Gezond de dag door! 9 vitamine b12 Gezond de dag door!
Artikelen, Gezondheid, Lifestyle

Gezond de dag door!

Het wordt kouder en ik merk nu weer dat ik sneller moe ben. De kou maakt dat ik het liefst de hele dag onder de dekens kruip. En veel eten, vooral stampotten om maar meer energie te krijgen… herkenbaar?

Gezond de dag door! 11 vitamine b12 Gezond de dag door!

Foto: Shutterstock

 

Stampotten zijn lekker en bijvoorbeeld boerenkool is een goede vitaminebom, maar ik heb altijd net iets meer nodig in de winter. Sowieso Vitamine D als de zon zich verstopt.

Ik heb in de loop der tijden een heuse “supplement-o-theek” bij elkaar verzameld. Ik heb daarin staan:

  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Magnesium
  • Selenium, zink
  • Vitamine B12

 

Vitamine B12 is een vitamine waar je in eerste instantie niet snel aan denkt, maar is zo belangrijk. Ik zal je daar meer over vertellen.

Je vind Vitamine B12 alleen in  dierlijke bronnen zoals vis, oesters, vlees, orgaanvlees(zoals niertjes en lever) en vleeswaren, gevogelte, ei, melk en kaas, dus als je vegetariër of veganist bent is het verstandig om Vitamine B12 extra te slikken.

Kip eet ik regelmatig en af en toe doe ik kaas op mijn brood. Ik eet nooit orgaanvlees, geen vleeswaren en ik drink geen melk. Dus als ik het optel krijg ik eigenlijk te weinig B12 binnen.


Werking: bevordert de stofwisseling, helpt bij lever ontgifting, vorming van bloedcellen en bevordert de werking van het afweersysteem en de darmflora. Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand.


Bij een tekort: pernicieuze anemie, moeheid, depressies, vergeetachtigheid, coördinatie stoornissen, zwakke weerstand, dementie, trillen, beven, tintelingen in de vingers  en duizeligheid.

Gezond de dag door! 13 vitamine b12 Gezond de dag door!

 

Foto: Shutterstock

Vergeetachtigheid, vermoeidheid en darmproblemen zijn heel herkenbaar. Ik moet alles opschrijven en soms loop ik een kamer binnen en dan heb ik geen flauw idee wat ik daar nu moest doen…Heel vervelend is dat. Omdat ik veel antibiotica heb geslikt is mijn darmflora van slag. En die moeten de goede voedingsstoffen juist opnemen…

Ik ga ervan uit dat ik never zo’n sprong in de lucht zal kunnen maken zoals dat meisje op de eerste foto, maar alle beetjes helpen, toch?

 

Welke Vitamine is voor jullie het belangrijkst?

 

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Silke
5 jaren geleden

Aah, wow, ik wist niet dat er zoveel bijwerkingen waren als je te weinig B12 binnen hebt gekregen… Nu eet ik echt niet zo graag vlees, maar ik ben geen vegetariër. Toch eet ik meestal maar kleine stukjes vlees, ofwel gehakt, haha. Dus het zou eigenlijk wel best kunnen dat ik hier een tekort op heb, zeker nu ik zo moe ben de laatste tijd.. Eens wat meer opzoekingswerk doen hierover! Goed artikel trouwens! Liefs 🙂

Debbie
5 jaren geleden

Ik gebruik eigenlijk helemaal niks van multi-vitaminen of andere supplementen. Alleen eiwitshakes na het sporten. Wel als ik me een beetje brak voel, in de winter of zo. Maar of dat dan echt helpt ..?

jeapiebel
5 jaren geleden

Vervelende klachten. Vitamin D is belangrijk voor mij. Winter sfeer, temperatuur en minder licht, ik merk ook dat mijn lichaam veel protesteert dan er zonneschijn is. Zo te lezen ben ik niet de enige. Wel fijn met extra advies informatie van Johanna.

Mariëlle
5 jaren geleden

Ik vind supplementen slikken in principe niet nodig, dus dat doe ik het liefste niet en ik probeer met voeding voldoende binnen te krijgen. Maar sinds ik vegetariër ben, slik ik inderdaad wel B12!

Rebecca
5 jaren geleden

Heel erg herkenbaar ja, met dit weer vraagt je lichaam echt om meer. De laatste tijd weet ik ook niet meer wat ik soms ga doen als ik naar boven loop, of midden in een verhaal weet ik niet eens meer wat ik nou wilde vertellen.. Super vervelend!

Lonneke
5 jaren geleden

Ik slik altijd standaard multi vitamine maar in de winter extra vitamine D merk dat ik dat echt nodig heb.

Chantal Dumasy
5 jaren geleden

Oh ja heel herkenbaar. Ik merk in deze maanden dat ik heel moe ben & sneller dingen vergeet.. Dat in een kamer binnenlopen en niet weten wat je daar kwam doen heb ik ook vaak last van! Misschien toch maar wat meer vitamientjes slikken!

Miss B Blogz Thingz Over..
5 jaren geleden

Hey Hey Girl!

Vitamine B12 van vitamineb12.nu.nl Die heeft echt the best effect! En magnesuim Time released voor een goede nachtrust en een goede energielevel overdag. Vitamine D Definitly! Die is hard nodig in dit seizoen en off ocurse Vitamine C. Great Post!
It was fun to Read!

Hugz, Miss B°

Annette
5 jaren geleden

Ik slik vitamine D elke dag en magnesium

Johanna
Johanna
5 jaren geleden

Niet alleen uit de Chinese geneeskunst maar ook een natuurgeneeskundig arts zal je vertellen dat alle ziekte voortkomt uit een niet goed functionerende darmflora. Wanneer je met je bloeduitslagen bij hun komt kijken ze zeker naar tekorten en op een andere manier als een reguliere arts. Zeker D3 – B12 – magnesium en omega 3 mag veel hoger dan de standaard, daarbij is het noodzaak om een GOEDE multi te slikken omdat de voedingsbodem van groente en fruit tegenwoordig veel te weinig vitamines meer bevatten. ( niet iets van kruidvat o.i.d.) Na antibiotica altijd een probioticakuur nemen om de darmflora… Lees verder »

Johanna
Johanna
5 jaren geleden
Reply to  BeautyByBabs

Oei Babs, dat zijn vervelende klachten die je beschrijft! Mijn Natuurgeneeskundig arts is in het zuiden des lands! en heeft hele goede supplementen in eigen beheer. vitaminecompleet.nl, misschien de moeite waard om daar eens in de uitgebreide beschrijvingen te lezen. Hij verzend ze ook en er zijn probeer verpakkingen voor 1 maand. Ik merkte zelf dat ik weer prikkelbaar en vermoeid was omdat ik vergeten was om nieuwe magnesium te bestellen( magnesium stuurt 300 processen aan in het lichaam) ook hormonaal! wanneer je darmen deze misschien niet goed opnemen kun je ook magnesium olie smeren, b.v. onder je voetzolen of… Lees verder »

Johanna
Johanna
5 jaren geleden
Reply to  BeautyByBabs

Graag gedaan 🙂 , zo helpen we elkaar en jij hebt zo’n leuke blog, ga zo door. Vrouwen voor vrouwen ( en soms mannen!!! haha!) en samen sterk.