Beauty-, Wellness- en Gezondheidstrends 2017 9 beauty Beauty-, Wellness- en Gezondheidstrends 2017
Artikelen, Huidverzorging, Lifestyle

Beauty-, Wellness- en Gezondheidstrends 2017

Door: Mirna van Donselaar

De consument wordt steeds kritischer als het gaat om veilige cosmetische ingrediënten (INCI’s) De consument anno 2017 kijkt steeds kritischer naar de INCI’ s (dit is de lijst van ingrediënten die een cosmetisch product bevat) en wil daarin aantoonbaar zien dat een formule het liefst zo natuurlijk mogelijk, maar vooral veilig voor lijf en leden is én het liefst ook ons milieu niet of in elk geval zo min mogelijk belast!

Natural Spa Ingredients Aromatherapy and Natural Spa theme on wooden background 1.

 

 

                                      Natuurlijke producten (spa en aromatherapie)  Bron: Shutterstock

 

De tijd is dus echt voorbij is, dat je als fabrikant c.q. merk zomaar kunt en vooral mág claimen dat je merk ‘natuurlijk’ en veilig is. Het afbeelden van alleen een korenaartje of plaatje van botanische ingrediënten op een verpakking is al lang niet meer voldoende. Men dient het veilige- en milieuvriendelijke aspect wetenschappelijk geregistreerd en terdege onderbouwd te kunnen aantonen.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft een krachtig absorptievermogen. Wat je erop aanbrengt, belandt dus letterlijk ín je lijf. Steeds meer consumenten willen daarom zo min mogelijk ‘chemie’ op en ín hun lichaam!

Deze vraag en behoefte wordt gelukkig steeds meer beantwoord door diverse fabrikanten en merken en wordt bewerkstelligd door petrochemische stoffen zoals bijvoorbeeld SLES (Sodium Laureth Sulfaat, oftewel het omstreden ingrediënt dat zorgt voor het schuimende effect in veel cosmeticaproducten) parabenen, ftalaten, overige sulfaten, plastic (o.a. in de vorm van scrubkorreltjes) en siliconen weg te laten in hun formuleringen.

Dit, om op die manier dé nieuwe, veilige en ‘eco-chic’-standaard te worden in cosmetische verzorging voor de milieu- en vooral gezondheidsbewuste consumenten.

Holisme: lichaam en geest in balans

In onze huidige tijd is er tevens een sterk toenemende vraag van consumenten naar hoogwaardige en vooral bewezen effectieve huidverzorging die lichaam en geest in balans brengt. De consument anno 2017 wordt ook steeds spiritueler, zij het met beide benen stevig op de grond en dus zonder “te zweverig” te worden. Diverse soorten yoga, meditatie en een juiste manier van (buik)ademhalen krijgt een steeds grotere groep aanhangers!

Een holistische benadering is hierbij in elk aspect van de gezondheid terug te vinden, waarbij harmonie tussen het fysieke, mentale, emotionele én spirituele aspect steeds belangrijker wordt. Dit zorgt voor innerlijk welzijn en uiterlijke schoonheid.

 

Meer verplichtingen en toezicht binnen de professionele schoonheidsbranche

De komende jaren gaat er ook veel veranderen in de professionele schoonheidsbranche (schoonheidssalons, spa’s etc…). De overheid gaat zich meer bemoeien met deze sector. Kwaliteit en cliëntveiligheid zijn prominente highlights in de professionele schoonheidsbranche.

Vooral het zichtbaar maken van professionele kwaliteit speelt een grote rol. Er komen meer verplichtingen en het toezicht zal tevens worden verscherpt. Een goede zaak, omdat op deze manier een hoogwaardige kwaliteit van salons, behandelingen én producten kan worden gewaarborgd.

Het spreekwoordelijke kaf wordt van het koren gescheiden in het belang van veiligheid voor de consument!

 

‘Groene’ cosmetica is en blijft ‘booming business’

Groen’ is en blijft een belangrijk issue, en het wordt ook steeds belangrijker. Steeds meer merken ontwikkelen hun cosmeticaproducten op basis van 100% biologische grondstoffen. Producten die je gebruikt en aanbrengt op je huid, moet je bij wijze van spreken bijna kunnen eten.

Mineralen als key ingrediënt, die verwerkt zijn in make-up blijven populair. Ze zijn niet gevoelig voor bacteriën en daarmee wordt de toevoeging van conserveermiddelen overbodig!

