keek op de week
Artikelen, Over mij

Keek op de Week 10- Utrecht: Oog In Al , kindertijd, kerk, school en van Basten

Keek op de week nummer 10- Mijn jeugdjaren in Oog in Al (Utrecht)

Wat heb ik deze week uitgespookt? Ik pak even mijn agenda erbij… momentje.

Daar ben ik weer!

Wij gingen dinsdag naar Utrecht voor een fotoshoot. Via een veilingsite had ik een shoot geregeld voor Tom en mijzelf.  Staan wij voor een stoplicht in Utrecht, bam… motor sloeg weer af. Onze auto is niet Utrecht-en Amsterdam proof. Dus te laat voor de afspraak… zat ik met mijn goede gedrag, vet in de make-up en valse wimpers voor de fotoshoot… Maar toch werd het een leuke dag, lezen jullie mee?

keek op de week

Na de fotoshoot zouden wij op visite gaan bij mijn lieve zus en zwager in Nieuwegein, maar omdat wij vlakbij mijn oude buurtje waren, stelde ik voor om een rondje door memory lane te maken. Het was die ochtend ook nog prachtig weer!

Ik ben geboren in de wijk Oog in Al in Utrecht, om precies te zijn: In de Herderlaan.

Herderlaan 2

Daarna zijn wij een paar straten verder gaan wonen, in de Dickenslaan nummer 16. Goede oude tijd.

Dickenslaan december 2015

Marco van Basten woonde om de hoek en met zijn allen gingen wij voetballen.

Marco van Basten

Ja, je hoort het goed. Niks poppen en roze. Lekker je schoenen kapot trappen, want dure voetbal/sportschoenen kenden wij niet en waren ook niet voor ons weggelegd. Nu heb je waar eerst ‘ons veldje’ was nu het Sportpark Marco van Basten .

 

 

 

Wat is de buurt veranderd!

Alles was zo mooi en fris, veel bomen, veel groen, bloemen, leuke verzorgde winkels (denk aan de Vivo, Bums brood, King Corn) een schoenenwinkel waar een rij met stoelen stond om te passen, een drogist, een warme bakker. (de Lubro had heerlijke spoorpunten)

Ik vind het nu een trieste buurt. Alles is verloederd. Vreselijk.

Je kan nergens meer bij de speelveldjes komen en kijken naar de tuinen achter de flat is onmogelijk. Overal zijn poorten en gesloten entree deuren geplaatst. Ramen zien er vies uit, soms hangen er doeken voor de ramen.

 

Dickenslaan 16
Bij het balkon was de eetkamer en daar stond mijn opklapbed. Daarna sliep ik beneden. (gezin met 5 kinderen)

Nee, toendertijd waren de moeders van de ‘propere huisvrouw’. Ramen werden gelapt, portieken geveegd, alles zag er een stuk frisser uit.

Niet dat ik de poetsprijs zal winnen, maar alles is goor, zou Maxima zeggen 😉

Wat deed ik in mijn jeugd zoal?

  • Voetballen (op het grote veld bij het Amsterdam Rijnkanaal)
  • Zwemmen in het Amsterdam Rijnkanaal en schoolzwemmen in Den Hommel
  • Naar school lopen, de Dominusschool.
  • Vissen
  • Soms op zondag naar de kerk. Waar ik ook gedoopt ben en communie heb gedaan. (lakschoentjes kniekousen en jurkje aan, dat vond ik ook helemaal geweldig!)
  • Voetballen bij de 6 schuurtjes onder de flat, lekker hard tegen de metalen deuren aan schoppen. De deur was je goal die je moest beschermen.
  • Stoepbranden
  • blikje schoppen (buut vrij!)
  • touwtje springen, verstoppertje spelen, hutten bouwen, badmintonnen met de buurjongens, ijshutten bouwen, schaatsen in de winter op het Herderplein, zwemmen in het pierenbadje, samen met Ma kalkoen bij de poelier halen als het spekglad was, Kerst was altijd een feest met het hele gezin en met Oud en Nieuw sigaren roken. Ja, hoe kon je anders die kranten in de fik steken?
  • Met Ma vrijdag naar de vishandel lopen op de Kanaalstraat en in de zomer naar Venetia voor ijsjes (2 wafels, vanille ijs en een flinke dot slagroom ertussen)

Herderplein beeld

De melkboer, de patatboer, de scharensliep en ook de kolenboer kwamen aan de deur. (god wat ben ik oud!)

Dickenslaan vrouw Oog in Al

 

Voor school de kerk in sluipen en soms een kaarsje branden of wat wijwater pikken. (Je weet nooit waar het goed voor is, toch?) Een keer schrok ik me het leplazarus, lag er een man in een kist opgebaard op de kansel. Ik vergeet het nooit meer. Dat witte gezicht. Doodeng als je dat voor het eerst ziet…

Ik zag dat de kerk open was, dus natuurlijk een kijkje nemen. Er was net een klas met kinderen aan het oefenen voor de kerstmusical. Schattig om te zien!

 

kinderen oefenen voor musical

Ik ging naar een katholieke school en de kerk hoorde daarbij. Verplicht biechten, dat heb ik 1 keer gedaan. Wat moest ik zeggen? Ik heb maar wat verzonnen, dat ik koekjes uit de trommel had gestolen. Nee, veel zonden heb je niet als je een jaar of 9 bent!

