KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 9 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)
Artikelen, Gezondheid, Huisdieren, Keek op de Week, Lifestyle

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert ‘m)

Hallo KeeKers! Daar ben ik weer! Ik dacht eerst even 1 weekje “ertussenuit” te gaan maar dat beviel mij zo goed dat ik er nog een week aan vastgeplakt heb. Ik had zo ook meer tijd om mijn stretch oefeningen te doen en te schilderen. Deze week ben ik weer voor het TENS apparaatje in het ziekenhuis geweest. Of dat werkt tegen chronische pijn ga ik jullie vertellen enne… Marie was hem 2 keer gesmeerd!

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 11 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

Marie weg?

Ik wilde de tuin toch leuker en gezelliger maken? Nou, dat heb ik geweten! Ik had mijn tweedehands tafel (die ik toen kocht voor een zak paaseieren) neergezet plus wat stoelen met mijn nieuwe kussens. Natuurlijk rekening ermee gehouden dat Marie niet makkelijk via de tafel op het dak kon klimmen, maar Marie blijkt sterker en leniger te zijn dan wij hadden verwacht.

‘s Avonds was Marie dus plots pleite… Ik zag wel “kattenpoot afdrukken” op een stoelkussen dus wij zijn snel rond het huis gaan zoeken. Nergens Marie… Ik natuurlijk weer helemaal in paniek. Totdat Tom haar in de tuin riep en een zachte miauw hoorde. Bleek ze in de tuin van de buurman te zitten, helemaal tussen de schutting en zijn schuurtje (tuinhuisje)! Wij steeds roepen maar ze kwam maar niet in beweging, ze was heel erg bang leek wel.

Toen ik onder zijn poortdeur een blikje kattenvoer schoof kwam zij eindelijk achter dat schuurtje vandaan. De buurman had een soort rubberen tochtstrip onder zijn poortdeur gedaan en zij zag dat waarschijnlijk aan als een gesloten iets. Toen ik hem omhoog duwde kroop ze er snel onderdoor en hup…richting onze tuin.

Een dag erna kreeg ik een appje van de buurvrouw… Of wij Marie al gevonden hadden want zij zat op ons tuinhuisje. Allemachtig, Marie heeft de zomer in haar bol lijkt wel. Ze doet er alles voor om weer de wijde wereld in te gaan, en ik kan haar geen ongelijk geven.

Weer ervandoor!

En ze flikte het nogmaals. Dus wij weer zoeken. Ongeveer 2 uur later zag Tom haar verderop zitten met de buurtkatten. Ze waren vast weer aan het vergaderen met elkaar haha! Gelukkig kwam ze snel terug!

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 13 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)
Marie bij het grafje van Toulouse…

Zo jammer dat het te gevaarlijk buiten is voor katten. Zeker nu met de avondklok zouden ze de tijd van hun leven hebben. Lekker rustig op straat zonder verkeer….

TENS

Ik kreeg de TENS eerst 2 weken op proef en daarna moest ik voor de evaluatie weer naar het ziekenhuis (afdeling pijnbestrijding) om te vertellen of het mij beviel.

Wat is een TENS apparaat?

TENS is een afkorting voor “Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie” en is een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier om chronische pijn zoals bijv. artritis te verlichten. Niet om de oorzaak van de pijn weg te nemen. De TENS methode van pijnbestrijding is wetenschappelijk bewezen en in de praktijk veelvuldig toegepast door fysiotherapeuten en pijnklinieken voor verlichting van alle soorten chronische pijnklachten.

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 15 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

TENS apparaten leveren zachte en veilige elektrische stroompjes via zelfklevende kussentjes (zgn. elektrode-pads) op de huid waardoor de zenuwen onder de huid worden geprikkeld .

Belangrijke effecten van deze prikkelingen:

  • verstoring van de zenuwpijn geleiding waardoor je minder pijn ervaart
  • aanmaak in opdracht van de hersenen van lichaamseigen pijnstillende stoffen zoals endorfine
  • spierontspannende werking

Hierbij is de frequentie van de prikkeling van invloed op de wijze waarop de pijn verminderd wordt. Laagfrequente prikkeling stimuleert met name de aanmaak van pijndempende stoffen. Hoogfrequente prikkeling “blokkeert” het pijnsignaal op het niveau van het ruggenmerg en is daarom snel effectief, maar op langere termijn minder optimaal. Bron: Tens-apparaat 

In het ziekenhuis werd het wat simpeler en misschien beter uitgelegd. Als je bv. pijn aan je handen hebt dan wrijf je er automatisch overheen. Of op een andere plek op je lichaam die pijn doet. Nu schijnt de prikkel (het lijntje naar je hersenen) van het wrijven sneller te gaan dan een pijnprikkel waardoor de pijnprikkel pas later in je hersenen aankomt dan de prikkel van het wrijven. Het is een symptomatische behandeling die de pijnsensatie onderdrukt.

