De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur 9 biologische kleding De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur
Artikelen, Fashion, Kleding, Lifestyle

De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur

De laatste jaren komen wij steeds vaker de termen biologisch, groen en duurzaam tegen. Vaak denk ik bij biologisch als eerste aan voeding, maar ook sommige kledingzaken zijn biologisch en duurzaam bezig. Milieu en gezondheid is nu meer dan ooit een hot topic. Kledingwinkels en kledingmerken stappen over op biologische en duurzame kleding. Hartstikke goed, want het is belangrijk voor het milieu, onze gezondheid en die van de katoenboeren en fabrieksarbeiders. En niet te vergeten alles wat leeft op deze planeet, planten, mens en dier. Hoe zit dat nu precies met biologische kleding, doe je jezelf en de aarde daar echt een plezier mee? Zouden wij eigenlijk niet allemaal biologische kleding moeten gaan aanschaffen?

De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur 11 biologische kleding De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur

Biologische kleding

In de duurzame kledingwereld is biologisch katoen (biokatoen of organisch katoen) tot op heden het meest toegepaste materiaal om kleding te maken. Biokatoen heeft naast een pesticide vrije teelt (en minder waterverspilling) een aantal andere goede eigenschappen.  Biokatoen is meer luchtdoorlatend waardoor het materiaal beter ademt, en daardoor heel geschikt is voor mensen met een gevoelige huid. Denk aan o.a. mensen die last hebben van allergieën en eczeem. Door de sterkere katoenvezel heeft biokatoen ook een langere levensduur. Een kledingstuk gaat veel langer mee. dus er is minder verspilling.

Bij biologisch moet je ook denken aan biologisch afbreekbare materialen, ontworpen voor hergebruik of voor recycling tot nieuwe producten (ook duurzaam dus). En biologische katoenboeren en andere productiemedewerkers worden niet meer blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën, pesticiden of kunstmest. En de boeren en arbeiders worden niet meer uitgebuit en krijgen een fatsoenlijk en leefbaar loon uitbetaald. Vroeger waren wij helemaal niet bezig met schoon en duurzaam, er is inmiddels een hoop veranderd. Je had geen idee wat er in de textielindustrie afspeelde, het was een ver van mijn bed show. Later zagen wij de beelden op televisie onder welke erbarmelijke omstandigheden fabrieksarbeiders in sweatshops moesten werken, om over de kinderarbeid maar te zwijgen…

De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur 13 biologische kleding De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur

Giftige bestrijdingsmiddelen

Wist je dat: ongeveer 25 procent van de bestrijdingsmiddelen die op de hele wereld gebruikt worden, ingezet worden voor het verbouwen van katoen? Sommige van deze chemische middelen zijn de meest giftige ter wereld! Jullie begrijpen vast wel hoe gevaarlijk dat is voor de mensen die nog handmatig de katoen moeten plukken. Insecten waaronder bijen gaan dood terwijl zij juist zo belangrijk zijn voor de bestuiving van de katoenplanten. De vogels die de insecten eten krijgen ook die bestrijdingsmiddelen binnen, kortom, het hele ecosysteem gaat eraan. Duurzame en biologische producten hebben veel overeenkomsten, alleen bij biologisch ligt de nadruk meer op het ecosysteem, alle dieren, planten en bacteriën.

Duurzame kleding wordt gemaakt van:

Waarom is biologisch katoen meestal duurder?

Omdat er geen onnatuurlijke meststoffen worden gebruikt groeit biologisch katoen wel langzamer. Daarom betaal je vaak meer voor biologisch katoen, net zoals bij biologische voedingsproducten. Leuk weetje: bij C&A is de prijs van hun biologische kleding hetzelfde als die van alle andere vergelijkbare producten. Dit doen zij om de kleding voor iedereen toegankelijk te maken. De BIOKATOEN die wordt gebruikt, is puur en niet vermengd met conventioneel  katoen.

De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur 15 biologische kleding De Voordelen van Biologische Kleding voor Mens en Natuur

Klimaatverandering

Ik schrik vaak als ik de beelden op het nieuws zie. Er valt sneeuw waar het nooit gesneeuwd heeft, overal in de wereld zijn wel overstromingen, zo ook in Nederland. Stormen en stortregens worden krachtiger en nemen toe in aantal. Toch lijkt het alsof alle seizoenen juist milder worden. Afgelopen winter had ik echt geen dikke das of muts nodig of zoiets als thermo ondergoed. Toen ik klein was waren de winters een stuk kouder, voor mijn gevoel lag er vaker en langer sneeuw. Sneeuwballengevechten, iglo’s bouwen, schaatsen, noem maar op. En de zomers leken oneindig lang te duren. Of is dat mijn perceptie?

Ik mag aannemen dat iedereen een eerlijk en schoon product aan wil schaffen. Gelukkig neemt de populariteit van biologische kleding toe en ziet men biologische kleding niet meer als iets voor “geitenwollensokken” types. Behalve dat het materiaal heel sterk is zie je qua uiterlijk geen verschil meer met “gewone” kledingstukken. Kleding produceren kan nu op een manier die niet schadelijk meer is voor mens en milieu. En daar hebben wij allemaal profijt van!

Koop jij wel eens biologische kleding?

 

 

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
bychristiana
5 maanden geleden

Om heel eerlijk te zijn let ik er niet echt op of kleding biologisch is. Wel shop ik veel bewuster in die zin dat ik er goed op let of kleding makkelijk te combineren is, van goede kwaliteit en dat ik er niet na een of twee keer dragen al op uitgekeken ben.

Rory
5 maanden geleden

Ik koop liever helemaal geen nieuwe kleding meer (al gaat mij dat niet altijd even goed af) omdat ik aan het (op)ruimen ben. Als ik wat koop is het vaak via Vinted. Biologische t-shirts koop ik weleens. Met name omdat het direct op je huid komt en ik wel het een en ander weet van de kleurstoffen en ingrediënten die worden gebruikt (ik kom oorspronkelijk uit de modewereld). Ik heb het ooit zelf eens ervaren. Een nieuwe spijkerbroek gekocht, niet willen wachten en dan meteen – zonder te wassen – aandoen. Doe ik dus nooit meer. Een jeuk dat ik… Lees verder »

Deb
5 maanden geleden

Ik koop wel eens biologische kleding als dat toevallig op mijn pad komt, maar ben er momenteel eerlijk gezegd niet heel erg mee bezig. Wel met minder energie (met name gas; door over te schakelen op energie van zonnepanelen ) te gebruiken, het scheiden van afval etc. Dus op mijn manier, draag ik een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Als ik op alles moet letten, haak ik denk ik af op een gegeven moment 😂.

chucky1012
5 maanden geleden

Zo een leerzaam artikel…..
Ik hou van kleding dat biologisch is.
Het neemt gemakkelijker zweet op en het is geen zware stof……

Xoxo

Ilona
Ilona
5 maanden geleden

Ik denk eerlijk gezegd dat er nog heel veel misstanden zijn in de textielindustrie. Soms is katoen wel biologisch en duurzaam geteeld maar dan wordt de kleding die daarvan gemaakt is toch in de zogenaamde “sweatshops” gefrabriceerd. En daar komt bij dat er voor het telen van biologische katoen meer water nodig is en geteeld wordt in landen die al een tekort aan water hebben. Verder is er door de teelt van zoveel katoen weer minder plek voor voedingsgewassen. Volgens mij is de enige mogelijkheid gewoon minder kleding kopen van betere kwaliteit zodat het langer meegaat. Of 2e hands. Er… Lees verder »