Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid 9 veneta Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid
Artikelen, Lifestyle, Wonen

Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid

We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Heb je een nachtje niet goed geslapen? Dan merk je dat gelijk de volgende dag. Minder concentratie, continu gapen en je bent sneller geprikkeld. Je leest in dit artikel hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je gezondheid én met welke tips jij beter slaapt.

Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid 11 veneta Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid

Uitgerust lichaam

Als je ’s nachts voldoende slaapt wordt je lichaam uitgerust wakker. Dit is belangrijk, want je spieren en organen hebben tijd nodig om te herstellen van de inspanningen overdag. Als je organen de kans hebben gekregen om uit te rusten gedurende de nacht, zal je merken dat je ’s ochtends uitgeruster wakker wordt. Na een goede nachtrust is niet alleen je lichaam fit, maar ben je mentaal ook een stuk scherper. Je hersenen hebben dan ook tijd gehad om te herstellen en daardoor ben je frisser tijdens de dag. Wel zo fijn, als je een lange werkdag voor de boeg hebt. Je wil je eerste meeting van de dag natuurlijk niet beginnen met hersenen die nog in de slaapstand staan!

Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid 13 veneta Hoe een goede nachtrust bijdraagt aan je gezondheid

Betere weerstand

Naast dat je lichaam en geest tot rust komen als je goed slaapt, is het ook goed voor je weerstand. Als je lichaam ’s nachts de kans krijgt om volledig te herstellen heeft dit een positieve invloed op je immuunsysteem. Dit betekent dat je lichaam beter bestand is tegen bacteriën, waardoor je minder snel ziek wordt. Zeker als je langere tijd last hebt van slaapproblemen is de kans groot dat je steeds vaker ziek bent.

Tips om als een roosje te slapen

Goed, slapen is dus belangrijk. Maar… hoe zorg je er nou voor dat je beter slaapt? Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Hoe vervelend we het soms ook vinden om te horen: leg je telefoon weg voor het slapengaan. Het blauwe licht dat je telefoon afgeeft is niet bevorderlijk voor je slaap, het zorgt er zelfs voor dat je biologische klok verstoord wordt. Weg dus met die telefoon en ga een lekker rondje wandelen in de buitenlucht. Reken maar dat je sneller in slaap valt!

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je slaapkamer volledig donker is. Het is bewezen dat je beter slaapt als je gordijnen verduisterend zijn. Kies voor een verduisterend rolgordijn, deze verduistert de kamer en staat overdag ook nog eens mooi. Je kunt het rolgordijn combineren met overgordijnen, zodat je ervan verzekerd bent dat er geen licht meer door kieren komt. Slaap lekker!

Hoe zorg jij ervoor dat je beter slaapt?

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Rory
2 jaren geleden

Het niet te koud hebben (geen verwarming aan of iets dergelijks. Maar wel een dekbed gebruiken als het wat frisser wordt. Voorheen sliepen we alleen onder de hoes). Eigenlijk niet meer op je telefoon kijken (wat ik stiekem toch wel doe). Mijn e-reader is ervoor gemaakt (speciaal licht) om wel te kunnen lezen. Niet meer teveel piekeren (lastig) en ontspannen (nog lastiger). Ik vermoed dat ik ‘klem’ ‘s nachts. Alleen, hoe kom ik daar achter?

Petra
2 jaren geleden

Goede tips, kan ik tegenwoordig zeker gebruiken!

Tessa
2 jaren geleden

interessant artikel. ik heb het geluk dat ik eigenlijk altijd wel goed slaap. ik kan echt altijd en overal slapen

Mariska
2 jaren geleden

Eigenlijk slaap ik de laatste tijd wel erg goed, gelukkig. Ik merk juist dat ik vaak als ik iets korter slaap dan de aangeraden 8 uur, dat ik juist beter functioneer lijkt het wel.

Robin
2 jaren geleden

Ik zorg dat de kamer pikken donker is en lekker fris, schoon en opgeruimd. En ga niet meer teveel op mijn telefoon.;)
X Robin

bychristiana
2 jaren geleden

Als ik een nacht niet goed slaap, kan ik me echt de hele volgende dag chagrijnig voelen. Ik heb veel slaap nodig, altijd gehad trouwens. Ik vind het ook fijn als het echt goed donker is ‘s nachts. Gelukkig hebben wij rolluiken aan de kant van het huis waar wij ook de slaapkamer hebben, dus op dat punt is het nooit een probleem. Ik heb wel periodes dat ik wat minder makkelijk in slaap val, maar over het algemeen slaap ik wel goed.

Annette
2 jaren geleden

Regelmaat is ook heel belangrijk – zelfde tijd naar bed en opstaan (ook in het weekend!) en de temperatuur in je slaapkamer lekker koel houden.

Deb
2 jaren geleden

Zonder goede nachtrust voel ik me geen mens. En het moet ook lekker goed donker zijn en lekker stil (thank God voor oordoppen ;-)) De telefoon niet in de slaapkamer vind ik een hele goede. Ik ben altijd klaarwakker als ik er ‘s nachts op kijk. Ook gebruik ik een aantal maanden en wake-up light en dat vind ik ook ideaal, ik ben namelijk niet zo’n hele makkelijke slaper helaas.

Wendy
Wendy
2 jaren geleden

Telefoon op vliegtuigstand of ver weg.
En ik moet het kekker warm hebben, vooral mijn voeten. Krijg of heb ik koude voeten , dan slaap ik niet.🤔😊.
Overdag genieg bewegen, fiets pakken of wandeling, dan slaap ik snachts ook beter. 😴

chucky1012
chucky1012
2 jaren geleden

Fijne tips voor een goede nachtrust.
Eerder van social media.
Zorgen voor 8 uren slaap of meer.
Geen blauw licht aan.
Felle lichten op tijd uitdoen….

Xoxo