Een steeds groter wordende groep consumenten die duurzaam leven, pakken vaker de fiets en ook in het boodschappenkarretje is de keuze voor ‘bio’ niet hip maar logisch.

De schoonheidssalons die (gaan) werken met natuurlijke producten en het beleid ook afstemmen op ‘eco-vriendelijk’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO), hebben een goede kans op een sterke toename qua klandizie.

Beauty- & Health food

 

Een goed gebalanceerde en gezonde voeding komt niet alleen je gezondheid ten goede, maar uit zich tevens in de conditie van je huid.

turmeric kurkuma

Kurkuma Bron: Shutterstock

Dat geldt ook voor extra supplementen die je inneemt. Vanaf een bepaalde leeftijd (ca. >25) nemen bepaalde natuurlijke substanties en bouwstenen die zorgen voor de stevigheid en elasticiteit in je huid af.

Dan is een beetje extra hulp van buitenaf geen overbodige luxe, wanneer je langdurig wilt zorgen voor een jeugdige, vitale, gezonde en stevige huid.

 

  • Voeding wordt sowieso meer dan ooit functioneel als een geïntegreerd, wellnessverhogenden schoonheidsbevorderend onderdeel van je algehele lifestyle en welzijn.
  • Voedingssupplementen zoals drink-of eetbaar collageen, vitamine C, krachtige antioxidanten (zoals bijvoorbeeld de cartenoïde Astaxanthine), hyaluronzuur in vloeibare drinkvorm of capsules, silicium, zink, selenium en eeuwenoude ayurvedische kruiden (o.a. kurkuma en gember), theeën (matcha en groene thee zijn en blijven favoriet) en sapjes (o.a. gefermenteerde sappen en berkenwater zijn een opvallende trend) zorgen ervoor, dat schoonheid letterlijk van binnen uit gaat stralen.
  • (Medicinale) cannabisolie (CBD olie echter zónder de verslavende component THC) is opvallend sterk in opkomst, vanwege de legio gezondheidsvoordelen.
  • Kurkuma wordt hét kruid van de toekomst als het gaat om gezondheidspreventie én het bestrijden van diverse onstekingsprocessen en meer ernstige processen in het lichaam. Het is namelijk het meest krachtige, natuurlijke antibioticum dat er is, mits gemengd met wat zwarte peper en een beetje olijfolie voor een goede opneembaarheid door het lichaam!

 

 

‘Beautyfood’ maar ook preventief én probleemoplossend “Healthfood” zet dus steeds verder door. Door de inname van de juiste nutriënten kun je er van binnen uit (mede) voor zorgen dat je looks stralend, jeugdig en gaaf voor de dag komen én dat je gezond blijft of dit weer opnieuw wordt!

 

R.E.L.A.X en Balans

Ontspanning op zijn tijd en balans tussen werk en privé zijn dé antwoorden als het gaat om een aangename lifestyle en een algeheel gevoel van wellness voor de steeds drukker wordende mens. Wellness blijft dus een belangrijke groeimarkt. We willen we onszelf goed voelen en zorgen voor de nodige spreekwoordelijke rust, regelmaat en reinheid als herontdekte kernwaarden.

R.E.L.A.X en Balans

Heerlijk ontspannen! Bron: Shutterstock

Van City Spa naar Country Spa

Het genereren van wellness gebeurt in één van de vele kuuroorden die steeds omvangrijker worden, tussen de drukke werkzaamheden door in een Day- of City SPA. De ‘Country Spa’s (oftewel de Beauty & Wellness praktijken in de kleine dorpjes of op het platteland vanwege de rust en ruimte) zijn echter ook sterk in opkomst en draaien overuren!

relax en spa

Spa  Bron: Shutterstock

Mensen zoeken ook steeds vaker thuis naar een gevoel van wellness, relaxatie en rust na de hectiek van alledag. Cocoonen in de oase van je eigen huis of badkamer was nog nooit zo populair als in 2016/2017.

Het aanbod aan luxe, vaak op mondiale rituelen- gebaseerde kuurproducten voor thuisgebruik, neemt steeds verder toe. Het assortiment van dit soort relatief betaalbare ‘wellness- producten’ bij de drogist in het schap groeit stevig door.

Je lichaam ontzuren (zorgen voor een juiste zuur-base balans) en jezelf op de meest bijzondere wijzen met een consequente regelmaat laten masseren (door middel van o.a. bamboe, schelpen, magneten, bindweefselmassage, edelstenen, veren, cups, rebalancing etc…) is o.a. het nieuwe detoxen en zorgt mede voor een vitaal en flexibel lichaam, een mooie en stevige huid en een ontspannen geest.

