Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem? 9 douchen Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem?
Artikelen, Bad & Douche, Gezondheid, Lifestyle

Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem?

Ik las een artikel over een Amerikaanse arts/professor die ervoor pleitte dat je je eigenlijk niet meer zou moet douchen omdat daardoor juist je afweersysteem afneemt. Gelukkig “mogen” wij van hem onze handen wel blijven wassen, zeker als er een pandemie is. Deze professor heeft zich al zo een 5 jaar niet meer gedoucht en af en toe wat sprenkelen met water of de overtollige olie schrapen van de huid is het enige wat hij nog doet. Ik zie nu iedereen walgend naar het beeldscherm kijken, ik moet er ook niet aan denken… Maar is iedere dag douchen eigenlijk wel nodig?

Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem? 11 douchen Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem?

Zaterdag badder- dag…

Toen ik een kleuter was ging ik meestal 1 keer per week in bad. Geen luxueus ligbad maar in zo een ronde, stenen badkuip. Altijd op zaterdagavond, samen met mijn iets oudere broer. Daarna zaten wij fris gewassen naar onze lievelingsserie The Thunderbirds te kijken. Ik hoop niet dat de jongere lezers nu hun neus ophalen, ik was niet anders gewend. Denk maar aan 2 kleine kinderen die samen in de tuin in een zwembadje spartelen, op zich is daar ook niks mis mee. Ook werd je  vaak even bij de kraan gewassen. Gewoon op het aanrecht. Washandje met zeep over je gezicht, handen, billen en dat was het. Met zo een “heerlijk” uitdrogende zeep. Liefst een zeep die ook bacteriën te lijf ging en die zepen roken niet bepaald lekker…

Nu klinkt dit vast vreselijk, maar uitgebreid in bad gaan met geurende producten was lang geleden iets wat alleen de rijken deden. Arme families gingen in hetzelfde badwater. Vader eerst, dan moeder en dan pas de kinderen. Ik moet er niet aan denken. Maar het was gewoon niet anders. En dan te bedenken dat er geen warm water uit je kraan kwam! Je had een teil, een stuk zeep en dat was het. Heel ongezellig ook, het was toen geen plek om daar even lekker te ontspannen en te tuttelen. Puur praktisch dus, zonder enige vorm van luxe. Gelukkig kunnen wij onze badkamer nu helemaal naar onze smaak inrichten, nu heb je prachtige magazines en online kan je ook heel veel badkamer inspiratie ideeën vinden!

Nu gebruiken wij die oude teilen voor veel leukere doeleinden!

Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem? 13 douchen Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem?

Badderen door de jaren heen

In het oude Griekenland gebruikte men kleine badkuipen, wasbekkens en voetenbaden ten behoeve van de hygiëne. Er zijn vondsten die dateren uit de 2e eeuw BCE in het paleizencomplex van Knossos op Kreta, en luxueuze albasten badkuipen in Akrotiri, Santorini. De Grieken bouwden openbare badhuizen met douches in hun sportzalen voor zowel persoonlijke hygiëne als ontspanning. Het oude Rome ontwikkelde een netwerk van aquaducten om water naar de steden te brengen, tot in de openbare putten, huizen en fonteinen aan toe. De openbare baden werden bij de Romeinen Thermae genoemd.

In de middeleeuwen vond het baden voornamelijk plaats in openbare badhuizen. Echter, het waren toen ook trefpunten voor prostitutie. De rijkere mensen baadden het meest thuis. In de tijd dat men nog geen badkamers kende, stond het bad waarschijnlijk in de slaapkamer. Het waren grote houten kuipen waarin een linnen doek werd gelegd om de bader te beschermen tegen splinters.

Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem? 15 douchen Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem?

Van de late middeleeuwen tot eind achttiende eeuw schreef de etiquette voor – en werd in medische handboeken aangeraden – alleen de delen van het lichaam te wassen welke zichtbaar waren voor het publiek. Dus het gezicht, oren, hals, handen en voeten. Dit omdat men dacht dat het wassen ook de natuurlijke beschermlaag van de huid zou verwijderen. Bron: Wikipedia

12 jaar onder de douche?

