project 333
Artikelen, Fashion, Kleding, Lifestyle, Wonen

Een overzichtelijke garderobe creëren? Probeer Project 333!

Onlangs schreef ik een artikel waarin ik tips gaf met betrekking tot het organiseren van je kledingkast. Maar behalve door het onder de loep nemen van de kastindeling, kun je ook op een andere manier meer overzicht in je garderobe creëren: door eens kritisch na te gaan welke kleding je daadwerkelijk draagt en de rest (tijdelijk) op te bergen of weg te doen. Wil je het opruimen van je kleding echt serieus aanpakken en houd je wel van een uitdaging? Maak dan kennis met Project 333!

kleding sorteren

Foto: Kleding sorteren door Tinatin/ Shutterstock

Het idee achter Project 333

In het kort: Project 333 staat voor een garderobe die 33 items bevat en 3 maanden hetzelfde blijft. De vrouw achter Project 333 is de Amerikaanse Courtney Carver. In 2006 kreeg Courtney de diagnose MS, waarna ze op zoek ging naar manieren om haar klachten te verminderen. Ze kwam tot de conclusie dat stress een negatief effect had op haar lichamelijke gesteldheid en ontdekte ook wat het sleutelwoord was als het om het verminderen van stress ging: eenvoud. Het nastreven van een simpeler leven werd haar nieuwe doel. In het kader hiervan bedacht ze in 2010 kleding-challenge Project 333, waarover ze ook schreef op haar blog bemorewithless.com. Inmiddels, acht jaar later, passen vele vrouwen van over de hele wereld haar methode toe in hun eigen garderobe.

De voordelen? Je creëert meer rust in je hoofd, omdat je kast er overzichtelijk uitziet en je ’s ochtends veel gemakkelijker een outfit kiest. Daarnaast ‘mag’ je niet zomaar meer allerlei items kopen, waardoor je geld en tijd bespaart en ook nog eens duurzamer bezig bent. Overigens is de kans groot dat je na verloop van tijd niet eens meer de behoefte hebt om veel te shoppen, omdat je ontdekt dat je maar weinig kleding nodig hebt om je gelukkig te voelen.

ontspannenFoto: Ontspannen door Fizkes/ Shutterstock

Project 333 in de praktijk

Hoe werkt Project 333 nu eigenlijk precies? De eerste stap is het samenstellen van een garderobe die (maximaal) 33 items bevat. Niet alleen kledingstukken, maar ook accessoires, sieraden, jassen en schoenen worden meegerekend. Items die niet meetellen zijn je trouwring (of iets anders dat van sentimentele waarde is en dat je altijd draagt), ondergoed, nachtkleding, huiskleding en sportkleding. Na het uitkiezen van jouw 33 favorieten berg je de rest van je kleding op in dozen, die je afsluit met tape en uit het zicht zet. Nu is het de bedoeling dat je 3 maanden lang enkel de geselecteerde items draagt en hier geen nieuwe spullen aan toevoegt. Je hoeft het jezelf echter niet onnodig moeilijk te maken; past een kledingstuk niet meer of gaat er iets stuk, dan mag je het gerust vervangen.

Houd bij het uitzoeken van je kleding in je achterhoofd dat je tijdelijke capsule wardrobe veelzijdig moet zijn. Bedenk voor welke activiteiten en weersomstandigheden je je de komende maanden allemaal moet kleden en ga ook na in hoeverre de items onderling met elkaar te combineren zijn. Bepaalde basics zijn in elk seizoen onmisbaar, zoals een praktische jas – onder meer hier verkrijgbaar – en een paar goede schoenen. Verder is het vooral belangrijk dat de items die je kiest jou stuk voor stuk een goed gevoel geven. Als elk kledingstuk dat in je kast hangt je blij maakt, heb je waarschijnlijk nauwelijks het gevoel dat je iets mist.

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
3 jaren geleden

Handig, daar had ik nog niet eerder van gehoord!

Babs
3 jaren geleden

Sokken kan je niet genoeg hebben wat mij betreft, zeker hier..Ik wissel soms wel 3 keer per dag van sokken. Dan loop ik weer door wat nats op de vloer (kattenvoer of water) en dan doe ik direct weer schone, droge sokken aan. (Niets vervelenders dan natte sokken)
Heerlijk, ik loop ook altijd in huiskleding.
Ik ga morgen verder met kleding opruimen (zolder) en alles ga ik passen en mijzelf ermee op de foto zetten. Vind ik dat ik er raar in uitzie of als het echt te strak zit, dan gaan ze weg. 😉

Irene
3 jaren geleden

Ik denk serieus wel dat dit te doen moet zijn. Ik draag namelijk heel vaak huiskleding en pyama,s. Sokken heb dan wel een vreselijke zwak voor, maar die tellen niet mee toch? Maar ik moet sowieso eerst weer eens opruimen, stapeltjes maken enzo 😂

Rory
3 jaren geleden

33 stuks inclusief kleding en accessoires? Dat gaat ‘m niet worden bij mij vrees ik. Ik lees er wel meer over. Ben ook echt bezig met minimaliseren, maar realiseer mijzelf ook dat ik ‘lief’ mag zijn voor mijzelf. Ja, als ik weer eens een (mini) impuls aankoop heb van een truitje van 5,99 realiseer ik mij dat dit wellicht niet goed is voor het milieu en ook dat ik de ‘rush’ van het kopen van iets nieuws niet lang vasthoud. Maar voor nu brengt het mij veel. En daar kijk ik ook naar. Overigens heb ik onlangs een superleuke winterjas… Lees verder »

Annette
3 jaren geleden

Lijkt me heel lastig persoonlijk, 33 is niet veel en ik houd ervan om regelmatig ook wat nieuws te kopen maar kan me voorstellen dat mensen hier wel heel blij van kunnen worden en er echt iets aan hebben.

Jolanda
3 jaren geleden

Ik ken dit nog helemaal niet, leuk!

chucky1012
3 jaren geleden

Goed concept.
Dit ken ik niet.
Ik zal meteen even kijken…
Men bespaart nogal veel op deze manier…

Een fijn weekend 😉