Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!) 9 bh Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)
Artikelen, Fashion, Lingerie

Welke BH’s draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)

Ik weet het nog heel goed, het kopen van mijn eerste beha. Mijn moeder nam mij mee naar een lingeriewinkel voor mijn eerste bh en wat vond ik dat spannend! Van meisje naar een echte vrouw! Maar ik weet ook nog wel hoe gênant ik het allemaal vond, de verkoopster die eerst met een centimeter alles op ging meten en daarna het passen van de bh. Mijn moeder noemde het ook altijd een bustehouder. Ik vind het woord bustehouder nog steeds raar klinken, liever gewoon de afkorting. In deze blogpost laat ik jullie zien wat voor bh’s ik heb liggen en altijd leuk erbij: een stukje geschiedenis!

Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!) 11 bh Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)

Mijn eerste BH

Ik weet niet meer hoe mijn eerste bh er toen uitzag, ik gok op een katoenen niemendalletje. Ik vond het echt afschuwelijk dat de verkoopster ook steeds kwam kijken of hij wel goed zat. Jarenlang vond ik het nog steeds vervelend als een verkoopster steeds langkwam om te vragen of hij goed zat, zo bang dat ze plots dat gordijn open zou schuiven! Nu vind ik het wel prettig als er wat hulp is, zo hoef ik niet steeds mij helemaal aan te kleden om weer de winkel in te gaan. Met de kans dat je pashokje weer bezet is…

Je hebt tegenwoordig zoveel soorten bh’s, in alle kleuren en maten. Voor welke gelegenheid draag je hem? Ga je sporten, draag je een nauwsluitende jurk of T-shirt, een strapless jurk? Wil je meer volume creëren of juist minder, wel of geen beugel, padded of non padded? Katoen of kant?

Welke soorten bh’s zijn er zoal?

  • De T-shirt beha: platte naden; niet te zien onder een strak shirtje.
  • Sportbeha: goede ondersteuning aan de borsten onder het sporten.
  • Padded beha: een gevoerde cup met extra steun voor de borsten.
  • Bralette: Een eenvoudige beha in een lichte stof zonder voorgevormde cups. Een bralette bedekt de borsten, maar biedt bijna geen ondersteuning en wordt dus vooral gedragen door vrouwen met kleine borsten
  • Naadloze beha: totaal geen naden in de cup.
  • Push-up beha: borsten lijken voller en krijgen extra ondersteuning.
  • Beugelloze beha: zonder beugel; heeft enkel cups.
  • Balconette: Een soort demi bra – die ongeveer de onderste helft van de borsten ondersteunt en bedekt – met een lage halslijn. De beha bestaat uit twee halve maantjes die bovenaan ongeveer een rechte lijn vormen. De bevestiging van de schouderbandjes wordt meer naar de buitenkant geschoven.
  • Een beha die de borsten tegen het lichaam aanduwt en het volume spreidt, waardoor de borsten kleiner lijken.

Een stukje geschiedenis:

Aan het begin van de 20e eeuw dook in het Nederlands het woord ‘bustehouder’ op, min of meer gelijktijdig met de uitvinding van de moderne beha. Het woord ‘bustehouder’ is een samenstelling van de woorden ‘buste’ en ‘houder.’ Buste is een ander woord voor boezem of borsten en het woord houder wordt gebruikt om de functie te benadrukken – het vasthouden of ophouden van de borsten.

Het oude Egypte:

Vrouwen droegen geen speciale onderkleding, vaak alleen een simpele tuniek, een kalasiris. Dat was een rechthoekig stuk stof wat werd dubbelgevouwen en langs de zijkant vastgenaaid zodat je een soort koker kreeg. De kalasiris kon één of beide schouders bedekken of had schouderbandjes.

Griekenland

In het oude Griekenland zijn bewijzen gevonden dat vrouwen beha–achtige kledingstukken droegen om hun borsten te bedekken en te ondersteunen. Zo zijn er op het eiland Kreta muurschilderingen ervan gevonden. In het Oude Griekenland en Rome droegen vrouwen onder bepaalde omstandigheden een lang wollen, katoenen of linnen verband dat op de rug werd vastgemaakt. Griekse en Romeinse meisjes en vrouwen droegen het veelal om de borsten plat te duwen. Zo wilden ze ook voorkomen dat borsten konden groeien, Het schoonheidsideaal was een fijngebouwde jonge vrouw met kleine borsten en brede heupen.

