Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme 9 followme Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme
Artikelen

Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme

Gisteren zag ik de documentaire #followme van Nicolaas Verheul. Ik wist dat het mogelijk was om volgers te kopen voor Instagram en dat er manieren zijn om het algoritme van Instagram te verslaan, zodat je “gezien”wordt op Instagram. Hoe meer volgers, hoe aantrekkelijker je bent voor gesponsorde opdrachten. Cashen en fame dus! Nicolaas Verheul laat in deze documentaire zien dat er een schimmige wereld zit achter het Instagram gebeuren. En wil je snel famous worden? Ja hoor, dat kan. Iedereen kan een superster worden op Instagram.

Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme 11 followme Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme

Checken van likes op Instagram– Kaspars Grinvalds/ Shutterstock

Op mijn blog vertel ik hoofdzakelijk over producten die ik getest heb en op zondag in de KeeK op de WeeK laat ik jullie zien wat ik zoal gedaan/meegemaakt heb. Met af en toe een kritische noot maar verder hou ik het “rustig”. Daarmee bedoel ik dat ik geen discussies wil uitlokken of zoiets dergelijks. Nu wil ik ook geen discussie aangaan maar ik wil iedereen die het interessant vindt wijzen op de briljante uitzending over Instagram die gisteren op televisie was. #followme ging over de manier hoe sommige grote Instagrammers aan hun vele volgers kwamen. Hoe je in een paar minuten plots een “celebrity” kan worden, puur door het kopen van nepvolgers.

shutterstock_302387999

girls in car celebrating by As Inc/ Shutterstock

Social media

Ik heb wel eens vaker gezegd dat ik schrijven het leukst vind. En foto’s maken ga ik ook steeds leuker vinden. Zeker nu ik langzaam aan meer snap van, in mijn geval, mijn smartphone, belichting en fotobewerking. En ik heb vaker gezegd dat Facebook, Twitter en Instagram meer een noodzakelijk kwaad zijn dan dat ik daar veel voldoening uit haal. Facebook vind ik voornamelijk leuk om te kijken hoe het met mijn kennissen gaat en die schattige filmpjes van honden en katten… Smelt, te leuk! Dan zit ik, meestal op het toilet soms keihard te lachen. Ja, je moet daar toch regelmatig zitten voor een x aantal minuten…

Ik ben geen fervent Twitteraar. Ik zie mensen die dat veel regelmatiger doen en sommige tweets zijn ook heel leuk. Of interessant. Maar ik heb domweg te weinig tijd en te weinig (interessants) te melden.

Instagram kan leuk zijn maar is vaak ook tijdrovend. Gezellig als het mensen zijn die ik echt ken, via mijn blog of in real life, maar er zijn zoveel accounts van wannabe ijdeltuiten die zichzelf onwijs bijzonder en knap vinden en dat constant aan ons moeten laten zien. Ik heb het dan niet over mensen die mooie ooglooks creëren, want dat is een creatieve uiting/skill, iets wat sommige mensen gewoon fantastisch kunnen en mooi is om naar te kijken. Dat geld ook voor prachtige gelakte nagels. Schattige baby’s en dieren zijn altijd plaatjes die ik leuk vind om naar te kijken. Net als in een magazine kijk ik graag naar mooie afbeeldingen, en dat mag ook van een mooi landschap of stad zijn.

Volgers kopen?

Ik wist allang dat je volgers ergens kan kopen maar dat het zo vlakbij was…Op Marktplaats nota bene! In de documentaire praat Nicolaas Verheul met een 15- jarige jongen die allemaal volgers kan regelen voor je. Tegen een vergoeding uiteraard. Ik geef die jongen geen ongelijk. Hij kan dat en ziet een gat in de markt, die gaat nog ver komen hahaha! Ondernemer in de dop!

