Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 9 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed
Artikelen, Lifestyle, Wonen

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Hoeveel uur slaap jij per nacht? Slaap je 8 uur of heb je aan 4 uur meer dan genoeg? Wist je trouwens dat mannen en vrouwen verschillende slaapritmes hebben en dat een mens een derde van zijn leven slapend doorbrengt? Ik ga jullie van alles vertellen over ons slaapgedrag, beddengoed en sinds wanneer bestaan er eigenlijk dekbedovertrekken?

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 11 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Gebroken nachten

Vrouwen hebben vaker problemen met inslapen en worden ‘s nachts vaker wakker. Bij vrouwen spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een grote rol. Vrouwen slapen slechter tijdens de menstruatie, zwangerschap en de overgang. De wat oudere dames herkennen vast die vervelende opvliegers waarmee je te maken krijgt als je in de overgang bent. Natte lakens, het steeds wisselen van je nachtgoed, onrustig slapen en dan hele dag brak.

Je voelt je dan gewoon niet uitgerust. Goed slapen is zo belangrijk, als je chronisch een slaaptekort hebt dan is de kans op een depressie veel groter. Mannen kijken heel anders naar hun slaap, zij kijken of ze uitgerust wakker worden, vrouwen zijn vaker gericht op de hoeveelheid uren die ze geslapen hebben en beoordelen hun slaapkwaliteit daarop.

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 13 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Miauw!

Zo word ik ‘s nachts een aantal keer wakker omdat ik naar toilet moet om te plassen, een enge droom/nachtmerrie heb of Marie staat weer gezellig naast mijn bed te miauwen. Nu springt ze ook op bed maar voordat ze haar ranke lijfje krult om tegen mij aan te gaan liggen laat ze mij duidelijk met een vette miauw weten dat ze klaar is voor een dutje. En dat allemaal vlakbij mijn gevoelige oortjes haha!

Met mijn gehoor is niks mis, ik hoor alles. Niet vreemd dat ik mij toen in het ziekenhuis blauw ergerde als een arts of verpleegster keihard en duidelijk articulerend aan mij vroeg hoe het met “deze mevrouw” ging…

Een goede nachtrust

Uit een studie bleek dat we wel lang genoeg slapen maar niet goed genoeg slapen. Een goede nachtrust houdt je hersenen gezond en herstelt je lichaam. Ook is het beter voor je geheugen en je concentratie.

Feiten en cijfers over slaap

63% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun slaapkwaliteit, maar neemt hiervoor geen maatregelen.

  • 80% neemt beeldschermen mee naar bed
  • 66% drinkt cafeïne houdende dranken voordat ze gaan slapen. (Ik slaap prima op koffie overigens)
  • 68% zegt alcohol te drinken in de avonduren.

Dit blijkt uit het slaaponderzoek van de Hersenstichting, Trimbos-instituut dat is uitgevoerd onder 1.228 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bron: Trimbos.nl

Prettige, ontspannen sfeer in de slaapkamer

Ook belangrijk is de omgeving waar je slaapt. Is je slaapkamer opgeruimd? Kan je je kamer goed verduisteren? Als het donker wordt maakt je lichaam namelijk melatonine aan waardoor je vanzelf slaperig wordt. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht en beeldscherm) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang.

Daarom wordt het ook afgeraden om je smartphone mee naar bed te nemen. Als ik in bed een e-book ga lezen dan zet ik altijd het (anti-) blauwe licht filter aan. Ook zet ik de lichtsterkte op de meest donkere stand en mijn e-book op de instelling “zwarte achtergrond met witte letters” ofwel de nachtstand. Ik vind dat ook meer ontspannend voor mijn ogen.

Je slaapkamer moet je ook het liefst dagelijks even luchten. Een kwartiertje of half uur je raam open zetten, that’s it. De ideale kamertemperatuur is 18 graden, maar kouder mag ook.

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 15 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Je wilt natuurlijk ook comfortabel tussen je lakens liggen. Een goed matras, fris schoon beddengoed (tenzij je liever gaat voor lakens die er een tijdje op liggen ;)). Ik hou zelf van knisperend frisse lakens, zalig!

Een stukje geschiedenis…

De eerste matrassen waren gemaakt van riet, wol, stro of veren. Dierenhuiden waren waarschijnlijk de eerste vorm van dekens. Vanaf 3000 voor Christus decoreerden de Grieken hun bed met huiden en kussens. Wie zich een kussen kon veroorloven was rijker en stond je hoger op de sociale ladder. Een mooi opgemaakt bed was een statussymbool.

De eerste echte beddenlakens werden in Egypte gemaakt. Linnengoed werd van vlas gemaakt. De productie was toen heel kostbaar en de standaardkleur was wit. Vaak werden de lakens verfraaid door er geborduurde versieringen op aan te brengen of nog chiquer, jouw eigen geborduurde monogram. Misschien is het je ook opgevallen dat er soms bij  lakens “gemaakt van Egyptisch katoen” vermeld staat. (Egyptisch katoen is de beste katoensoort ter wereld en onderscheid zich door lange vezels en een grote zuiverheid. Het voelt zacht aan op de huid en is toch zeer sterk, is koel en ademend en kan veel vocht absorberen).

