoals op de hoogvlaktes in China, Nepal en Tibet.

Belangrijkste ingrediënten

Cordyceps bevat grote hoeveelheden eiwitten, aminozuren, cordycepine, vitaminen, mineralen en sterolen. De stoffen die deze paddenstoel echt zo bijzonder maken zijn cordycepine, cordycepszuren (6%) en polysachariden.

Cordycepine wordt ook gebruikt in een medicijn (Ciclosporine) dat algemeen wordt ingezet ter onderdrukking van het immuunsysteem bij orgaantransplantaties. Cordycepszuur bestrijdt vrije radicalen en helpt bloedtoevoer in het lichaam te verbeteren. Polysachariden ten slotte zijn koolhydraten die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Helaas kan ons lichaam ze zelf niet aanmaken. Daarom is het belangrijk dat wij polysachariden via voeding en supplementen binnenkrijgen.

Voordelen samengevat:

 • Algemene verbetering lichamelijke conditie
 • Remming verouderingsproces
 • Bij vermoeidheid en uitputting
 • Chronische stress
 • Ter verbetering van libido en vruchtbaarheid

De Chaga (de berkenweerschijnzwam)

De Chaga paddenstoel groeit voornamelijk op de barst van beschadigde berkenbomen in koude klimaten. Chaga ziet er niet uit als een ‘gewone’ paddenstoel, maar heeft het uiterlijk van verbrande kolen. De paddenstoel lijkt op een zwartgeblakerd uitstulpsel dat aan een boomstam vastgeplakt zit. Als je dit uitstulpsel openmaakt, dan zie je dat de binnenkant van een zwam een geel tot oranjebruine kleur heeft. Chaga plant zich voort door zich op een knoest van een berkenboom te nestelen en zo belangrijke voedingsstoffen uit de boom te onttrekken. De paddenstoel groeit dan 5 tot 7 jaar met de berkenboom mee tot de boom sterft. Dit maakt de paddenstoel een parasiet, maar wel eentje met zeer krachtige eigenschappen.

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 17 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

Superfood! De koning der paddenstoelen

Deze zwam wordt als een echte superfood gezien. De Chinezen noemen het de ‘koning der paddenstoelen’. In Siberië noemt men Chaga ‘het geschenk van God’ en in Japan ‘de diamant van het bos’. Deze paddenstoel wordt namelijk geroemd om zijn helende werking. Er werd in Rusland ook thee getrokken van deze zwam, ter behandeling van virale en bacteriële infecties. In recentelijk wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat Chaga een sterk antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft. Je weerstand wordt verhoogt en dan ben je minder vatbaar voor ziektes.

Belangrijkste ingrediënten

Polysachariden, beta-glucanen, betulinezuur en S.O.D. antioxidanten. S.O.D. antioxidanten ofwel Super Oxide Dismutase. Deze krachtige antioxidanten spelen een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van ouderdomsklachten. Van alle voedingsbronnen op aarde bevat deze zwam de meeste antioxidanten.

Voorbeeldje van oxydatie

Zoals jullie weten zijn antioxidanten vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat vrije radicalen geneutraliseerd worden.  Denk aan een appel; als je een appel doorsnijdt dan verkleurt de binnenkant door oxidatie. Druppel je er citroensap op (een antioxidant) dan verkleurt hij minder tot helemaal niet. Het sap van de citroen beschermt de appel, anti-oxidatie dus.

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 19 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

Chaga bevat ook:

 • Betulinezuur en bèta-glucanen (meervoudige suikers). Bèta-glucanen en betulinezuur hebben een ondersteunende functie voor het immuunsysteem. Daarnaast hebben ze een remmende werking op ontstekingen.
 • Vitamine B, vitamine D, kalium, koper, selenium, zink, ijzer en calcium.

De actieve ingrediënten in Chaga hebben afzonderlijk gezien al een krachtige invloed op ons gezondheid, maar dankzij hun synergetische werking dragen ze allemaal bij aan het stimuleren van je immuunsysteem. Deze actieve stoffen geven het lichaam een impuls om meer Natural Killer cellen aan te maken. Dankzij deze extra hulptroepen ben je beter bestand tegen virussen, bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen. Het vermogen van het lichaam om ziekten te bestrijden wordt hiermee groter.

Voordelen samengevat:

 • Verbetering van de vitaliteit
 • Boosten van het immuunsysteem
 • Versterking van het lichaam
 • Antivirale werking
 • Antioxidant

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 21 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

Deze zwam is onder andere te vinden in Alaska, Canada, Scandinavië en Siberië.

Welke paddenstoel zal het meest geschikt zijn voor mij?

Welk van deze supplementen denken jullie dat mij het meest aanspreekt? Juist, de Chaga, de koning der paddenstoelen. Maar de Cordyceps sprak mij ook wel aan, vooral omdat mijn conditie wel een algemene verbetering kan gebruiken en met de vertraging van het verouderingsproces kan je nare ouderdomsziekten ook op afstand houden.

Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen? 23 supplementen Welke Paddenstoel Supplementen zijn er en wat kunnen Zij voor Jou betekenen?

Ik vind het super fijn dat je nu zo makkelijk door supplementen al die goede stoffen binnenkrijgt, ik heb namelijk geen idee hoe je  paddenstoelen het best kan bereiden. Komt bij dat in supplementen de dosis vaak hoger is en daar kan je vaak niet tegenop eten.

Pure Mushrooms heeft overigens nog vele meer soorten, zoals Bio Reishi, Bio Fit Mix en Bio Chill Mix. Op hun website kan je er alles over terugvinden.

 

Heeft u als retailer interesse in de producten van Pure Mushrooms? Neem dan contact op met Biologische groothandel Smart & Zo. Dé groothandel in hoogwaardige natuurvoeding, voedingssupplementen, natuurlijke verzorging & zero waste producten.

Welke variant spreekt jou het meest aan?

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Ja, geen eigenlijk. Ik ben allergisch voor paddestoelen. Nu zal dat als supplement misschien wel uitmaken maar ga het toch maar niet proberen:-) Bovendien slik ik al een aantal supplementen en eerlijk gezegd weet ik niet of dit nog iets extra’s toevoegt. Ons “normale” eten is erg bewerkt natuurlijk. Had afgelopen week weer eens zin in een appel (Nederland is toch appelland??) ik vond ze echt naar “niks” smaken en twijfel dan inderdaad ook aan de vitamines die erin zitten. Of ligt dat aan mij. Deze zomer heb ik ook nog geen lekkere aardbei geproefd. Die van AH zijn zo… Lees verder »