Ik heb vaak tijdens mijn slapeloze nachten filmpjes zitten kijken van allemaal Instagram goeroe’s die beweerden dè oplossing te hebben om meer volgers te krijgen. En geloof mij, er zijn heel wat gasten die daar in meer of mindere mate verstand van hebben en daar hun missie van gemaakt hebben. Vooral hoe je het Instagram algoritme moet tackelen. Ik begreep vaak niks van die hacks , zoals bv.het gaan liken en delen van accounts die honderdduizend of meer volgers hadden waardoor je je eigen Instagram een boost kon geven. Waarom zou ik mensen gaan volgen puur omdat dat de grote marktspelers zijn? Doodvermoeiend. And boring.

Ik vroeg mij ook best af waarom anderen zoveel volgers hadden en ik maar op die 500 bleef hangen (nu over de 1000 volgers inmiddels en niet gekocht ;)). Niet omdat ik beter of leuker dan een ander ben, maar ik vond het toch wel vreemd. Zeker gezien het aantal bezoekers iedere maand op mijn blog. Op de een of andere manier deed ik iets verkeerd? Ik had geen idee.

Maar dat Instagram zo een (fake) big business is… Het bedrijf is ook niet te benaderen zag ik in de documentaire #followme. Alles is geheimzinnig en afgeschermd voor de buitenwereld. Zeker voor journalisten.

Allemaal 100.000 volgers en dan?

Dus als iedereen even wat volgers gaat shoppen dan zou er weer een evenwicht kunnen ontstaan zou je zeggen. Als iedere Instagrammer hetzelfde aantal volgers heeft, zou dat inhouden dat in principe zij ook weer op “score nul” staan. Dat zou een goede grap zijn! Oké, dan “wint” degene met het meeste geld, degene die constant kan blijven investeren. En dat heeft niets te maken met de persoon, zijn fotografie skills of welk merk hij vertegenwoordigt.

Kinderen en Instagram…

Wat ik helemaal stuitend vond was dat kinderen zelfs op de basisschool volgers kopen om populariteit bij hun klasgenoten af te dwingen. Dure merkkleding is dus in principe vervangen door Instagram. Erger… Zelfs ouders kopen volgers voor hun kinderen! Wie word daar eigenlijk beter van? Juist. Het kind in ieder geval niet. Wat leven wij toch in een bizarre wereld. In India zaten vroeger werknemers de hele dag zaten te klikken op alle hartjes en nu doen computers/bots dat werk.

Toen ik naar followme keek (ik laat de hashtag weg, straks denkt iedereen dat ik volgers zoek, hahaha) was ik serieus flabbergasted. Ik ben eigenlijk hartstikke nuchter, maar je gaat je toch afvragen waar iedereen mee bezig is. In alle eerlijkheid, Ik vind mijzelf ook best raar dat ik eerst een foto maak van mijn eten voordat ik een hap neem.

En ik maak mij ook schuldig aan een vorm van reclame, want anders zet ik die hashtags er ook niet bij. Eerlijk is eerlijk. Maar frauduleus bezig zijn is natuurlijk niet oké. En dat is het kopen van volgers dus wel begreep ik. Bedrijven geven influencers mooie spullen omdat zij juist zoveel volgers hebben. Dus houden die influencers die bedrijven ook voor de gek. Zelfs bedrijven kopen ook volgers…. Ik denk/weet dat bedrijven al meer letten op mensen met heel veel volgers. Zijn dat echte mensen? Zijn dat echte accounts? Klopt het wel dat iemand pakweg 10.000 volgers heeft en dan relatief weinig reacties krijgt?

Swipe up!

Met meer dan 10.000 volgers kan je zo leuk “Swipe Up” op Instagram functie toevoegen, je kent vast het wel als je een fervent Instagrammer bent. Van deze “gratis cadeautjes” van Instagram wil je natuurlijk gebruikmaken. Dus doe je je stinkende best om dat ook te mogen doen. Je wordt dus beloond voor het vergaren van volgers, zo lijkt het wel.

