hema jip en janneke
Artikelen, HEMA, Over mij

Nee, ik word geen Hema blogger

Er hebben al veel bloggers geschreven over het Hema Bloggers Academy Event. De meesten heel positief, het was ook goed verzorgd, een indrukwekkend gebouw en een leuke presentatie. Niets op aan te merken.

In mijn blogpost: Met Takkie naar het Hema Blog Academy Event had ik op mijn manier een leuk verslagje gemaakt. Natuurlijk wist ik al dat dit stukje niet Hema proof was, maar ik vond de foto’s wel koddig.

Hema tompouce

Begrijp mij goed, ik hou van de producten van de Hema. Liep laatst langs de sokken en kousenafdeling en zag de meest leuke printjes. Wat had ik gekocht? Een basecoat voor mijn nagels (goed spul) en omdat de douchegel in de aanbieding was, 2 halen, 1 betalen. Vaak neem ik nog een brood mee, koffiepads en soms wat lekkers. Fijne prijsjes, fijne winkel.

Het event

Inhoudelijk vond ik het event helemaal niets. Commercieel gezien leuk voor de Hema, maar de meerwaarde voor de bloggers…. die kon ik niet ontdekken.

Je mag jouw blogpost, als je een Hema product in huis hebt of gekocht hebt, plaatsen op de website van de Hema. Hoe meer je er plaatst (sowieso 8 goedgekeurde, want ze worden eerst bekeken, desnoods wordt je geholpen als het niet aan hun eisen voldoet) en dan kan je een zilveren of gouden status krijgen. Althans, zo begreep ik dat.

Zo kan je meer exposure kunnen krijgen.. ehm..zouden mensen dan doorklikken naar jouw website?

Er zijn wat voorwaarden aan verbonden. De foto’s moeten een o.a een typisch ‘Hema’ gevoel uitstralen.

Ik heb de middelen niet om dit soort cleane foto’s te maken, en ik hou ervan om met foto’s te spelen, dus dat kan ik mooi vergeten. Ik had een stukje geschreven over het Event (niet inhoudelijk) maar meer omdat ik via een winactie een opblaasbare TAKKIE had gewonnen en daar een leuke draai aan wilde geven.

Daarna had ik het stukje op mijn eigen blog geplaatst en ook naar de Hema. (Je krijgt eeen inlogcode en kan je link erop zetten van je blogpost) Ik kreeg een mail dat het niet voldeed aan hun richtlijnen. Dat had ik al verwacht, maar dan weten jullie nu waar je aan moet voldoen:

-Beeld: Helder & licht, goede resolutie (min. 1024 pixels), rustgevend, inspirerend en minimaal één beeld.
-Tekst: ABN, neutraal standpunt, geen smiley’s, geen afkortingen, positieve lading, minimaal 300 woorden ­ maximaal 1.000 woorden, duidelijke titel, korte inleiding/ introductie en niet te commercieel

Maar Babs, je plaatst toch ook persberichten van de Hema?

Ja, dat klopt. Ik vind het leuk om previews te laten zien wat er allemaal nieuw is, wat je kan verwachten in de winkels of nieuwtjes in Beauty/ Lifestyle land. En feit, ook de Hema heeft echt leuke spullen.

De Hema had te maken met dalende verkoopcijfers en wat is slimmer om ons, bloggers in te zetten om meer reclame te maken? Zou de Etos, het Kruidvat  en de  V&D (ik noem er even een paar) ook zoiets gaan organiseren?

Ik lees op diverse fora dat veel bloggers ook hun vragen hebben over de meerwaarde van het bloggen voor de Hema. Wie wordt hier nu echt beter van? Krijg je als blogger ook tips en trics waar veel bloggers naar snakken? Ik ben dus niet de enige die het concept ook niet helemaal snapt.

De Pieten Discusssie (ja, de pepernoten liggen er alweer een tijdje)

Op het Event werd trots verteld dat de Hema een oerhollands bedrijf is. Waarom steken zij hun  nek niet eens uit en laten zij zich leiden door die Zwarte Pieten hysterie?

Zouden mensen niet naar de Hema gaan als er zwarte pieten poppetjes van chocolade in de schappen liggen? Ik geloof er niets van. De kans is groter dat Nederlanders juist de Hema gaan boycotten, als ik zo lees op twitter. Of je nu bruin, geel of groen bent… wat maakt het uit?

Mijn zoon zat vlak om de hoek op een gemengde school. Er waren ouders die hun kinderen naar een blanke school brachten, maar hey… wij wonen in een wijk waar Marokkanen, Turken en Molukkers wonen. Ik heb zijn klasgenootjes op zien groeien. Van 4 jaar tot 20 jaar, en als zij mij op straat zien, groeten wij elkaar. Zouden zij hier in Tiel in opstand komen als er een zwarte Piet in de etalage hangt? Laat mij niet lachen.

