sinterklaas schoentje zetten
Artikelen, Feestdagen, Sinterklaas

Sinterklaas… Wie kent hem niet? Een stukje taai-taai, en een stukje nostalgie!

Ken je deze single nog van het Goede Doel (1982) ? Ik word er altijd heel vrolijk van als ik hem op de radio hoor.  Het hele Sinterklaas gebeuren vond ik als kind altijd de mooiste tijd van het jaar. Sneeuw, de intocht van Sinterklaas met Mies Bouwman, je schoen zetten, cadeautjes, lekker veel snoepgoed eten en de spanning dat die indrukwekkende man en paard met zijn Pieten over de daken liep om iedereen te voorzien van pakjes. Mijn herinneringen aan die mooie Sinterklaas tijd…

sinterklaas

Sinterklaas by Ingmarsan/ Shutterstock

Je billen branden aan de kolenkachel…

Vroeger hadden wij nog een kolenkachel. De kolenboer bracht zakken vol met zwarte kooltjes en die werden in onze schuur gedumpt. Zo’n kolenkachel die dan loeiheet werd en als je het koud had schuurde je met je billen tegen de kachel om maar warm te worden. Knalrood werden ze dan. Zo een kachel moest toen nog het hele huis verwarmen wat natuurlijk nooit lukte. De ijsbloemen stonden dan ook vaak op de ramen. Bizar idee eigenlijk. Mijn vader maakte allemaal gaatjes in het hout van de kozijnen zodat het smeltende ijs dan weer naar buiten kon lopen… Voor mijn gevoel was het ook altijd echt winters rond die tijd van het jaar. En je kon ook altijd schaatsen op het pleintje, waar ze het pierenbadje onder water hadden gezet. Met houten schaatsen waar je enkels nooit blij mee waren.

Het grote boek…

Ik vond het nogal wat dat Sinterklaas een boek had waarin alle namen van alle kinderen stonden. En dat hij geen huis oversloeg. En die schoen mocht iedere avond gezet worden. Ik had een lieve moeder. Je zong een liedje (doodeng idee dat de Pieten je afluisterden) en je stopte er een tekening of een wortel in. De volgende morgen wist je niet hoe snel je naar de kamer moest lopen om te kijken wat er in zat!

Ik werd ook ‘s nachts vaak wakker (ja, toen al!) en luisterde stilletjes of ik Piet door het huis hoorde sluipen. Best een eng idee eigenlijk.

Chocoladeletters, taai-taai, suikerbeestjes, borstplaat, kikkers en …

En dan lag er, gewoon magisch, de volgende dag iets in je schoen. Ik lustte er wel pap van. Maar ik was niet dik. Je speelde al die calorieën er buiten weer af en je liep ook naar school, die niet om de hoek lag. Ik heb het idee dat toen alles ook veel lekkerder was. De muizen van nu vind ik niet meer lekker. De fondant die er toen in zat was veel romiger. Of zat er marsepein in?

sinterklaas schoentje zetten

Schoentje zetten by Sara Winter/ Shutterstock

Ook een chocolade Sint of Piet vond ik een groot cadeau. De chocoladeletters werden vaak bewaard voor pakjesavond. Ik kreeg behoorlijk veel cadeautjes, vaak tekenspullen. Viltstiften, kleurpotloden, verf en papier. Met rode wangen zingen voor de kachel totdat er op de deur gebonsd werd. En dan stond je hart even stil. De deur van de woonkamer ging open en een gehandschoende hand strooide als een mitrailleur de pepernoten de kamer in. Het feest kon beginnen!

Een geweldige tijd was het, ik zou zo weer terug willen. En toen dacht je niet aan Weight Watchers of anti-aging crèmes. Wat een heerlijke tijd!

Fijne pakjesavond!

Ga jij vanavond cadeautjes uitpakken of slaat de Sint dit jaar jouw huisje over?

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Wendy
Wendy
3 jaren geleden

Ik weet nog op pakjesavond( wij lagen in bed, sint zou snacht de kadootjes bezorgen), stiekum door het gordijn gluren naar sintven piet. Zo zagen we dat er een auto een straat verder stopte, piet stapte uit en zette de zak voor de deur, belde aan en reed weer weg. Maar yoen hij instapte dachten wij dat hij ons had zien gluren. Dus snel weer in bed. En later zag ik de schaduw van sint en zijn paard langs ons raam komen. En nu maar hopen dat hij ons niet had overgeslagen😂🤣😂. Maar smorgens lagen er kadootjes.

Deb
3 jaren geleden

Ahhh zoete herinneringen.. ik heb ook hele leuke herinneringen aan die tijd. Ik heb ook wel eens een roe in mijn schoen gekregen hihi (en als ik weer eens ondeugend was werd gezegd dat ik met de zak mee naar Spanje moest). Ik heb mijn vader nog wel eens gevraagd waar ik die roe aan te denken heb, maar dat weet hij niet meer haha. Ook de chocolade sigaretten zijn vervangen door…. ik weet het niet meer, laatst zag ik ze op het werk, maar ik lust ze niet meer. En nog veel meer veranderd. De herinneringen aan vroeger blijven… Lees verder »

Rory
3 jaren geleden

Aaaaah ja, taai taai, borstplaat en die suikerbeestjes… Ik weet nog vroeger hoe het bij ons thuis ging. We woonden in een huurflat en we hadden geen bad. Wel een grote gele plastic kuip waarin ik in bad ging. Op pakjesavond werd er op de deur gebonsd (dûh) en werd de mand met cadeautjes naar binnen gehaald. Ik was gewoon al heel erg blij met zo’n grote speculaasmolen-pop, een cadeautje en nog wat kleins en dat was het. Mooie herinneringen aan. En mama die dan vertelde: “Kijk! De Sint stapte net in de taxi beneden”. En ik die dat volop… Lees verder »

Irene
3 jaren geleden

Wat een leuke blog. Afgelopen zondag kwam sinterklaas bij mijn schoonfamilie, het was heel gezellig en ik voelde me stiekem weer even kind. Je voelt gewoon ook de spanning als sinterklaas komt. Vanavond gaan we verder niets doen.

Annette
3 jaren geleden

Ik heb als kind ook mijn billen verbrand aan de kachel, was de enige kachel in huis en dan kwam je uit de douche, handdoekkie om en stond je voor de kachel je af te drogen. De vellen hingen erbij volgens mijn moeder en de dokter kwam thuis kijken omdat ze willen checken of er geen sprake was van ‘kindermishandeling’ en ik dus express met mijn billen tegen de kachel was geduwd, arme papa en mama 🙁 maar gelukkig is het met mijn billen helemaal goed gekomen hahaha

chucky1012
chucky1012
3 jaren geleden

Zoveel gezelligheid.
Ik hou me in met snoepen…

Een fijne e dag 😉

bychristiana
3 jaren geleden

Ik heb een bepaalde herinnering aan sinterklaas; mijn oudere zussen reden vroeger paard en op 1 bepaalde dag in het jaar moest ik dan in de avond hun laarzen opbergen in de schuur. Mopperen natuurlijk! Maar in die schuur stond dan een zak met cadeautjes te wachten, en ieder jaar opnieuw trapte ik er weer in;-)