Zestiende eeuw

In de 16e eeuw kwam de voorloper van het korset op in de Europese mode. Aristocratische dames droegen een gesteven linnen lijfje of keurslijf, veelal versterkt met walvisbaleinen, staal, riet of een ander hard materiaal. De lijfjes van de renaissance konden zowel onder- als bovenkleding zijn en werden in het Frans cotte genoemd en in het Engels (pair of) body (bodies) (bovenkleding) of stays (onderkleding).

Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!) 13 bh Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)

Korset

Korsetten creëerden een brede borstkas en een smal middeltje. Hoewel de halslijn veel lager lag dan in de middeleeuwen, de boezem moest onopvallend blijven! Korsetten vond men noodzakelijk voor een rechte houding en aristocratische kinderen – meisjes én jongens – kregen op vroege leeftijd daarom ook een korset aangemeten. Een korset was een teken voor rijkdom, je kon je er toch nauwelijks in bewegen dus niet geschikt om arbeid te verrichten. 

Het korset werd eind negentiende en begin twintigste eeuw korter. Hierdoor was het wel nodig dat vrouwen met een volle boezem een aparte beha gingen dragen. Gelukkig hadden de eerste beha’s reeds hun intrede gedaan. De vroege beha’s, maar ook strakzittende hemdjes (camisoles) werden gedragen om voldoende steun te geven.

Tweedelige set ondergoed

De Française Herminie Cadolle (1845–1926) ontwikkelde een tweedelige set ondergoed dat ‘bien-être’ werd genoemd, wat ‘welzijn’ betekent. Het onderste stuk was een korset voor de taille en het bovenstuk bood steun aan de borsten dankzij de schouderbandjes. Deze set werd tentoongesteld tijdens de Grote Expositie (1900) in Parijs en was direct een sensatie.

Bekijk ook dit leuke filmpje, zo zie je hoe de beha in de loop der jaren geëvalueerd is!

Twee zakdoeken

Rond 1910 kwam Mary Phelps Jacob met een beha die gemaakt was van twee zakdoeken die met elastiek aan elkaar gehouden werden. Met die uitvinding hoefden vrouwen geen korset meer te dragen. (2 jaar later kreeg zij  patent op haar uitvinding)

Eerste Wereldoorlog

Na de Eerste Wereldoorlog onderging het damesondergoed ingrijpende veranderingen. Tijdens de oorlog hadden vrouwen een grote rol gespeeld in de economie, en eind jaren 10, begin jaren 20 werd de roep om vrouwenkiesrecht in veel landen ingewilligd.

Rond 1929 sloeg de mode voor bovenkleding een andere richting in. Hoewel de vrouwelijke figuur slank bleef, verloor ze definitief het jongensachtig karakter.

Tweede Wereldoorlog (Verbod op kant)

De Tweede Wereldoorlog legde de kledingindustrie grotendeels lam, onder andere door rantsoenering van grondstoffen. Zo gold er in het Verenigd Koninkrijk een verbod op ondergoed met kant of borduurwerk. Zowel in Groot-Brittannië als in de Verenigde Staten kregen vrouwen – die een belangrijke rol speelden in de oorlog – het voor elkaar om damesondergoed te laten erkennen als een essentiële industrietak, zodat de kwaliteit van korsetten en beha’s gewaarborgd bleef.

Jaren 80 tot heden

Het assortiment bestond uit klassieke fullcupbeha’s en werd uitgebreid met T-shirtbeha’s, sportbeha’s en push-up beha’s. De eerste sportbeha werd in 1977 op de markt gebracht en beleefde door de jogging- en aerobicsrages een sterke groei in de jaren 80 en 90. Terwijl de vrouwenmode zich in de jaren 80 door de zakelijke herenmode liet inspireren – denk aan blazers met schoudervullingen – werd ondergoed opnieuw vrouwelijker en luxueuzer. Twee decennia lang was damesondergoed eenvoudig en klein, daarna werd lingerie decoratiever en romantischer. Madonna gaf het korset en de bustier een nieuw leven, zij zette hiermee de trend voor zichtbaar ondergoed.

Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!) 15 bh Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)

 Mijn beha’s

De laatste jaren ben ik steeds veeleisender geworden wat bh’s betreft. Vroeger kocht ik gewoon een modelletje dat ik mooi vond (vooral met veel kant!), nu let ik veel beter op de pasvorm. Zit hij lekker, sluit hij goed aan? Geen hobbels of bobbels op mijn rug te zien? De pasvorm vind ik enorm belangrijk, eigenlijk wil ik niet eens merken dat ik een bh draag. Ik had vroeger behoorlijk zware borsten (cup DD tot E, soms F) en ik was zo blij toen ik mijn borstverkleining had gehad! Ik hoefde niet meer naar het schap met de grote maten maar kon gewoon naar de C-tjes. Ondanks dat ik nog veel pijn in mijn rug heb was het toch een goede beslissing.

Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!) 17 bh Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)

Zoals jullie zien heb ik aardig wat bh’s (ik heb er veel meer maar die heb ik ergens weer weggelegd, ik bewaar veel te veel en eigenlijk draag ik 2 stuks echt regelmatig. Bijna iedere dag een van de sport bh’s (geen afzakkende bandjes!) of de rode bh. Wist je dat je rood ondergoed goed onder witte kleding kan dragen? Net zoals huidkleuren zie je nauwelijks wat je eronder draagt. Verder heb ik een bh zonder bandjes, mocht ik ooit een strapless jurk dragen en zelfs een plak bh. Die bewaar ik al vind ik hem niet echt fijn zitten. Je weet maar nooit of ie van pas komt. Bralettes en balconettes vind ik altijd heel leuk om te zien, maar niet geschikt meer voor mij. Gelukkig ben ik tegenwoordig niet meer bang dat een verkoopster mijn pashokje in komt lopen, een van de voordelen als je wat ouder bent. En anders bestel ik online mijn bh’s, dan kan je op je gemakje alles thuis passen! Check de webshop LASCANA eens, die heeft voor ieder wat wils!

Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!) 19 bh Welke BH's draag ik het liefst? (Plus een stukje geschiedenis van de BH!)

Ik ben benieuwd wat voor soort model bh jouw voorkeur heeft, ga je voor praktisch, luxueus of helemaal geen bh? En koop je ze het liefst in een fysieke winkel of ook online? 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Lesie
Lesie
1 maand geleden

Goedenavond

Ik ben transveouw en heb al 2 jaar een cup b en draag al 1 haar sport bh en wil naar een voorgevormde gaan iemand tips

Rory
2 maanden geleden

Dat filmpje! Wat een te gekke actrice (want dat moet je wel zijn om dit allemaal zo tof uit te beelden). Ik kocht in de afgelopen jaren fysiek bij Victoria’s Secret (in de VS) en bij Intimissimi (in Rome). Inmiddels heb ik vorig jaar heel goed opgeruimd en allerlei ‘ruis’ de deur uit gekieperd. En ik heb een aantal goede BH’s online gekocht (bij Intimissimi). Maar dan heb ik het wel over luxe BH’s. Zowel push-up als bralette als anders. I love them. En dus als setjes trouwens. Ik koop meestal 2/3 broekjes bij 1 BH.

Wendy
Wendy
3 maanden geleden

Wat een leuk artikel.
Ik heb een haat liefde verhouding met bh’s. Ik heb een kleine omtrek, dus heel moeilijk om iets leuks te vinden. Ze komen altijd met een te grote maat aan. Meestal ga ik daarna geerged weg.
Nu draag ik een sportbh, deze zit lekker en ik hou het daar voorlopig wel bij.

Deb
3 maanden geleden

Dat filmpje was erg leuk! Ik draag naadloze bh’s met een cup (zodat je je tepel er niet doorheen ziet). Meestal draag ik van Marie Jo, die zijn zeker niet goedkoop (hebben hele leuke gebloemde bandjes die gezien mogen worden) maar zitten heerlijk en doe ik een eeuwigheid mee.Ik ga meestal naar de fysieke winkel. Hier in de buurt zit een boetiek en daar word je altijd super goed geholpen.

Annette
3 maanden geleden

Volgens mij kwam mijn eerste bh-tje van de Hema 🙂 ik draag nu eigenlijk altijd die van Victoria Secret – ze blijven mooi ook na veelvuldig wassen en de pasvorm en draagcomfort is heel fijn. Top dat er nu een winkel in Nederland is dus ik ga zeker binnenkort met mijn dochter even shoppen daar.

Ilona
Ilona
3 maanden geleden

Leuk artikel, ik kan mij mijn 1e ook nog herinneren toen (jemig ik wordt oud) had je nog gewoon van die winkels waar je ondergoed, kousen, sokken, onderjurken, zakdoeken (ja van katoen), hemden etc. kon kopen: Bonneterie heette dat volgens mij. Die winkel was gewoon in de buurt. Door hormonen zijn mijn borsten groter geworden en daar ben ik zelf niet blij mee. Ik draag sinds een jaar of 15 uitsluitend bh’s van Triumph. Ik koop ze meestal in een outlet aan het einde van een seizoen. Ze zijn dan soms wel 70% goedkoper. Toen ik nog in het verpleeghuis… Lees verder »