Biecht stoel

Toen ik ouder werd ging ik niet meer naar de kerk. Met de kerst nog wel. De sfeer, het had altijd iets magisch, alles was versierd. En de kerststal, die was toch wel mooi, hoor. Nu bezoek ik kerken omdat ik de bouw, de architectuur zo mooi vind. Ik hou van oude meuk met een historie…

 

Dominicuskerk 1

 

In deze kerk ben ik gedoopt… weet je dat deze kerk “weg” gaat? Zonde toch? Zo’n mooi gebouw! . Geen nieuwbouw alsjeblieft, een stukje historie mag van mij wel blijven staan. (ik zou er prima in kunnen wonen, hint, hint… toffe akoestiek)

 

Doopvont Dominicus kerk

De Dominicuskerk is gebouwd in 1951 in de vorm van een basiliek in Neoromaanse stijl. In de stijl van de Bossche school.

Dominicuskerk Utrecht Oog in Al

Kerststal binnen Dominicuskerk

 

Een kaarsje branden hoort er ook bij. Als wij een mooie kerk zien dan doe ik dat altijd. En Tom moet er dan ook aan ‘geloven’…

mat voor knie bidden Dominicuskerk
Diezelfde matjes voor onder je knieën hangen er nog steeds!

Tom en Babs Dominicuskerk Utrecht

Er hangt nu een (bescherm)plaat voor het glas in lood raam, zie je dat? Best jammer dat dat nodig is….

Pniel kerk Utrecht
Een andere kerk… vreemde vormgeving

Ik was eigenlijk altijd buiten aan het spelen. Thuis tekende en las ik wat, maar zodra de laatste hap van je eten naar binnen was, spurde je de deur weer uit.

Tegenwoordig zie je zo weinig kinderen op straat spelen. Computers, gameconsoles en het verkeer is een stuk drukker, dus gevaarlijker. Ook klaagden buren nooit over de herrie, want iedereen speelde met elkaar. Je groeide echt met elkaar op.

Mijn school

De lagere school ziet er ongeveer nog steeds hetzelfde uit. Er is een deel aangebouwd maar verder nog redelijk intact.

Basisschool Dominicus

 

Dominicus school Utrecht

 

Oog in Al
Uitzicht vanuit de klas

Zaterdag. Dan gingen wij in bad. Daarna voor de televisie kijken naar de Thunderbirds!

Wat heb ik een top jeugd gehad. Natuurlijk viel het toen af en toe niet mee, onzekerheid en andere dingen waar je als kind doorheen moest waren er natuurlijk ook. Maar ik denk er met plezier aan terug.

En dit komt ook nooit meer terug. Dat ik dit typ ook niet eigenlijk… waar blijft de tijd?

winkel Herderplein

Overigens nog gezellig met mijn zus gewinkeld bij La Plaza in Nieuwegein, mooi (gedeeltelijk) overdekt winkelcentrum!

Volgende keer weer wat leuke foto’s van Vriendje.

handtekening Babs

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Jaap Sekeris
Jaap Sekeris
5 jaren geleden

Leuk verhaal Babs! Vanaf December 1954 t/m augustus 1969 heb ik in de Herderlaan op nr. 16 gewoond en mijn moeder tot 2004. De verloedering is zodanig dat ik na 2004 niet meer in de Herderlaan ben geweest. Ik woon nu in Nijkerk en ga niet meer westwaarts, ik kom niet eens in Amersfoort meer. Dus geen Randstad meer!

Groeten,

Jaap Sekeris

YuSt
6 jaren geleden

Mooi stukje om te ‘blieken’ in andermans jeugd.
Merkt wel dat we in een zelfde tijd zijn opgegroeid. Erg herkenbaar.

Petra
6 jaren geleden

wat leuk om dit te lezen en te bekijken, ik als import Utrechter herken er natuurlijk wel een aantal plaatsen van…de dominicus kerk daar ben ik nog niet binnen geweest, maar sit moet ik zo te zien eens heel snel gaan doen…leuk artikel, ik heb het met erg veel plezier gelezen en bekeken

Anouk
6 jaren geleden

Wat leuk om te lezen! Ik woon nu in Oog in Al en vind het juist een hele mooie buurt! Grappig om te lezen dat je het zo anders ervoer toen je er weer was.

Annette
6 jaren geleden

Leuk om te lezen Babs. Ik woon inmiddels een straat achter waar ik ben opgegroeid. Zo leuk maar de buurt is helemaal vernieuwd (gelukkig) want die was ook enorm verloederd. Ik heb er de eerste 19 jaar van mijn leven gewoond, toen bijna 20 jaar in het centrum en nu dus weer terug waar het allemaal begon 🙂

chucky1012
6 jaren geleden

Leuk dat je terug geweest waar je vroeger opgegroeid was.
Wat veranderd alles zo snel.
Je heb een goed artikel gemaakt met mooie foto’s.
Fijn dat je ook nog had geshopt.

chucky1012
6 jaren geleden
Reply to  BeautyByBabs

Ik ga ook vaak alleen kijken in de winkels als ik niets nodig heb 😉
Om te zien wat er nieuw is.
Maar nu vooral naar die prachtig versierde etalages kijken…..
Leuk dat je een badjas nodig hebt.
Ik ook die van mij is oud.
Heb wel een goede en van een dikke stof.