Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare) 9 anti-aging Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare)
Anti- aging, Artikelen

Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare)

Wat is de goede volgorde als je je huidverzorging op brengt? Je leest vaak allerlei (goedbedoelde) huidverzorgingsadviezen waardoor je soms in de war kan raken. Moet je nu eerst je hyaluronzuur, lactic acid, niacinamide, je dagcrème of je vitamine C serum gebruiken? Ofwel, wat is de juiste manier van “stapelen” als je meer dan 1 huidverzorgingsproduct gebruikt?

Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare) 11 anti-aging Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare)

Vaak heb je zoveel verschillende producten in huis en je zou ze het liefst allemaal tegelijk willen gebruiken. Maar is dat wel slim om te doen? Ik “layer” ook altijd mijn huidverzorging en vooral met de serums van The Ordinary weet ik vaak niet wat de beste volgorde is.

Ik heb momenteel 3 serums van The Ordinary

  • Alpha Arbutin 2% +HA-  Met 2% gezuiverde alfa arbutine en hyaluronzuur. (hyperpigmentatie) Geadviseerd: PM
  • Lactic Acid 10% + HA- Een sterke peelingformule met melkzuur met AHA en hyaluronzuur. (oneffen teint, fijne lijntjes, hyperpigmentatie) Geadviseerd: PM
  • Resveratrol 2% Ferulic Acid 3% Watervrije, krachtige antioxidantenformule. Een watervrije oplossing van 3% pure resveratrol en 3% pure ferulazuur. (Geadviseerd: AM en PM)

Toen ik de video zag waarin Angie van Hot & Flashy vertelde hoe zij dat deed had ik echt zo een “aha” momentje… Ik “layer” mijn huidverzorging op bijna dezelfde manier!

Haar drie simpele regels…

1) Laagjes direct na elkaar opbrengen…

Zorg ervoor dat je vocht vasthoudt en dat het niet verdampt. Daarom brengt zij in rap tempo achter elkaar haar producten op. Dus niet wachten tot het eerste laagje (bijvoorbeeld je serum) droog is, maar breng direct daarna je volgende product op. Bijvoorbeeld je dagcrème.

Morning routine van Angie:

  • Zij wast haar gezicht met een milde cleanser
  • daarna doet zij op haar nog vochtige huid een  vitamin C serum
  • daarna haar exfoliator (lactic acid van The Ordinary)
  • daarna een product met Q10 wat peptides bevat
  • daarna een moisturising lotion (zij houdt niet van rijke dagcrèmes) namelijk Cerave PM. (bevat hyaluronzuur, niacinamide, ceramiden en dimethicone)
  • als laatste natuurlijk sunscreen

Zij legt in het filmpje ook uit waarom zij eerst de vitamin C gebruikt en daarna pas de exfoliator. Het klinkt gek om dode huidcellen te verwijderen als er al Vitamine C op zit. Maar ze legt het allemaal uit waarom zij het zo doet.

Dimethicone is een olie gebaseerd op siliconen. En dimethicone legt een laagje op je huid wat ervoor zorgt dat vocht vastgehouden wordt en fijne lijntjes worden ook wat opgevuld. (Wist je trouwens dat er soms in speelzand voor kinderen siliconen zitten? Die maken dat de zandkorrels zacht zijn en niet aan elkaar plakken)

2) Hydrate, hydrate…

Het vasthouden van vocht, het hydrateren van de huid doe ik ook op haar manier. Soms met water (een licht vochtige huid na het douchen), en soms met een hydrating mist. Ik spray wat hydrating mist op mijn gezicht en breng daarna mijn hyaluronzuur aan. Om daarna nog even met diezelfde mist er nogmaals overheen te sprayen. Want hyaluronzuur pakt ook het water uit de omgeving op zodat je dat “plumping” effect krijgt. En zo maak je optimaal gebruik van dit “zuurtje.”