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 17 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

Via een app voor je smartphone kan je de TENS besturen. Je kan de intensiteit instellen, een pijnscore bijhouden en aangeven welk gebied je behandeld.. Er zitten pads bij die je op de pijnlijke plek of in de buurt van de pijn plakt. Je voelt schokjes of kleine “klopjes”. Ik had hem te intensief gebruikt op één plek en daar kreeg ik wel last van mijn huid. En je mag de pads niet plakken op een kapotte huid.

Ik heb zelf de Bluetens zoals je hierboven ziet (wordt vergoed door mijn verzekering) maar ik zag dat je bij Bol.com al zo een soort apparaatje voor €20 kan kopen.  (die heeft wellicht minder functies en geen bluetooth)

Werkt het?

Ik vind dat het wél werkt maar niet in die mate dat ik zomaar zonder mijn pijnstillende medicatie kan. En ik kan het weten… Ik had een verschrikkelijke rotweek achter de rug omdat ik zonder oxycodon zat, en cold turkey afkicken is absoluut geen pretje. Alles doet pijn, hoofdpijn, maag overstuur, alsof je een zware griep hebt. Niet weten hoe je moet liggen, spasmen… en hele nachten wakker. Wel lief dat Marie toen iedere seconde zowat bij mij bleef, alsof ze wist dat ik beroerd voelde.

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 19 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

Vrijdag een week geleden kreeg ik eindelijk weer mijn pillen. Met de belofte dat het nu automatisch iedere maand in mijn kluisje zit. Het zal mij benieuwen…

Niet stil gezeten….

Ik heb enorm veel informatie vergaard over fybromyalgie, chronische pijn en wat je eraan kan doen. Ik kwam per toeval op fascia training en dat heeft alles te maken met je bindweefsel.

Heb je bij het klaarmaken van vlees wel eens de dunne witte huid verwijderd? Dit zijn de fasciën ofwel bindweefstel.

Dit gaasachtige bindweefsel omhult je organen, spieren, vaten, botten, pezen en banden. Het houdt je lichaam bij elkaar en zorgt dat alle onderdelen netjes op hun plek blijven.

Verkleefd bindweefsel:

Als je ouder wordt, is de kans groter dat de fasciën gaan verkleven. Het watergehalte wordt steeds kleiner, de elasticiteit neemt af.

Het kan komen door te weinig te bewegen en een slechte houding, door chronische stress en een slaaptekort.

Iedere dag doe ik deze oefeningen, heel grappig ook als de trainer bij sommige oefeningen roept: “This is very uncomfortable…” Dat klopt inderdaad, ik vind sommige poses ook heel pijnlijk maar ik heb 100 keer liever deze pijn dan die zeurende, misselijkmakende rugpijn.

Deze fascia training voelt erg goed aan, erna is alles weer lekker soepel en ik voel ook minder pijn.

Acupuncturist, masseur of rug fysio?

Nu ben ik dubio of ik naar een acupuncturist ga in Utrecht (een Chinees medisch centrum die ook met kruiden werkt) of hier in de buurt. Of therapeutische massages, dus een goede bindweefsel massage. Beide vind ik wel duur, het zijn alternatieve “geneeswijzen” en beide best duur. Zo een massage kost bijna 70 voor een uur en ik vind dat best pittig. Maar eigenlijk moet ik mijzelf dat gewoon gunnen, toch?

Lief kaartje en cadeautje voor Marie

Ik kreeg dit leuke kaartje en cadeautje voor Marie van een heel lieve vriendin toen ik mij zo ziek voelde. Nogmaals bedankt!

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 21 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

Ondeugende Marie

Marie doet de laatste tijd nog meer gekke dingen zoals worstjes van ons bord stelen en wil plots pannen uitlikken. Hier mocht ze van mij de room voor de custard proeven. Vaak neemt ze drie likjes en heeft dan genoeg. Maar nieuwsgieriger is ze opeens wel naar dit soort dingen!