Zwarte Piet is er altijd geweest, ik ben ermee opgegroeid. Had nooit een idee dat ze het over een neger of moet ik zeggen, allochtoon hadden. Hij was zo zwart omdat ie door al die schoorstenen zakte om pakjes in de schoen te leggen. Dat was het verhaal.

hema jip en janneke

Wij zijn in Nederland zo politiek correct geworden…. bah… heb je wel eens naar cabaretiers zoals Najib Amhali (hij is zo leuk!) gekeken of de Amerikaanse stand-up comedians? Zij maken juist de grootste bakken over ‘hun afkomst’. Niemand die daarover valt, het woord “Nigga” (dat mag een blanke dus nooit zeggen) roepen zij het hardst op het toneel. En wie lachen er het hardst in de zaal? Juist…

De kinderen van nu zullen het verschil niet zien en hoe Piet ook gestyled wordt, over een tijdje zijn wij het vast allemaal weer vergeten.

Veel Twittergebruikers roepen op tot een boycot van de Hema, omdat het bedrijf geen respect zou tonen voor de Nederlandse traditie van Zwarte Piet, en gezwicht is voor de druk om politiek correct te zijn. Bron: Het Parool

Verpakkingen van sinterklaasartikelen worden aangepakt en volgend jaar verdwijnen ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet, aldus Het Parool. Dat kon nu niet meer omdat de inkoop van dit jaar al is gedaan.Bron: http://www.nrcq.nl/2014/08/26/hema-doet-zwarte-piet-in-de-ban

 hema takkie

Nee, ik wordt geen blogger voor de Hema en wil het ook niet worden.

Ben benieuwd of ik nog persberichten zal krijgen. De toekomst zal het uitwijzen. Wie wel gaat bloggen voor de Hema, gewoon doen.

Mijn idee voor de HEMA?

Geef de bloggers een pasje waarmee ze elke maand een leuk item kunnen kopen bij de Hema. Dan doe je echt iets terug, en reken maar dat er veel over geschreven gaat worden! Het is maar een tip.

Dus bloggers die gaan bloggen voor de Hema: Doe wat je leuk lijkt, de Hema blogs zien er mooi en gelikt uit, maar deze sla ik even over.

Liefs, Babs

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Annelou
7 jaren geleden

Super goed en genuanceerd stuk, Babs! Wel een beetje te weinig smilies en positieve lading

Naomi
8 jaren geleden

Echt goed geschreven! Wilde er eerst wel voor schrijven, maar toen ik zag wat voor eisen ze allemaal stelden, zoals dat de content van de Hema is, en dat het uberhaupt ontzettend moeilijk is alleen al één blogpost te laten publiceren (ik herinner me dat ze op het event wel vertelden dat de content van jezelf blijft, of heb ik dat nu fout?) twijfel ik nu heel heel erg.
Liefs,

Bianca
8 jaren geleden

Lijkt me idd weeral eens zo’n éénzijdige samenwerking waarin je aan een heleboel eisen moet voldoen maar wat krijg je ervoor terug? Juist ja, een zilveren of gouden status. Goeie beslissing om het niet te doen 🙂

Claudia Vintagirie
Claudia Vintagirie
8 jaren geleden

Ik vond het ook een beetje matig. Niet echt in voordeel voor de bloggers. Verander wel alsjeblieft je header, want ik word helemaal kriegelig van je dt fout (A)

Angela | Great Body & Skin
8 jaren geleden

Begrijpelijk dat HEMA eisen stelt aan artikelen die op hun site worden geplaatst. Echter zou er in dit geval mijns inziens een vergoeding tegenover moeten staan, in valuta of natura. Je levert als blogger immers een stukje van je creatieve vrijheid in.

Kiran
8 jaren geleden

Interessant om te lezen. Ik was ook naar het het Hema Blog Academy event geweest. Ik vond het wel interessant opgezet en ook slim bedacht van de Hema. Ik las vooral negatieve verhalen, maar vond het persoonlijk wel de moeite waard. Al was het alleen maar om de inspirerende presentatie van Yara. Wat mij wel een beetje teleurstelt is waar het uiteindelijk om draait: de Hema blog zelf. Je wordt beoordeelt op de kwaliteit van je blog en het moet allemaal in het straatje van de Hema passen. Weinig ruimte voor creativiteit dus. Ik verwachtte sprankelende berichten op de Hema… Lees verder »

Chahrazad
8 jaren geleden

Precies! Ik vond het ook maar een commercieel opgezet gedoe. Je steekt er toch veel tijd in en krijgt er maar (naar mijn gevoel) weinig voor terug.

Annette
8 jaren geleden

Dus ze krijgen niet eens de artikelen die ze kopen en reviewen vergoed? Nee, dan zou ik ook overslaan en ook dat de Hema het eerst screent. Jammer want er zitten toch een aantal ‘doorgewinterde’ bloggers tussen die het wel gaan doen. De hele zwarte pieten discussie stoort mij ook enorm en nu ook nog de sinterklaas liedjes gaan herschrijven. Ik stoor me er enorm aan. Vindt het echt zooo belachelijk. Ik heb een tijdlang in België gewerkt en ben nog goed bevriend met een hoop van hen. Daar speelt deze discussie helemaal niet. Die lachen zich rot dat hier… Lees verder »

Angela
8 jaren geleden

Wat een goed artikel, heb me er niet voor aangemeld maar ik vind als blogger dat je lekker je eigen artikels moet kunnen schrijven en niet aan al die eisen moet voldoen, het is tenslotte jouw blog, goede keus!

Annick van Leeuwen
Annick van Leeuwen
8 jaren geleden

Tip: kijk nog eens naar je zinsopbouw en grammatica (zie vooral de -dt fouten)