Terugkomend op de Amerikaanse arts/professor die overigens James Hamblin heet. Twaalf jaar van ons leven staan wij onder de douche en tegenwoordig zie je iemand als hygienisch schoon als hij bij wijze van spreken naar “Ocean Breeze” ruikt, vertelt hij. Deze man heeft zich 5 jaar lang niet meer gedoucht, hoogstens schrobt hij af en toe het vet van zijn huid. Door elke dag zeep op onze huid te smeren, verstoren we het evenwicht tussen die bacteriën en onze huidoliën. “Als je elke dag doucht, wis je hele ecosystemen uit” zegt hij dan ook.

In het begin rook hij als een stinkend beest, daarna nam die geur af en nu ruikt hij meer “als een mens”. Als hij een rondje hard had gelopen spoelde hij zich eerst wel af onder de douche, nu hoeft dat niet meer. Het stabiliseert als het ware. De microben op de huid zorgen voor het afweersysteem en niet de huid zelf, als je je teveel wast (ook alleen met warm water al) dan droogt je huid uit en wordt deze poreuzer waardoor de kans op eczeem vergroot wordt.

Ik begrijp de denkwijze van James Hamblin wel, maar ik moet er niet aan denken om nooit meer te douchen. Er was een periode dat het trending was om je haar niet meer te wassen en ja, je haar wordt er gezonder en voller van maar het frisse gevoel van gewassen haar vind ik gewoon te lekker. Dus geen no poo challenge voor mij. (Een kennis van ons is nadat ik hem had verteld over deze trend direct gestopt met het wassen van zijn haar en hij is helemaal happy. Zijn haar, wat ook dunner werd, is nu veel voller en glanst ook heel mooi)

Ondanks alle verhalen ga ik nog steeds lekker onder de douche en daarna vet ik mijn huid lekker in met een bodycrème of bodylotion. Ook wassen wij ons nu met milde producten voor de huid en weet iedereen dat je niet te lang moet douchen omdat je huid ervan uitdroogt. De doucheruimte is tegenwoordig ook meer een plek om heerlijk te ontspannen, waar je tijd voor jezelf neemt. Waar je tot rust komt of nieuwe energie op doet. En als je een mooie badkamer hebt, dan voel je je vanzelf ook mooier, althans, zo ervaar ik dat. Denk aan een prachtig hotel met een badruimte waar wollige, spierwitte handdoeken klaarliggen. Toppunt van genieten!

Goed nieuws! Yeah… Een nieuwe douche!

Ik had het er een tijdje geleden erover dat onze douche sterk verouderd was. Leidingen die niet achter maar voor de tegels zitten (loeiheet!), afbladderende verf, lelijke beige tegels, constant schimmelvorming op de muren… En last but not least, de waterafvoer is slecht. Onze vloer is altijd drijfnat, wel of geen douchegordijn. Ik heb bij de woningbouwvereniging daarom een aanvraag gedaan voor een nieuwe douche en toilet en mijn aanvraag is gehonoreerd!

Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem? 17 douchen Is het wel verstandig om iedere dag te douchen in verband met ons afweersysteem?
Zo chique zal het vast niet worden, maar prachtig zo een strakke vormgeving!

Alleen moeten wij nog even geduld hebben.  Door de coronamaatregelen en de vele aanvragen gebeurt alles pas volgend jaar. Maar is ben helemaal blij met het vooruitzicht op een nieuwe, strakke douche! Wat zal ik mij mooi voelen!

Ik ben wel benieuwd of het een standaard douche wordt of dat wij nog inspraak zullen hebben. Qua kleur maar ook bijvoorbeeld of het een douchecabine of inloopdouche wordt.

