Albert_Heijn_Kerstonderzoek_10
Artikelen

Groenten en cocktails stelen de show op Kerstmenu 2017

Het wordt een groen(t)e Kerst

De feestdagen staan voor de deur. Wat betekent Kerst voor Nederland? Groenten worden niet meer alleen als bijgerecht geserveerd, de kerstborrel wordt een nieuwe traditie en we geven 23 euro meer uit aan het kerstmenu vergeleken met vier jaar geleden. In het kader van de kerstgedachte is een derde van Nederland van plan een keer iemand uit te nodigen aan de kersttafel die hij of zij (nog) niet goed kent. Dit en meer blijkt uit onafhankelijk onderzoek* door Albert Heijn naar hoe Nederlanders zich voorbereiden op de feestdagen.

Albert_Heijn_Kerstonderzoek_6dec

 

Bij die voorbereiding maken 1,5 miljoen thuiskoks gebruik van de Kerst Allerhande, het inspiratiemagazine van Albert Heijn met recepten, stylingtips, foodhacks en trends voor de feestdagen, die vanaf vandaag in de winkels ligt.

  • Groenten overstijgen dit jaar de status van bijgerecht
  • Meer dan 30% van de Nederlanders is van plan om thuis een kerstborrel te organiseren
  • Een derde van Nederland wil, vanuit de kerstgedachte, iemand thuis uitnodigen die hij of zij (nog) niet zo goed kent

 Het wordt een groen(t)e Kerst

Acht op de tien Nederlanders onder de 30 jaar associëren Kerst voornamelijk met lekker eten. Groenten zijn de status van bijgerecht overduidelijk ontstegen: bij negen op de tien Nederlanders spelen groenten een belangrijke rol op het kerstmenu. Ook zijn biologische producten voor bijna de helft (44%) onderdeel van de kerstmaaltijd, is een kwart van plan een vegetarisch gerecht te serveren en verdubbelde het aantal vleesvervangers in omvang.

Rutger Anema, Hoofdredacteur Allerhande: “In onze winkels en online merken we duidelijk dat groenten steeds vaker centraal staan in de maaltijd. In de Kerst Allerhande spelen we op deze ontwikkeling in met onder meer een recept voor Biet Wellington, een vegetarisch gerecht met een knipoog naar de klassieker Beef Wellington.”

Beet-Wellington

Kerstborrel nieuwe traditie, kleding nét iets te strak

De kerstborrel, een trend die al een tijdje gaande is in Engeland, wint terrein; dit jaar verwacht meer dan 30 procent van de Nederlanders thuis een kerstborrel te organiseren. Speciaalbieren, cocktails en uitgesproken (natuurlijke) wijnen bij het kerstdiner scoren hoog. Ruim de helft vindt wat we drinken zelfs even belangrijk als de kerstmaaltijd zelf.

Cranberry-mule-cocktails

Mannen hechten overigens nog iets meer waarde aan een lekker drankje dan vrouwen (62% versus 45%). Dit jaar steken we drie keer vaker de barbecue aan ten opzichte van vorig jaar en zet de trend van shared dining door: meer dan de helft van de thuiskoks (53%) laat hun gasten gerechten zelf aan tafel samenstellen.

Met al dat appetijtelijke eten en drinken op tafel is het voor velen een uitdaging om maat te houden; ruim tweederde eet teveel tijdens Kerst.

Oeps, 40% van de feestvierende Nederlanders verwacht zelfs meer dan een kilo aan te komen tijdens de feestdagen.

 

Nederlandse thuiskok is bescheiden

Een derde van de thuiskoks staat langer dan 3 uur in de keuken voor het kerstdiner. Alle inspanningen ten spijt, bestempelt een vijfde van hen zichzelf als ‘amateuristische kok’ en is een derde onzeker over zijn/haar kookkunsten, vrouwen nog meer dan mannen (38% versus 28%).