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 23 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

Gegeten

Tom maakte van overgebleven spaghetti een zelfbedachte “lasagna”.

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 25 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

Dat was het weer voor deze KeeK, ik probeer nu alles weer op te pakken, maar met mate. Ook wil ik niet te lang achter mijn laptop zitten en zeker iedere dag mijn oefeningen blijven doen. En dat weer uitbreiden met wat Tai Chi of Chi gong oefeningen.

KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm) 27 tens KeeK op de WeeK 16- Fascia, Bindweefsel, Beter met TENS? (En Marie Smeert 'm)

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
1 jaar geleden

Fijn te lezen dat je je beter voelt! Wat is Marie toch een sloeber!

Rory
1 jaar geleden

Goed hoor Babs, dat je blijft bewegen. Ik zit nu zelf alweer in de zevende week van de knieblessure. Deze week mocht ik beginnen met langzaam aan weer opbouwen. Je raadt het al. Langzaam is een woord dat niet bij mij past. En dus voel ik mijn onderrug en stuitje al na 1 yogales die ik langzaam wilde opbouwen. Hmmmm. Maar even kijken hoe ik het vandaag doe. Die knie-oefeningen blijf ik doen maar heb ik inmiddels wel gezien. Ach jeetje van Marie. Ik snap dat ze lekker naar buiten wil maar ik begrijp ook heel goed hoe spannend dat… Lees verder »

bychristiana
1 jaar geleden

Oh oh oh die Marie! Zomaar ontsnappen om een vergadering bij te wonen! Dan moet het wel heel belangrijk geweest zijn. Haha, dat koppie in die bak met room. Sketch en ik hebben ook een nieuw ritueeltje; steeds als ik een appel eet, mag ze aan het eind aan de appel likken en geef ik haar kleine stukjes. Dat is ZO lief, je hoort haar dan zo heel tevreden smakken. Wat eigenlijk nog liever is, is dat ze heel geduldig zit te wachten tot het haar beurt is! Fijn dat je je medicijnen weer hebt, hopelijk gaat het vanaf nu… Lees verder »

Annette
1 jaar geleden

Ik heb ook ooit eens een cursus Chi Gong gedaan maar dat is denk ik wel 15 jaar of langer geleden, kreeg daar destijds een CD bij en ik heb het na die cursus nog best regelmatig gedaan maar op een gegeven moment komt dan toch de klad erin en zakt het weg. Marie op avontuur, ik ken het, dacht dat Skoet ook niet uit onze ommuurde tuin kon toen ik daar ging wonen maar binnen 2 dagen zat zo op het dak van de schuur en ging ze over de schutting de buurt verkennen…. hahaha nu is ze gelukkig… Lees verder »

Deb
1 jaar geleden

Wat een deugniet is Marie! Ze (of eigenlijk ‘hij’ toch ;-)) houdt je wel lekker scherp. Gelukkig krijg je je medicijnen weer en hopelijk vind je een manier om eraf te komen. Lijkt me erg moeilijk. Goed dat je het rustig aan doet. Heerlijk om ff wat meer tijd voor jezelf te hebben en wat je zegt is denk ik ook waar dat teveel achter de laptop zitten niet goed is, denk eigenlijk in z’n algemeenheid dat teveel achter een scherm zitten niet goed is voor een mens. Als het ff kan zou ik gewoon voor zo’n massage gaan. Wie… Lees verder »

Robin
1 jaar geleden

Ik doe wel eens een bindweefsel massage heb je dat wel eens gedaan?;)
X

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Lieve Babs, Fijn dat het weer wat beter met je gaat en nu maar hopen dat je volgende maand gewoon je medicatie krijgt. Dit lieve Marie dat bewijst maar weer dat dieren haarfijn aanvoelen hoe het met je gaat en dat ze zelf ook even een “break” nodig had:-) Ben met je eens dat die alternatieve behandelingen duur zijn maar als het je helpt bij tegen de pijn heeft dat ook weer een positieve invloed op andere dingen. Maar ik kan uiteraard niet in je portemonnee kijken. Onze zorgverzekeraar heeft een soort van hulp voor als je zoekt naar alternatieve… Lees verder »