Ik vind eigenlijk alles best, als het maar nieuw en netjes is. En hoewel ik professor James Hamblin wel kan volgen in zijn theorie, ik moet er niet aan denken om mijn dag niet meer te beginnen met een verkwikkende douche!

Dus nog even geduld, zodra het zover is laat ik jullie de metamorfose natuurlijk zien!

Douche jij je het liefst ‘s morgens of ‘s avonds? 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
9 Lives, Cats, Etc
1 jaar geleden

Ah het is niet omdat iemand dat doet en toevallig ook professor is, het daarom als een medische studie bekeken kan worden. Veel is afhankelijk van de producten die je gebruikt. Hij is nu professor, wat als hij nu bijvoorbeeld op de bouw werkte? Zou hij hier dan ook even mee gestart zijn?
Persoonlijke hygiëne is ontzettend belangrijk voor mij. De dag start pas als ik de douche uitkom.

Rory
1 jaar geleden

Die eerste foto van het hondje 😉 En ja, bij het deel over vet afschrapen werd ik redelijk misselijk. Ik moet er echt niet aan denken, bah. Ook zoiets. Alleen schoonmaken van de delen die je ziet? Ik denk dan even aan de geslachtsdelen (ja sorry hoor, waar het hoofd van vol is) en nog meer walging van mijn kant. Brrrrr. Ik douchte vroeger twee keer per dag. Maar nu in ieder geval iedere ochtend. Heb ik heftig gesport, is het ultra mooi weer geweest of als ik in ons zwembad heb gezeten (chloor) dan douche ik ‘s avonds nog… Lees verder »

Rory
1 jaar geleden
Reply to  BeautyByBabs

Heerlijk! Wat een fijn vooruitzicht!

Annette
1 jaar geleden

Ik douche altijd in de avond, lekker schoon mijn bed in en het scheelt me zoveel tijd in de ochtend dan is het echt plassen, wassen, aankleden, opmaken, boterham, tandenpoetsen en wegwezen hahaha ben ik binnen een minuut of 20 de deur uit. In de avond ben ik wel van het lekker lang tutten maar in de ochtend hup hup gas erop.

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Lavet:
https://www.bndestem.nl/roosendaal/vroeger-in-de-westrand-lavet~a984c0a7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Was toch eigenlijk best handig en het materiaal zou goed passen in de huidige badkamers (ocriet).

Annette
1 jaar geleden
Reply to  Ilona

Ja wij hadden vroeger ook nog een lavet….

chucky1012
1 jaar geleden

Mijn huid word kurkdroog van dagelijks douchen….
Wassen is ook goed.
Mooi de zinken tellen….
Voor de tuinplanten.
Goed artikel met fijne weetjes….

Xoxo

chucky1012
1 jaar geleden
Reply to  chucky1012

TOP
Leuk en fijn vooruitzicht 👌🏽

bychristiana
1 jaar geleden

Oh Babs wat heerlijk voor jullie! Ik weet dat jij dit al heel lang wilt. Echt iets leuks om naar uit te kijken. Nou, ik zal niet in de voetsporen van deze meneer Hamblin treden in ieder geval, ik vind douchen veel te fijn, haha. Wat ik dan bijvoorbeeld niet doe, is altijd mijn hele lijf inzepen. Benen bijvoorbeeld worden op een normale dag echt niet ‘vies’! Verder douche ik altijd in de ochtend, op echt heel warme dagen vind ik een heel snelle douche in de avond ook wel fijn.

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Nu ‘s morgens én ‘s avonds maar dat is meer omdat ik met de (grote) schoonmaak bezig ben na de verhuizing. Jaren geleden had ik veel last van een onrustige huid en eczeem en douchen was pijnlijk. Wassen ging destijds bij de wastafel en daar wordt je echt niet minder schoon van. Voor deze periode waste ik mijn haar iedere dag maar nu nog maar eens in de 10 dagen in het begin was het lastig maar het “zit” nu veel beter. En ik herken dat wel in zo’n stenen badkuip (lavet). Eens in de week en later kwam er… Lees verder »