 

Natural Beauty, Less is More!

Een perfect gave teint zonder oneffenheden en met een egale en mooie matte finish, staat al jaren hoog, zo niet bovenaan op het verlanglijstje van menig vrouw!

De ‘flawless skin’ is en blijft favoriet als het gaat om schoonheid. Less is more en de zogeheten ‘no make-up-look’ is dé make-up-trend van nu. Hiermee wordt bedoeld dat je een perfect gave teint creëert met behulp van lichtgewicht make-up producten die echter de illusie creëren alsof je helemaal geen make-up draagt.

Je verdoezelt op een subtiele manier eventuele imperfecties en benadrukt je sterke kanten, door een juiste balans tussen camoufleren, corrigeren, egaliseren én accentueren.

Mooi verzorgde wenkbrauwen en wimpers, een subtiele blush, highlights op die plekken op je gezicht waar normaliter het licht van nature valt en een beetje kleurloze glans of ‘nude’ tint op je lippen maken deze natuurlijke look compleet.

Kortom, je creëert een verbeterde versie van jezelf, maar behoudt een zo natuurlijk mogelijke uitstraling en dito teint!

Mirna van Donselaar Beauty, Wellness & Health Trendwatcher

 

Beauty,- Wellness- en Gezondheid Trendwatcher Mirna van Donselaar

 

Mirna van Donselaar (44) studeerde psychologie, public relations, communicatie en marketing. Samen met echtgenoot André is ze sinds 2003 oprichter en eigenaar van PR-bureau Cosmetitext PR, speciaal voor de beauty-, wellness- en gezondheidsbranches en is ze mede-eigenaar van Beauty-, Gezondheid- & Wellness Praktijk AM Beauty & Body Balance in Brakel (Gld).

Mirna van Donselaar, Beauty, Wellness & Health Trendwatcher1

Tevens werkt ze al diverse jaren als trendwatcher én trendcoluminst op het gebied van beauty, wellness, psychologie, esoterie en gezondheid in opdracht van en voor diverse media.

 

Zijn jullie ook meer bezig  met “groene cosmetica”of “beautyfood”?

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Melike
5 jaren geleden

Ik lees veel waar ik het wel mee eens ben;) In ieder geval wat betreft de trends. Ik denk dat we elk jaar groener, gezonder en puurder willen worden. Daar hoort less is more natuurlijk ook bij. Ik ben heel benieuwd hoe het zich dit jaar gaat ontwikkelen en wat we volgend jaar zullen zeggen hierover!

Yust
5 jaren geleden

Lief mens ook… echt een Engel. Ik deel mee in de trends. Ja CBD is hier een dagelijks gebruikt artikel en ik poets groen. Nog even en ik wil een hutje op de hei!

Yvonne
5 jaren geleden

Ik ben er niet bewust mee bezig maar vind wel dat er minder zooi in beauty en verzorgingsproducten moet komen.

Charel
5 jaren geleden

Ik vind het zeker belangrijk! Ik ga volgende week voor het eerst naar de sauna moet het toch eens proberen!

Annette
5 jaren geleden

Over kurkuma hoor ik hele goede dingen inderdaad, ik denk dat dat wel eens de hype van 2017 zou kunnen worden en gooien we overal dit goedje in 🙂 Ik ben bij een goede schoonheidsspecialiste en dat vind ik wel belangrijk. Ik leg toch mijn huid in haar handen. Gelukkig behandeld zij mij nu al zo’n 15 jaar dus ze weet precies wat ik fijn vind en hoe ik mijn wenkbrauwen wil etc. Echt geniet momentjes voor mij.

Rachel
5 jaren geleden

Heel interessant artikel en ik snap dit heel erg goed hoor..
vooral het aan klungen zonder diploma vind ik altijd verrassend pijnlijk

Jolanda
5 jaren geleden

Ik vind het heel goed dat er strenger toezicht komt in de schoonheidsbranche. Degene die hun werk goed doen hoeven zich hier uiteraard niet druk om te maken, maar inderdaad, degene die wat aanklooien komen zichzelf nu tegen. Heel goed!

Kim
5 jaren geleden

Ik ga binnenkort naar de spa, heerlijk!

Lonneke
5 jaren geleden

Wat een mooi en uitgebreid artikel, interessant.

Susan
5 jaren geleden

Wat een interessante lijst! Over CBD heb ik inderdaad veel gehoord.