KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 9 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...
Artikelen, Huisdieren, Marie en Toulouse

KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd…

Hallo KeeKers, in deze KeeK wat minder leuk nieuws. Omdat ik Marie nog steeds sloom en slaperig vond plus dat ze moeite had met het kauwen van brokjes, had ik deze week weer een afspraak bij de dierenarts gemaakt. Ik schrok enorm van wat hij vertelde, woensdag aanstaande wordt ze geopereerd. Ik vind het zo zielig voor Marie allemaal, ze is echt ons zorgenkindje…

KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 11 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...

Weer een ontsteking in haar keel?

Als ze brokjes of een snoepje at ging ze helemaal met haar bekje trekken, het leek alsof ze erin stikte. Zou ze weer iets aan haar keel hebben? In 2019 was Marie ook zo ziek, weten jullie het nog? Toen was eten, ook van natvoer, heel pijnlijk voor haar.

We merkten nu ook dat als ze geeuwde, haar bekkie maar een klein stukje open ging, dat was ook een reden om aan de bel te trekken.

KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 13 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...
2019

De dierenarts keek in haar bekkie en zag direct dat het daar mis was. Gingivitis Stomatitis. Dat is niet best, zei hij… ze zal verschrikkelijk veel pijn hebben. Hij beschreef hoe dat eruit zag vanaf de eerste symptomen en de ergste variant, dat de vellen van haar tandvlees los kwamen. Afschuwelijk! Marie zat al “over de helft zei hij….

En toen hij het over overlevingskansen had en inslapen, dan kan je mij weer bij elkaar rapen… Ik zie dan allemaal vreselijke scenario’s en hoor de helft niet meer wat hij zegt.

Gingivitis Stomatitis complex

Gingivitis Stomatitis complex (GSC) is een aandoening van de slijmvliezen van de bek van een kat. Hierbij is het tandvlees ontstoken (gingivitis) en ook het overige slijmvlies in de bek (stomatitis). De oorzaak van het Gingivitis Stomatitis complex is nog niet geheel duidelijk, maar een overmatige reactie van de slijmvliezen op tandplak speelt een grote rol. Katten met Gingivitis Stomatitis complex hebben van jongs af aan ontstoken tandvlees.
Deze katten zijn vaak rustiger in gedrag en kunnen problemen hebben met eten. Helaas is de enige goede behandeling het trekken van alle kiezen en tanden.

Hoe ontstaat het Gingivitis Stomatitis complex bij een kat?

Het is nog deels onduidelijk wat de exacte oorzaak van het ontstaan van het Gingivitis Stomatitis complex bij de kat is. Er wordt gedacht aan een soort overmatige reactie van het tandvlees en slijmvlies op de aanwezigheid van tandplak. Omdat tandplak bij elke maaltijd op de elementen achter blijft, is er een continu durende overmatige reactie van het tandvlees en slijmvlies. Virussen lijken ook een rol te spelen in het Gingivitis Stomatitis complex: Feline Leukemie Virus (FeLV), Feline Immunodeficientie Virus, ofwel katten AIDS (FIV), Feline Calici virus (FCV) en Feline Herpes Virus-1 (FHV-1).

Bij 95% van de katten met het Gingivitis Stomatitis Complex wordt het FCV geïsoleerd. Echter kan bij een gezonde kat geen Gingivitis Stomatitis complex worden opgewekt door een besmetting met het FCV. Dit suggereert dat er ook andere factoren meespelen in de ontwikkeling van het Gingivitis Stomatitis complex.

KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 15 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...
Heeft onze “moestuin” toch nog nut!

Hoe herken ik het Gingivitis Stomatitis complex bij mijn kat?

Gingivitis Stomatitis complex komt veel voor bij katten. Bij bepaalde rassen, zoals de Main Coon, Siamees en Burmees, wordt het Gingivitis Stomatitis complex vaker gezien. Bij jonge katten kunnen de eerste klachten van ontstoken tandvlees en ontstoken slijmvlies van de bek al gezien worden, de aandoening is echter niet leeftijdsgebonden. Er hoeft geen sprake te zijn van tandplak of tandsteen.
Vooral bij de jonge katten ziet het gebit er schoon uit, maar is het tandvlees en het slijmvlies van de bek toch ontstoken. De ontsteking van het tandvlees en slijmvlies in de bek zal steeds erger worden. Ontsteking van het tandvlees en slijmvlies in de bek doet pijn, waardoor de kat soms slechter eet, gevoelig is bij aanraken van de bek, maar ook rustig in gedrag kan zijn. Sommige katten speekselen door de ontsteking en hebben daardoor vaak een natte bek. Het tandvlees en het slijmvlies in de bek is vaak gezwollen, rood van kleur en onregelmatig. Bij aanraken reageert de kat pijnlijk en gaat het tandvlees of slijmvlies snel bloeden. Bron: dierenziekenhuizen.nl

Zo stil…

Marie is ook zo “stil” zoals ik het benoem, ze slaapt veel en vaak op de meest gekke plekken. Katten trekken zich dan ook vaak terug als ze ziek zijn en laten liefst niet zien dat ze ziek zijn. Vaak kwam ze wel ‘s avonds naast mij op de bank liggen en af en toe op bed. Aaien vindt ze nog steeds fijn.
KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 17 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...