We beoordelen onze eigen culinaire kwaliteiten gemiddeld met een rapportcijfer van 7,2. Albert Heijn biedt alle thuiskoks ook dit jaar een helpende hand met de WhatsApp-service, die advies en tips geeft tijdens het koken van het kerstdiner. Naast de speciaal voor Kerst ontwikkelde producten die vanaf 11 december verkrijgbaar zijn, biedt Albert Heijn voor de écht zorgeloze thuiskoks dit jaar de Allerhande Kerstbox. Hierin zitten alle ingrediënten en recepten voor een heerlijk viergangendiner voor twee of vier personen.

Borrelplank-crudite

Oog voor elkaar

Verbinding staat centraal bij Albert Heijn tijdens de feestdagen, want Kerst vieren we het liefst samen. In hoeverre speelt verbinding bij Nederlanders eigenlijk een rol in de aanloop naar Kerst?

Groenten en cocktails stelen de show op Kerstmenu 2017 10 kerstmenu Groenten en cocktails stelen de show op Kerstmenu 2017

Naarmate we ouder worden, halveert het belang dat we hechten aan cadeaus en bekommeren we ons liever om mensen die een steuntje in de rug verdienen. Zo is een derde, vanuit de kerstgedachte, van plan iemand uit te nodigen die hij of zij (nog) niet zo goed kent. Als we een extra gast zouden uitnodigen tijdens de feestdagen, kiest ruim een kwart voor een kind dat anders geen Kerst kan vieren.

Groenten en cocktails stelen de show op Kerstmenu 2017 12 kerstmenu Groenten en cocktails stelen de show op Kerstmenu 2017

Een (eenzame) oudere is bij één op de vier welkom om aan te schuiven aan de eettafel. Voor iedereen die het gezellig vindt gezamenlijk de Kerst te vieren, organiseren honderden Albert Heijn-winkels en –ondernemers een kerstlunch of diner.

Ga jij met de kerst meer groenten eten of blijft vlees of vis het hoofdgerecht?

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Jouvence
4 jaren geleden

Wij gaan met kerst (& waarschijnlijk half Nederland, super origineel) gourmetten. Kan iedereen het lekker zelf doen.

Deb
4 jaren geleden

Met een groente Kerst hoef ik hier niet aan te komen 😉 Ik moet je eerlijk bekennen dat ik zelf ook het liefst vlees eet tijdens Kerst. Wij gaan lekker voor de spare-ribs en daar krijgen we wel salade bij maar vergeleken bij de ribs is dat echt een “bij” bijgerecht hihi. En jij, ga jij voor meer groente tijdens de Kerst?

Annette
4 jaren geleden

Bij mij is het toch vlees wat de klok slaat, wel altijd groenten en salades erbij dat wel.

Fabiënne, Enjoyyourownbeauty

Met kerst eten wij altijd normaal (lekker) en ook met groentes. Gezelligheid met familie en vrienden staat bij mij deze dagen hoger dan al dat eten haha. Leuk artikel!

Liefs
x

Wendy
Wendy
4 jaren geleden

Wij zijn vegetariers dus nee er komt geen vlees op tafel. We eten gewoon lekker maar doen normaal, vaak laat ik de kids mee kiezen. Toen ze klein waren hebben we een keer met kerst poffertjes gegeten met groenten en lekkerre toetjes gemaakt van fruit met ijs. Ze vonden het gezellig en lekker. Dus we doen met kerst gewoon normaal.

bychristiana
4 jaren geleden

Ja, dat met die groenten herken ik absoluut! Vorige week had ik een luxe kerstdiner met Etos en daar was helemaal geen vlees, alleen groenten (maar dan ook heel bijzondere en natuurlijk allemaal super speciaal bereid) en vis.

chucky1012
4 jaren geleden

Interessant artikel!
Ik vindt groente bij een kerstdiner heel goed.
Vitamines zijn zeer belangrijk.
Om zolang in de keuken te staan vindt ik niet fijn.
Men hoort gezellig spellen te kunnen spelen, muziek te kunnen luisteren en te kunnen kletsen….

Fijn weekend Xoxo