Ik ontdekte de wereld van zelftesten! Lees je mee?
Tijdens de afgelopen coronapandemie hebben we allemaal wel eens een wattenstaafje in onze neus gestoken om te kijken of we besmet waren met covid. Maar wist je dat de wereld van zelftesten nog veel groter is? Ik tot voor kort niet. Toch blijken er tal van zelftesten op de markt te zijn die helpen om grip te houden op je gezondheid. Het is een laagdrempelige manier om snel informatie te verkrijgen over je lichaam. Handig! In dit artikel zal ik je laten zien hoe zelftesten kunnen helpen bij het monitoren van je gezondheid en welke soorten testen er zoal beschikbaar zijn.
Waarom zou je een zelftest gebruiken?
Meten is weten, en dat geldt ook voor je gezondheid. Het is alleen niet mogelijk om regelmatig bij je huisarts langs te gaan om allerlei waardes te laten meten. Je moet eerst een concrete klacht hebben voordat er wordt getest. Toch is voorkomen beter dan genezen, en wil je soms inzicht krijgen in specifieke waardes zonder dat je een concrete klacht hebt. Een zelftest kan dan uitkomst bieden. Je kunt bij vage klachten of preventief een test doen om toch meer duidelijkheid te krijgen over je gezondheid.
Soorten zelftesten
Het aanbod aan zelftesten is groter dan je misschien denkt. Een grote aanbieder met een ruim assortiment is Yourshealthtest.nl. Kijk dus vooral even rond op hun website om een idee te krijgen van alle mogelijkheden. Om je een idee te geven heb ik een aantal veelvoorkomende testen voor je opgesomd:
- Allergietest: ben je gewoon vaak verkouden of komt dat gesnotter door een allergie voor huisdieren of misschien wel hooikoorts?
- Hormoontest: veel vage klachten zoals stemmingswisselingen of een afgenomen eetlust kunnen voortkomen uit een disbalans in je hormonen
- Darmtest: we weten steeds meer over het verband tussen je darmen en je algehele gezondheid. Met een darmtest krijg je inzicht in de gezondheid van je darmflora
- Vitaminetest: dat vitamines belangrijk zijn weten we allemaal, maar krijg je er ook genoeg van binnen of heb je een tekort?
De voordelen van een thuis test
Zelftesten hebben enkele voordelen ten opzichte van het bezoeken van een huisarts. Zo kun je zelftesten vaak thuis uitvoeren, waardoor je niet naar een huisartsenpraktijk hoeft te gaan. Dit bespaart tijd en moeite en maakt de drempel lager. Daarnaast zijn zelftesten vaak goedkoper dan een bezoek aan de huisarts, waardoor ze voor veel mensen een aantrekkelijke optie zijn. Ook hoef je geen concrete verwijzing te hebben om toch bepaalde lichamelijke zaken uit te kunnen zoeken.
Zitten er ook negatieve kanten aan een zelftest?
Het is wel belangrijk om te beseffen dat je altijd zorgvuldig om moet gaan met een zelftest. Het is natuurlijk handig dat je zelftesten op je gemak thuis kunt uitvoeren, maar daar schuilt ook meteen het risico in. De gewone consument is natuurlijk geen medisch expert. Hierdoor kan het gebeuren dat je een test per ongeluk verkeerd uitvoert, of de resultaten verkeerd interpreteert. Bij twijfel is het dan ook altijd verstandig om een huisarts te raadplegen. Zelftesten zijn geen vervangen, maar een aanvulling op de bestaande gezondheidszorg.
Hopelijk heb ik je wat kunnen leren over de mogelijkheden van zelftesten!
Wat voor test zou jij overwegen om te doen?
Ontdek meer van
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.
Oh, interessant! Wist helemaal niet dat dit bestond .Ik vraag me vaak zo’n dingen af, maar komt er nooit van om dan bij de dokter langs te gaan…
Ik vind zelftesten best wel spannend, ook omdat ik het belangrijk vind dat iets goed gebeurt en ik soms niet helemaal weet of ik het wel goed doe. Blij dat we zo goed als af zijn van die corona-testen. Al vind ik het zelf doen een stuk minder ‘invasive’ dan de officiële test. Maar dat kwam door een soort van jeugdtrauma vermoed ik.
Wat ik wel doe is de DIY-test voor een uitstrijkje. Ideaal! Ik zou het wel vaker willen doen dan eens in de vijf jaar. Goed artikel, want daardoor ga ik dat weer even onderzoeken.
Goede tip! Waat haal je zo een DIY test? Het is voor mij 10 jaar? geleden dat ik een uitstrijkje gehad hebt, terwijl ik in het ziekenhuis een conisatie (ben de naam ff kwijt) heb gehad vanwege verdachte cellen. Stukje weggehaald bij de baarmoedermond. Dat gebeurde meer dan 28 jaar geleden, voordat Tom er was. En gek genoeg, ik krijg nooit een oproepje ofzo. Al denk ik zelf dat alles wel ok is. maar toch vreemd.
Ik ben dol op zelftesten, zo heb ik vaak zelf de corona test gedaan. Ik vermijd mijn huisarts zo veel mogelijk, alleen als het echt nodig is ga ik er pas naartoe.
Ik kreeg ‘m toegestuurd (eens in de vijf jaar) maar ik zou ‘m wel vaker willen doen. Maakt mij niet uit als dat dan niet vergoed wordt, omdat ik het zo belangrijk vind. Ik ga eens op onderzoek uit. Vooralsnog kon ik ook niet zo snel vinden waar je het kunt aanvragen / kopen.
Dank voor je reactie! Ik lees op het internet dat de zelfafname test alleen checkt of er een virus aanwezig is, niet of er afwijkende cellen zitten (die had ik). Een zelfafname test is dus wat anders dan een uitstrijkje.
En als je ouder bent dan 60 krijg je geen oproep meer las ik. Vandaar dat ik niks erover hoor. 😉