Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep 9 urtekram Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep
Artikelen

Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep

21 September 2019 was het zover: de Plastic Soup Foundation organiseerde opnieuw de jaarlijkse World Cleanup Day. Over de hele wereld komt iedereen in actie voor de strijd tegen het snelgroeiende aantal plastic afval in onze oceanen. Nu zijn de bedrijven aan de beurt: er moet minder plastic geproduceerd worden. Het Deense Urtekram is vastberaden om haar verantwoordelijkheid te nemen door middel van een anti-microbead beleid en plantaardige verpakkingen van suikerrietafval.

Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep 11 urtekram Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep

Geproduceerd met natuurlijke ingrediënten

Sinds de oprichting in 1972 ontwikkelt en produceert het Deense Urtekram uitsluitend biologische producten — een gewaagde keuze in een tijd dat de biologische markt nog in de kinderschoenen stond. Het was een vanzelfsprekende keuze voor het bedrijf, dat de consument na wil laten denken over een milieuvriendelijke manier van consumeren. Nu pakken ze de grootste milieucrisis aan: de plastic soep. Beelden van zwervende boodschappentasjes, voedselverpakkingen en rietjes die drijven in oceanen over de hele wereld staat in het collectieve geheugen gegrift. Minder waarneembaar zijn de kleine plastic deeltjes die in de plastic soep drijven. Deze stukjes, genaamd microbeads, zijn vaak zo klein dat zij niet met het blote oog zijn te waarnemen.

Milieuvriendelijk scrubben

Microbeads zijn kleine stukjes plastic die vaak verscholen gaan in onze cosmetica en lichaamsverzorging. Deze deeltjes belanden vervolgens via onze gootsteen in de riolering en vervuilen de oceanen. Veel gezicht- en lichaamscrubs worden gemaakt met microbeads — kleine plastic bolletjes die je huid ontdoen van dode huidcellen. Urtekram toont aan dat natuurlijke scrubdeeltjes net zo effectief zijn als hun plastic tegenhangers. Door gebruik te maken van ingrediënten zoals Himalaya zout, kan de huid ook op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier worden gereinigd. De lichaamsverzorging van Urtekram wordt ontwikkeld en geproduceerd in Denemarken, van ingrediënten met uitsluitend een natuurlijke herkomst. Hierdoor krijgen microbeads geen kans.

Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep 13 urtekram Scandinavische skincare gigant Urtekram gaat strijd aan met plastic soep

Zero Plastic certificering

De Plastic Soup Foundation, één van de belangrijkste organisaties in de strijd tegen plastic afval, ontwikkelde een keurmerk om microbeads in cosmetica en huidverzorgingsproducten aan te pakken: Zero Plastic Inside. De organisatie controleert ieder product binnen het assortiment van de procent, waarna zij de Zero Plastic Inside-certificering krijgen. Slechts 69 merken, waaronder Urtekram, zijn momenteel gecertificeerd Zero Plastic.

Plantaardige verpakking

Eerder kondigde Urtekram al aan om haar plastic verpakkingen te vervangen met een plantaardig alternatief op basis van suikerrietafval. Eind 2019 moet 85% van alle producten in de plastic-vrije verpakking worden verkocht. Alle productlijnen zullen in een geleidelijk proces in deze vernieuwde flessen en tubes verschijnen.

Urtekram lichaamsverzorging wordt onder andere verkocht bij EkoPlaza, diverse biowinkels en online drogisterijen. Lees verder over Urtekram op hun website: www.urtekram.nl. Voor meer informatie over microbeads kunt u terecht op www.beatthemicrobead.org.

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Daphne - verdraaidmooi
2 jaren geleden

Super interessant! De producten zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook fijn in gebruik vind ik zelf.

Rory
2 jaren geleden

Heel goed! Ik sta zelf eigenlijk ook verbaasd (wij scheiden hier ook ons afval) hoeveel plastic er om producten zit en hoeveel je zelf eigenlijk ‘uitstoot’ daardoor. Ik probeer te minderen door veel groente en fruit los mee te nemen of in stoffen tasjes. Al is dat ook wel een hype waarvan ik denk: is dat eigenlijk wel goed voor het milieu? Inmiddels heb ik zo’n veertig (!) stoffen tasjes en dat is ook wat overdreven…

Petra
2 jaren geleden

Alle beetje helpen, heel fijn om te lezen!!

Deb
2 jaren geleden

Wat goed dat steeds meer bedrijven zich hiervoor inzetten, eerder zagen we natuurlijk Beauty Kitchen (en misschien deed Urtekram wel gelijktijdig mee) heel goed dat meer bedrijven volgen. Walgelijk om te zien hoe dieren stikken door plastic in zee. Zelf ga ik er ook steeds bewuster mee om en maak ik van het afval scheiden nog steeds een sport. Soms wordt er nog wel eens plastic per ongeluk in de normale vuilniszak gegooid hier maar als ik het zie haal ik het eruit en scheid ik het alsnog. Overigens al veel over Urtekram gehoord, maar zelf nog niet geprobeerd. Lijkt… Lees verder »

bychristiana
2 jaren geleden

Ik vind het altijd heel goed wanneer merken en bedrijven allemaal hun eigen manier hun steentje bijdragen aan dit plastic probleem . Ik ben de laatste tijd ook wel echt veel bewuster bezig om minder plastic te gebruiken en ook scheidden wij nu het afval veel beter, eigenlijk allemaal heel simpele dingen;-)

Tessa
2 jaren geleden

erg interessant om te lezen!

chucky1012
chucky1012
2 jaren geleden

Goed en zeer interessant artikel.
Er was zeer goed over nagedacht…..
Dit lijkt me een fijn beauryproducten lijn.
Ik ga eens verderernaar kojken….
Xox9o