Bloedonderzoek

De dierenarts heeft haar bloed ook onderzocht op leukemie, kattenaids en nierproblemen en dat bleek verder goed te zijn. Maar zijn advies was om al haar kiezen en tanden te trekken om de ontsteking onder controle te krijgen. Vaak kunnen ze zelfs zonder gebit ook nog brokjes eten.

Arme Marie

Woensdagmorgen brengen we haar naar de dierenarts (ik weet niet of ik mee ga, ik ben een drama als ik haar daar moet achterlaten, aan mij heb je dan niks) en het schijnt een best lange ingreep te zijn. Rond 13.00 wordt ze geopereerd. En als alles goed gaat kunnen wij haar gelukkig ‘s avonds weer ophalen.
Afgelopen vrijdag zag Tom wat bloed bij haar mondje en toen bedacht ik mij dat de dierenarts best wel een pijnstiller had kunnen voorschrijven. dierenarts gebeld en pijnstillers gekregen. Dan weet ik tenminste dat ze minder pijn heeft tot woensdag.
KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 19 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...
Wat zal er door haar heen gaan, ze kruipt altijd helemaal tegen mij aan als ze op de behandeltafel ligt. En dan laten wij haar daar zomaar achter. De ellende met dieren (en heel kleine kinderen) is dat je nooit kan uitleggen dat het de bedoeling is dat ze beter worden. Marie komt straks uit de narcose en zal beseffen dat haar tanden verdwenen zijn. Bizar eigenlijk.
Laten wij er maar vanuit gaan dat alles goed gaat en dat ze daarna weer snel de “oude Marie” is.
KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd... 21 gingivitis stomatitis KeeK op de WeeK 30- Marie heeft Gingivitis Stomatitis en wordt Woensdag geopereerd...

VOND JE DIT ARTIKEL LEUK?

Voer je e-mailadres snel in om gratis e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten!

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
nieuwste
oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Tessa
1 jaar geleden

Heel veel sterkte morgen

rory
1 jaar geleden

Oooooh Babs wat erg! Afschuwelijk. De aandoening, maar ook wat er gaat gebeuren bij Marie. Wat heftig. Heel veel sterkte voor Marie, maar ook voor jullie. Want dit lijkt mij wel ontzettend moeilijk.

theNextG1rl
1 jaar geleden

Och, wat naar, lijkt me ook heel zwaar. Heel veel sterkte en beterschap voor Marie!

Annette
1 jaar geleden

och gos wat een narigheid toch en helemaal voor Marie. Fingers crossed dat de operatie goed zal gaan en dat ze dan snel opknapt. Dikke kus van mij Babs….

Amy
1 jaar geleden

Heel veel sterkte en beterschap voor Marie! Vaak kunnen ze vrij snel weer goed overweg zonder tanden en weer lekker eten.

Thea
Thea
1 jaar geleden

Ik heb mijn kater ook vrijwel alle tanden/kiezen moeten laten weghalen,maar wat een verademing! Kat geen pijn meer. In begin weekte ik de brokjes met water maar binnen no time at hij harde brokken moeiteloos. Tandvlees hersteld echt snel…dus heb hoop…

Thea
Thea
1 jaar geleden
Reply to  BeautyByBabs

👍

bychristiana
1 jaar geleden

Oh die arme, arme schat. Ik zit het te lezen met de tranen in mijn ogen. Wat afschuwelijk dat ze zoveel pijn heeft, kon je het maar uitleggen aan haar dat de dierenarts haar woensdag gaat helpen! Heel goed dat je nog pijnstillers voor haar gevraagd hebt. Lieve Babs, wij gaan woensdag volop aan jullie denken en sturen zoveel mogelijk positiviteit jullie kant op. In gedachten zijn we bij jullie, hele dikke knuffel.

Ilona
Ilona
1 jaar geleden

Lieve Babs, Wat een narigheid weer. Heel veel sterkte met Marie. Onze oude buren hadden een kat met hetzelfde en die at na 2 weken alweer brokjes en was erg opgeknapt. Hoop hetzelfde voor Marie. Zal een kaarsje voor hem branden woensdag. Sterkte!

Ilona
Ilona
1 jaar geleden
Reply to  BeautyByBabs

Jemig Babs, Het is toch wat….die arme poezebeesten! Gelukkig dat jullie bij de DA terecht konden en ik hoop dat de pijnstilling helpt. Helaas kunnen ze niet praten. Begrijp dat je er zelf beroerd van bent. Amy is ook nog steeds ziek we denken dat ze een zonnesteek heeft opgelopen door maar in de felle zon in de vensterbaken te “braden”. Morgen de DA maar weer bellen. Ik krijg dat spul niet in haar bek en dan blijkt een ml. toch wel weer heel veel. Op haar eten gaat niet ze ruikt het onmiddellijk. Hopelijk brengt de nieuwe week wat… Lees verder »

Wendy
Wendy
1 jaar geleden

Oh jee wat een verhaal, ik wordt er heel stil en verdrietig van. Babs ik wens jouw en marie heel veel sterkte. Ik hoop dat ze snel opknapt. 🍀🕯🙏.
Geef jaar maar veel knuffels . 😘