3) Most important goes first

Het product met de belangrijkste werkstoffen ( tegen rimpels, pigmentvlekken, droge huid, onregelmatige huidstructuur, acne etc) breng je als eerste op en daarna pas de rest. (Angie gebruikt al jaren de door haar huidarts/huisarts voorgeschreven Vitamin A/Retinol (tegen rimpels). Die moet je ‘s avonds gebruiken. Vitamin A gaat dan het eerst op haar gezicht en daarna volgt eventueel de rest. (Vitamin C en acids/peelings worden daarom ‘s ochtends door haar gebruikt).

Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare) 13 anti-aging Wat is de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging? (How to layer anti-aging skincare)

Het is de moeite waard om dit filmpje even te bekijken; Angie heeft altijd goede review video’s en laat de camera ook vlak op haar huid inzoomen zodat je goed kan zien of bijvoorbeeld een under eye concealer wel of niet in de lijntjes gaat ophopen.

Wat ziet ze er goed uit!

Angie is ook de jongste niet meer, dus voor ons wat oudere dames helemaal interessant. Zij vertelt wel eerlijk dat zij botox gebruikt, maar bij haar valt het nauwelijks op, ze ziet er gewoon fris en goed uit. En sinds kort heeft ze lipfillers. Kijk, dat ziet er ook heel natuurlijk uit, het kan dus wel!

Huidverzorging goed toepassen is vaak een kwestie van uitproberen en een beetje logica gebruiken. En dan kan je het eigenlijk nooit echt fout doen! Let natuurlijk wel op dat als je een gevoelige huid hebt je niet los moet gaan irriterende (peelende) stoffen, maar dat spreekt voor zich.

In welke volgorde breng jij je huidverzorging op?

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Renilde
Renilde
1 jaar geleden

Hey Babs!

Heb jij toevallig ook een artikel over welke supplementen je best zou kunnen nemen bij het ouder worden? Ik heb momenteel mijn skincare routine in check en krijg veel vitaminen bij door gezonde voeding, maar ik heb het gevoel dat ik toch nog iets extra nodig heb of kan gebruiken. Wat denk jij bijvoorbeeld van dit multivitamine voor 50+ers van Flinndal? (https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi-50-vrouw), ik zou graag voor zoiets gaan als supplement.

Ik kijk uit naar je antwoord en je mening!
Renilde

Tessa
2 jaren geleden

Interessant artikel. Ik gebruik 3 producten: micellair water, dag/nacht crème en een oogcrème

Rory
2 jaren geleden

Goed om te lezen (en bewaren dit). Voorheen reinigde ik eerst mijn gezicht, conform het 3-stappen plan van Clinique. Maar vóór de DDML bracht ik dan nog een serum aan. Dan DDML en dan de dagcrème (al dan niet met SPF) en daarna de zonnebrandcrème. Maar wat ik lees met vitamine C en verschillende soorten serums. Poeh. Dat durf ik nu sowieso even niet. Op bepaalde (eczeem) plekken breng ik even helemaal niets meer aan (behalve de Lipikar Baume AP+M)…

Petra
2 jaren geleden

Wat een handig artikel, ik ga toch mijn routine eens wat gaan aanpassen, haha

Natiza
2 jaren geleden

Hele fijne tips!

Annette
2 jaren geleden

In de ochtend eerst een serum dan een crème en dan nog mijn tinted moisterizer. In de avond na de double cleanse ongeveer hetzelfde (wel andere producten) een serum, op het moment wissel ik mijn retinol af met een andere crème en dan nog een lekkere moisterizer erover heen. Kan nu wat meer retinol gebruiken omdat ik niet naar de schoonheidsspecialiste ga. Anders moet ik 14 dagen van te voren stoppen met retinol anders gaat het met waxen niet goed (dan trek je de huid stuk….)

bychristiana
2 jaren geleden

Wat een super goed filmpje! Het is inderdaad zo jammer als je de ‘verkeerde’ volgorde hanteert of producten op de verkeerde manier gebruikt, zoals een toner als cleanser gebruiken of alleen een serum zonder crème.