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 17 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Vanaf de veertiende eeuw werden er in Europa dekbedden met dons of veren gebruikt om tijdens koude winters lekker warm te blijven. Deze donzen dekbedden konden toen alleen de adel/rijken zich veroorloven.

Het grootste deel van de bevolking moest zich behelpen met een matras van stro, en dekens van wol of vlas. Dit tezamen met dikke nachtkleding en kruiken moest de gewone man zich ‘s nachts warm houden. En dat was echt geen pretje!

Dekbedovertrek

Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw werden dekbedden in Nederland (in Duitsland was het al eerder gemeengoed) populair en ik ga er dan ook vanuit dat tegelijkertijd, ook het dekbedovertrek in Nederland haar entree maakte.

Als je al één derde van je leven slaapt dan breng je eigenlijk nog meer tijd in je slaapkamer door; denk aan de momenten van aan en uitkleden, je make-up opbrengen, knuffelen met je lief of minder leuk, als je op bed ligt met een griepje.

Een slaapkamer staat voor mij voor een plek waar je ook gewoon eventjes kan uitrusten, waar je je geborgen voelt. En als je bed en slaapkamer er uitnodigend uitzien dan heb je veel meer zin om je bed in te duiken. Ik heb dat in ieder geval wel.

Prachtige Prints

Een goed matras, lekkere kussens maar ook een aantrekkelijk ogend dekbedovertrek is belangrijk voor de sfeer. Ik vind tegenwoordig dekbedovertrekken met grote “geschilderde” bloemen heel mooi. Tegenwoordig vind je prachtige prints op dekbedovertrekken, geïnspireerd op schilderijen van Hollandse meesters. Jullie snappen dat ik die persoonlijk heel mooi vind omdat ik zelf graag schilder!

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 19 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Dit prachtige dekbedovertrek is uit de collectie van Beddinghouse in samenwerking met het Van Gogh museum. De collectie is geïnspireerd op de werken van de bekende schilder Van Gogh. Op dit overtrek is een van de eerste bloemstillevens van Van Gogh afgebeeld. Het overtrek geeft een uitsnede van een echte Van Gogh weer. In het overtrek is daardoor ook verwerkt hoe Van Gogh uitprobeerde wat voor effecten bepaalde kleuren op elkaar hadden. Het overtrek is volledig gemaakt van katoensatijn en heeft een hoge kwaliteit.

Mijn oog viel ook op deze roze badjas met bloemen, is ie niet mooi?

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 21 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

De Perri Rosalee badjas van Essenza heeft een rustieke maar toch opvallende uitstraling met witte bloemen, die gebaseerd zijn op schilderijen uit het Rijksmuseum. 

Maar ik hou ook van grappige dekbedovertrekken, zoals deze met dit schattige katje! Alleen weet ik niet of Marie die kat straks als een ongenode gast gaat zien en niet meer bij mij wil gaan liggen. Maar super schattig is dit dekbedovertrek zeker!

Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed 23 slaapgedrag Leuke Weetjes over Slaapgedrag en de Geschiedenis van het Beddengoed

Deze dekbedovertrekken en badjas zijn overigens te koop bij Bedsupply.

 

Hoeveel uur slaap jij per nacht? (En voel je je vaak uitgerust?)

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Rory
1 jaar geleden

Slaap was altijd wel een ding. Ik moet je eerlijk bekennen dat sinds we onze nieuwe matrassen gebruiken (binnenkort weer een blogpost) en ik de slaaphypnose toepas nadat ik eerst op mijn e-reader (met goed licht) wat heb gelezen, terwijl ik met dopjes in mijn oren luister naar de affirmaties van Louise Hay. Het echt wel beter lijkt te gaan. Ik ben gestopt met zo achterlijk vroeg naar bed te gaan als H. Sinds ruim een week blijf ik nog even beneden televisie kijken (ja beeldscherm, I know. Maar ik kijk een leuke ontspannende aflevering van een serie waar ik… Lees verder »

chucky1012
chucky1012
1 jaar geleden

Interessant artikel……
Weer een heleboel geleerd.
Tegenwoordig ben in de herfst en winters doodmoe en heb ik echt mijn slaap goed nodig…..
8 uren minimaal en max 10…..
Prachtige items voor een bed….

Xoxo

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Leuk artikel Babs, Ooit eens in het Zuiderzeemuseum geweest (buiten) en daar zag je van die huisjes uit 1800 met inderdaad stromatrassen en dan slapen in de bedstee. Koude bedoening in de winter (als verwarming hadden ze (soms) een bedpan met kooltjes). Kan me voorstellen hoe dat rook:-)….Wat zijn wij dan verwend. Ik slaap slecht zeker sinds mijn heupluxatie. Ben een zij slaper rechts maar dat lukt dus niet meer. Wordt rond 02.30 uur wakker en slaap dan niet meer tot ca. 05.30 en val dan meestal nog een uurtje in slaap. Amy begint bij het voeteneinde en ‘s morgens… Lees verder »

Ilona
Ilona
1 jaar geleden
Reply to  BeautyByBabs

Grappig dat jullie ook in het Openlucht waren met “Gruwelijk lekker” Wij vonden er ook niks an. Ben er al regelmatig geweest want dol op Openluchtmusea. Zou er nu best zin in hebben omdat we bijna niks mogen. Las dat de Keukenhof weer niet open mag…