En vaak zijn dat niet eens mensen van vlees en bloed, dus aan wie denken bedrijven hun boodschap/product aan de man te brengen? Aan een computer? In de documentaire zag je ook een bedrijf die voor de grote jongens (Mercedes e.d) uitzoekt of zij wel hun centjes moeten spenderen aan bepaalde grote accounts. Want er gaat heel veel geld in om, een beetje Instagrammer kan daar aardig, zeg maar riant van leven.

Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme 14 followme Koop jij nepvolgers voor Instagram? Briljante Documentaire van de VPRO #followme

Selfie pose by ESB Professional/ Shutterstock

Stoppen met Instagram dan maar?

Ik zat eraan te denken om maar te stoppen met al die social media, was het niet dat ik toch wel leuke volgers heb en de meeste mensen die ik volg op Instagram zijn ook gewone mensen die het leuk vinden om dingen met jou te delen. En die zelf hard gewerkt hebben om mee te komen in deze ratrace.

Tja… Dan stop je ermee en wie weet meer mensen met mij. En dan? Dan komt er weer een ander platform en begint het spelletje weer overnieuw.

Pff.. Dit heb ik even snel na de uitzending getypt. Echt, iedereen die wat doet met Instagram zou die docu zeker moeten gaan terugkijken. Leermomentje voor ons allen: Kijk dus nooit op naar mensen omdat ze zoveel volgers hebben. Het zegt niets over hun populariteit. Ik deed dat al niet, en hopelijk jullie ook niet (meer).

Het meest opvallende blijft dat wij met zijn allen weer voor de gek gehouden worden, is het niet over Instagram, dan is het wel over onze voeding, politiek of crèmes waarmee je je rimpels in 4 weken kwijt bent, er zit vaak een hele slimme marketing achter.

Check #followme voor de documentaire, aanrader! (Ik zag deze docu gisteren stomtoevallig omdat ik aan het zappen was en hoorde dat de Keuringsdienst van Waarde kwam, en mocht je de Keuringsdienst niet kennen, ook zo een aanrader!)

Kom, ik ga nog even een leuke foto nemen van Marie en Toulouse en op Instagram plaatsen!

Heb jij followme ook gezien?

Update: Ik heb vanwege een pitch op een product een mail verstuurd naar dat bedrijf om te vragen of zij het vereiste aantal Instagram volgers konden aanpassen. Hun wijzende op het feit dat veel Instagram accounts uit nepvolgers bestaan. Ik kreeg als antwoord:

Goed dat je je profiel eerlijk houdt, maar helaas staan de eisen er niet voor niets bij….

Dus dat schiet niet op, al snap ik wel dat zij dat niet zomaar kunnen aanpassen. Maar al die bedrijven houden zichzelf voor de gek. Natuurlijk zijn er accounts met veel volgers die op een natuurlijke manier verkregen zijn, maar kunnen zij dat zien? Checken zij dat allemaal?

Het is zo jammer dat iemand met een laag bezoekersaantal op zijn blog (Google analytics) dus de meest mooie (lees: dure) producten krijgt, puur omdat deze zo een 10.000 fake volgers gekocht heeft. Met mijn bezoekersaantallen zit het meer dan goed en daarom voelt dat zo zuur aan.

Eigenlijk zouden wij met zijn allen een brief moeten opstellen dat wij er niet mee eens zijn dat alle aandacht gaat naar Instagram en er niet meer gekeken wordt naar de kwaliteit van onze blogs. 

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Tessa
3 jaren geleden

Interessant artikel. Ik krijg regelmatig ‘aanbiedingen’ om ‘samen te werken’ met een instagram account. Voor de gein vroeg ik wat ze onder samen werken verstaan. Echt bizar: ze beweren dat als je een ‘shout out’ op hun pagina koopt (voor bizare bedragen) dat je dan gegarandeerd een minimaal aantal likes en volgers krijgt. Ik moest zo hard lachen toen ik dat las. Ik snap het niet dat mensen dit ook daadwerkelijk doen.

Rory
3 jaren geleden

Ik vind Instagram eerlijk gezegd echt heel erg leuk. Wellicht omdat ik zo visueel ben ingesteld. Maar wel omdat ik dat op mijn eigen manier doe. Geen ‘prachtig gelikte’ feed, maar gewoon ‘as it is’. De stories vind ik superleuk omdat ik dan los kan gaan met de dingen die ik doe. Dat is inderdaad mijzelf een beetje op de hak nemen. Make-up loos in beeld. En experimenteren met nieuwe producten. Volgers vind ik natuurlijk wel heel leuk, maar kopen van volgers? Nee, dat heb ik niet eens overwogen.

Deb
3 jaren geleden

Wat een goed artikel Babs, en nee ik heb de documentaire niet gezien, maar ga dat zeker van de week even op een rustig moment doen. Ik blijf liever ook klein, maar dan wel echt zonder nep volgers en likes. Ik heb liever dat mensen mij volgen omdat ze het leuk vinden wat ik doen dan door een stelletje zelfgekochte volgers. Ik vind dat ik mezelf (op de eerste plaats) maar ook de rest van de wereld voor de gek zou houden. Is niks voor mij, dat voelt gewoon niet goed. Fijn weekend lieve Babs!

Estrella
3 jaren geleden

Ik vind het jammer dat er tegenwoordig steeds meer nep is. En dat alles om populair zijn draait. Alsof dat zaligmakend is en je dan opeens ‘geweldig’ bent en anders niet. Erg jammer. Ik heb zelf best wat volgers op Instagram, maar nep-accounts en spammers blokkeer ik gelijk. Ik hecht er geen warde aan. Ik snap dat er veel (vooral jonge) mensen zijn die dat wel doen, maar echt, betalen om populairder te worden gaat wel vrij ver… Tenminste dat vind ik. 🙂

Irene
3 jaren geleden

Dat was dus 1 van mijn redenen om te stoppen met Instagram. Al die mensen die je volgen en ontvolgen. Bij mij barstte de bom, toen de vriendin van een kennis dat mij deed. Toen kwam het te dichtbij. Ik heb altijd meer bezoekers gehad dan volgers. En nu ik weer blog gaan langzaam de bezoekersaantallen weer omhoog. En vergeleken bij de grote bloggers is dat niets, maar ik ben blij en trots op hetgeen wat ik doe.

chucky1012
3 jaren geleden

Interessant.
Ik doe er niet aan mee en vindt dat dit niet moet kunnen…
Insta. geeft me inspiratie en is leuk om te zien wat anderen doen of gedaan hebben…

Xoxo

Wendy
Wendy
3 jaren geleden

Ik heb het niet gezien. Maar ook al ben je “klein”, je blijft leuk. En ik blijf je volgen. Ook de andere leuke bloggers. Veel succes.

Annette
3 jaren geleden

Ik heb de docu niet gezien maar had er al over gehoord in het nieuws van de week. Laat mij maar lekker schuiven met mijn mini blog. Ik juich bij elke nieuwe volger en als zijn dat er maar een paar honderd en heb ik een paar duizend unieke bezoekers ik vind het helemaal prima en ben er trots op. Wie houd je voor de gek met al die nep volgers alleen jezelf toch, en de PR bureau’s want die gaan er blind in met altijd de vraag over hoeveel volgers je hebt. Hulde aan de micro blogger en laat… Lees verder »

Annette
3 jaren geleden
Reply to  BeautyByBabs

Helemaal mee eens Babs, ik gebruik nooit filters bijvoorbeeld, daar heb ik allemaal geen tijd voor, bij mij is het what you see is what you get en als dat niet goed genoeg is, jammer toch!? Fijn weekend!

Anna Gerrie
3 jaren geleden

Ik heb ‘m ook gezien, echt bizar hoe dat gaat! Maar als het goed is gaat Instagram alle spookvolgers etc. verwijderen.